Przepis na pączki z marmoladą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Zrób zaczyn: ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki.

W misce wymieszaj mąkę, jajko, spirytus, roztopione masło i zaczyn drożdżowy. Wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 120 minut.

Podziel na 12 równych części. Formuj kulki. Spłaszcz je delikatnie ręką z góry.

Na wysokiej patelni rozgrzej olej. Do temperatury 180 stopni.

Smaż pączki, układaj na patelni po 4 sztuki. Obracaj gdy pączek nabierze złotego koloru.

Układaj gotowe pączki na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nadziewaj marmoladą przełożoną do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką( ściętą pod kątem).

Posyp wierzch ostygniętych pączków cukrem pudrem.

Pączki z marmoladą podane na drewnianej tacy. Udekorowane są cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą
Koszt przygotowania dania
11.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
829 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Pączki z marmoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pączkach z marmoladą

Pączki z marmoladą to świetna alternatywa dla gotowych pączków ze sklepu. Te wykonane w domu smakują o niebo lepiej. Są pyszne i mięciutkie. Najbardziej czasochłonne jest przygotowanie ciasta drożdżowego ale nie zniechęcaj się. Nasz sprawdzony przepis jest naprawdę wart, każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Przepis na pączki z marmoladą wykonasz w następujący sposób: najpierw przygotuj ciasto drożdżowe: z drożdży zrób zaczyn (ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstaw na 10 minut). Mąkę wsyp do miski, dodaj jajka, roztopione masło, wlej zaczyn i resztę mleka, dodaj kieliszek spirytusu (dodatek spirytusu powoduje, że ciasto nie chłonie tłuszczu). Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 120 minut. Dobre ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 równych części, uformuj kulki i spłaszcz delikatnie dłonią. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, temperaturę najlepiej mierzyć termometrem cukierniczym. Olej powinien mieć temperaturę 180 stopni. Smaż pączki na rozgrzanym oleju. Pączki będą się odwracały same gdy będą już gotowe . Powinny być rumiane lecz nie spalone dlatego cały czas kontroluj temperaturę podczas smażenia. Biała obwódka w połowie pączka świadczy o prawidłowo wyrośniętym cieście drożdżowym. Odkładaj je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nadzienie do pączków, w tym przypadku marmolada truskawkowa lub różana jest gęsta, wymieszaj ją łyżką i przełóż do rękawa cukierniczego. Nadziewaj przestygnięte pączki. Posyp pączki cukrem pudrem.

Ciasto drożdżowe jest bogate w witaminy z grupy B. Jest też źródłem mikroelementów takich jak magnez, potas, fosfor czy żelazo. Jest ciastem niskokalorycznym. Smażenie na głębokim oleju powoduje, że ciasto nie nasiąka tłuszczem, warunkiem do tego jest jednak odpowiednia temperatura, jeśli olej będzie zimny ciasto będzie chłonęło tłuszcz jak gąbka.

Podsumowując pączki z marmoladą to idealny pomysł na smaczne słodkie śniadanie. Możesz je przygotować na tłusty czwartek. Pączki możesz nadziewać domowej roboty konfiturą. Nadzienie musi być zwarte i najlepiej aby nie zawierało cząstek owoców. Gdyż ciężko będzie je wycisnąć z rękawa cukierniczego.

Wartości odżywcze pączków z marmoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
691.43 kcal
829.72 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
69.19 g
83.03 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
6.39 g
7.67 g
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z marmoladą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach z marmoladą

Lista alergenów dla pączków z marmoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pączków z marmoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 3,2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Drożdże świeże
10 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Spirytus
20 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 ml
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
67.00
Jak oceniasz przepis na pączki z marmoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób