Rogaliki drożdżowe Thermomix

Opublikowano: 25.04.2022 r., 13:09 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogaliki drożdżowe Thermomix posypane cukrem pudrem
Rogaliki drożdżowe Thermomix
Rogaliki drożdżowe Thermomix to pyszne i łatwe ciasteczka, które wykonasz w kilka chwil. Nie wymagają czasu na wyrastanie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
91 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 48 porcji
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (500 g)
  • Cukier (45 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Drożdże świeże (50 g)
  • Masło (100 g)
  • Margaryna do pieczenia (125 g)
  • Marmolada - owocowa (200 g)
  • Białko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, pędzelek, thermomix

Przepis na rogaliki drożdżowe z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść żółtko, jajko, mąkę, cukier, śmietanę, pokruszone drożdże, masło i margarynę.

Wyrabiaj 3 minuty / Interwał.

Ciasto wyłóż na blat i jeszcze chwilę zagniataj. Podziel ciasto na 4 części.

Każdą część rozwałkuj na okrągły placek o grubości 3-4 mm.

Pokrój na 12 kawałków (jak pizzę). Na szerszej części trójkąta wyłóż pół łyżeczki marmolady.

Zwijaj trójkąty, zaczynając od szerszej części.

W ten sam sposób zrób 48 rogalików. Wierzch rogalika posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp cukrem.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na rogaliki drożdżowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z thermomixa

Rogaliki drożdżowe Thermomix to pyszne i łatwe ciasteczka, które wykonasz w kilka chwil. Nie wymagają czasu na wyrastanie.

Aby wykonać przepis na rogaliki drożdżowe z Thermomixa potrzebujesz żółtko jaja, całe jajko, pół kilograma mąki pszennej, 45 g cukru (około 4 łyżki), 100 g śmietany 18%, drożdży oraz po 100 g margaryny do pieczenia i masła. Te wszystkie składniki umieść w naczyniu Thermomixa i wyrabiaj przez 3 minuty z użyciem funkcji „Interwał”. Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel na cztery, równe części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt okręgu i podziel na 12 kawałków jak pizzę, tworząc trójkąty. Na szerszej części ułóż marmoladę i zwiń. W ten sposób wykonaj 48 rogalików. Teraz wystarczy posmarować je białkiem jaja i posypać cukrem o dużych kryształkach. Pieczenie w 200 stopniach trwa tylko około 15 minut, więc w kilka chwil są gotowe. Warto jednak poczekać, aż dobrze ostygną ponieważ gorąca marmolada jest… naprawdę bardzo gorąca.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić rogaliki drożdżowe w Thermomixie przekonały Cię, że są one naprawdę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy około godziny i domowe rogaliki będą pięknie prezentować się na Twoim stole.

Jeśli nie masz akurat marmolady, to do środka rogalika możesz włożyć kawałek czekolady, odrobinę powideł śliwkowych lub kremu czekoladowego. Świetnie sprawdzą się również kawałki orzechów czy świeżych owoców takich jak jabłka, gruszki czy maliny. Jeśli chcesz, możesz również z wierzchu udekorować je np. czekoladową posypką zamiast cukru. W każdym wydaniu te rogaliki będą naprawdę dobre w smaku.

Domowe wypieki to nie tylko pewność użytych składników, ale również czas, który możecie spędzić z bliskimi w kuchni. Rodzinna współpraca przy takich słodkościach to świetny czas na rozmowę i oderwanie się od zewnętrznego świata, w tym telefonu czy komputera. A satysfakcja ze świetnie wykonanej pracy, nagrodzona pysznymi rogalikami jest jeszcze większa.

Koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis w swojej kuchni. Te pyszne rogaliki z marmoladą np. o smaku różanym na długo zapadają w pamięć i będą świetne nie tylko dla dzieci. No bo czy może być coś lepszego niż kruche ciasto z marmoladą?

Alergeny w rogalikach drożdżowych z thermomixa

Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru, można użyć erytrolu przez co ciasteczka będą miały mniej kilokalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
366.52
91.63
Białko (g)
5.09
1.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
48.05
12.01
Węglowodany przyswajalne (g)
47.02
11.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
0.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
17.67
4.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.93
1.98
Tłuszcze nienasycone (g)
9.74
2.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.65
1.66
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.09
0.77
Brak danych dla: cukier, białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.55
14.14
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(25g)
Witamina A (µg (mcg))
162.27
40.57
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.03
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.59
0.15
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.14
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.08
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
155.63
38.91
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.45
0.11
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.07
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.28
0.82
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
112.94
28.24
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
78.30
19.58
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
93.66
23.41
Potas (mg)
93.71
23.43
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.77
5.44
Fosfor (mg)
72.47
18.12
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.34
2.59
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.25
0.81
Cynk (mg)
0.79
0.20
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: marmolada.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików drożdżowych z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików drożdżowych z thermomixa

Koszt składników
38.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Drożdże świeże
50 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Margaryna do pieczenia
125 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Marmolada
200 g
owocowa
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
38.20