Przepis na piernik z marmoladą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu.

Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj.

Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie.

Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane kształty.

Marmoladę nakładaj na środek pierniczka.

Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi.

Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe.

Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 175 st. C przez 10 minut.

Piernik z marmoladą pokrojony na kawałki podany na drewnianej desce do krojenia. Dookoła niego leżą laski cynamonu i orzechy włoskie w łupinkach.
Piernik z marmoladą
Koszt przygotowania dania
20.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
484 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Piernik z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pierniku z marmoladą

Piernik z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pierniczki z dodatkiem konfitury lub marmolady są miękkie i dobre do spożycia od razu. Ciasto na pierniki z nadzieniem nie musi dojrzewać. Przepis na piernik z marmoladą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do przygotowania pierniczków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, miód, przyprawa do piernika, jajka, kakao, marmolada, masło, śmietana kwaśna, proszek do pieczenia.

Jak zrobić piernik z marmoladą? Na początek masło rozpuść z miodem w rondlu. Składniki mają się tylko rozpuścić, nie należy ich zagotować. Na stolnicy umieść mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier i wymieszaj. Do przestudzonego miodu z masłem dodaj jajka i śmietanę kwaśną, wymieszaj dokładnie. Dodaj mokre składniki do suchych i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto podsyp mąką i rozwałkuj placek na grubość 3 milimetrów, wycinaj pożądane przez Ciebie kształty. Marmoladę nakładaj na środek pierniczka. Przykryj całość drugą warstwą ciasta i zlep brzegi. Najlepsze kształty pierniczków do nadziewania to serduszka lub ciasteczka okrągłe. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut. Wystudź na kratce. Pierniczki możesz udekorować lukrem lub czekoladą. Lukier przygotuj ze szklanki cukru pudru wymieszanego z około 20-30 ml soku pomarańczowego, natomiast czekoladę rozpuść w rondlu z 30 ml śmietany kremówki.

Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne pierniczki z marmoladą to najlepszy pomysł na deser. Piernik świąteczny jest bardzo smaczny. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów. Piernik jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Pyszny piernik doskonale sprawdzi się do kawy lub herbaty. Piernik jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka dni.

Wartości odżywcze piernika z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
334.22 kcal
484.61 kcal
Białko
6.85 g
9.93 g

Węglowodany w pierniku z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
48.76 g
70.69 g
Węglowodany przyswajalne
47.47 g
68.83 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.29 g
1.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
14.33 g
20.78 g
Tłuszcze nasycone
9.43 g
13.68 g
Tłuszcze nienasycone
4.90 g
7.10 g
Cholesterol
87.66 mg
127.11 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piernik z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina B6
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C
0.59 mg
0.86 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.39 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.31 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna
1.87 mg
2.72 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany
50.30 µg (mcg)
72.93 µg (mcg)
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piernik z marmoladą

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
33.45 mg
48.51 mg
Potas
268.14 mg
388.80 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń
93.24 mg
135.20 mg
Fosfor
190.66 mg
276.46 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez
30.87 mg
44.76 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo
2.37 mg
3.44 mg
Cynk
0.79 mg
1.14 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.29 mg
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piernika z marmoladą 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierniku z marmoladą

Lista alergenów dla piernika z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania piernika z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Marmolada
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietana 12%
140 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 140 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
43.80
Jak oceniasz przepis na piernik z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób