Marmolada z mastyksu
- Mandarynka - najlepiej bez pestek (2000 g)
- Cukier (750 g)
Przepis na marmoladę z mastyksu krok po kroku
Mandarynki dokładnie wyszoruj i ugotuj w wodzie do miękkości. Mandarynki gotuj w całości.
Ugotowane mandarynki wyciągnij z wody, usuń z nich ogonki i pozostaw do przestudzenia.
Owoce zblenduj przy pomocy blendera, zachowując większe kawałki owoców.
Rozdrobnione owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i pół szklanki wody.
Składniki wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż marmolada stanie się gęsta. Podczas gotowania przemieszaj składniki od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny oraz odrobinę mastyksu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je.
Słoiczki pozostaw do wystudzenia.
-
Kruche ciastka z marmoladą
-
Kruche rogaliki z marmoladą
-
Marmolada z jabłek
-
Bułki drożdżowe z marmoladą
-
Rogaliki drożdżowe Thermomix
-
Piernik z marmoladą
-
Rogaliki półkruche
-
Ciasto drożdżowe z marmoladą
-
Pączki z marmoladą
-
Ciasto francuskie z marmoladą
-
Pączki z lukrem
-
Murzynek z marmoladą
-
Strucla z marmoladą
-
Marmolada ze śliwek
-
Dania z marmoladą
Więcej informacji na temat marmolady z mastyksu
Marmolada z mastyksu to grecki deser przygotowywany z dodatkiem mastyksu. Mastyks to miękka żywica naturalna pozyskiwana z drzewa pistacji kleistej. Mastyks znalazł zastosowanie w kuchni jako dodatek do pieczywa, ciast i deserów. Marmolada z mastyksu to dokonały pomysł na przetwory. Marmoladę można wykorzystać jako dodatek do ciast lub kanapek. Przepis na marmoladę z mastyksu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mandarynki, cukier, sok z cytryny oraz mastyks. Proporcje do przygotowania marmolady są różne, wszystko zależy od tego, jakie mandarynki wykorzystasz - im słodsze mandarynki, tym mniej cukru potrzebujesz.
A jak zrobić marmoladę z mastyksu? Mandarynki dokładnie wyszoruj i ugotuj w wodzie do miękkości. Mandarynki gotuj w całości. Ugotowane mandarynki wyciągnij z wody, usuń z nich ogonki i pozostaw do przestudzenia. Owoce zblenduj przy pomocy blendera, zachowując większe kawałki owoców. Rozdrobnione owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i pół szklanki wody. Składniki wymieszaj i gotuj na małej mocy palnika, aż marmolada stanie się gęsta. Podczas gotowania przemieszaj składniki od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodaj sok z połowy cytryny oraz odrobinę mastyksu. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Gorącą marmoladę przełóż do wyparzonych słoiczków i zakręć je. Słoiczki pozostaw do wystudzenia.
Mandarynki to owoce cytrusowe, które wyglądem przypominają mini pomarańcze. Mandarynki różnią się smakiem od pomarańczy i są zdecydowanie bardziej słodkie. Mandarynki zawierają przede wszystkim dużą ilość witaminy A. Są także dobrym źródłem witaminy C, wapnia i potasu.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi marmoladę z wykorzystaniem mastyksu. Pyszna marmolada świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników, gofrów lub kanapek na słodko. Smaczna marmolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jej wykonania (poza mastyksem) dostępne są w większości sklepów spożywczych. Mastyks warto zamówić przez stronę internetową.
Alergeny w marmoladzie z mastyksu
Lista alergenów dla marmolady z mastyksu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na marmoladę z mastyksu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- mastyks
Wartości odżywcze marmolady z mastyksu
Marmolada z mastyksu to doskonała propozycja na smaczny dodatek do potraw. Mandarynki wykorzystane do przygotowania marmolady stanowią doskonałe źródło składników odżywczych.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.