Latte macchiato
- Espresso - 1 sztuka (30 ml)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na latte macchiato krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 25 ml wody, którą należy wymieszać z espresso.
Mleko podgrzej np. w garnku, jednak nie doprowadź do wrzenia.
Spień mleko w dowolny sposób i wlej całość do szklanki.
Następnie przygotuj espresso i wlej po ściance szklanki.
Gdy utworzą się trzy charakterystyczne warstwy Twoja kawa będzie gotowa.
Na końcu dodaj cukier lub syrop smakowy.
Więcej informacji na temat latte macchiato
Kawa Latte macchiato to nic innego jak połączenie mocnego espresso z mocno spienionym mlekiem. Do jej przygotowania na pewno masz wszystkie składniki w Twoim domu.
Potrzebne Ci będzie mleko, kawa do przygotowania espresso, ewentualnie cukier jeśli używasz lub słodki syrop o dowolnym smaku. Dodatkowo przygotuj około 25 ml wody, którą należy wymieszać z espresso.
Zatem, jak zrobić latte macchiato?
W pierwszej kolejności mleko podgrzej np. w garnku, jednak nie doprowadź do wrzenia. Spień mleko w dowolny sposób i wlej całość do szklanki. Następnie przygotuj espresso i wlej po ściance szklanki. Gdy utworzą się trzy charakterystyczne warstwy Twoja kawa będzie gotowa. Na końcu dodaj cukier lub syrop smakowy.
Sam widzisz jak szybkie w przygotowaniu jest mój dzisiejszy przepis na latte macchiato.
Dlatego koniecznie przygotuj potrzebne składniki i przekonaj się jak pyszne w smaku jest domowe latte macchiato.
Będzie to świetny pomysł na przerwę w pracy lub pomysł na rozpoczęcie dnia, pamiętaj jednak, że kofeina w nadmiarze korzystnie nie wpływa na nasz organizm.
Bezpieczna, dzienna dawka kofeiny dla każdej osoby dorosłej wynosi nie więcej niż 300 mg. W przypadku przekroczenia tej dawki dochodzi do przedawkowania co może spowodować zatrucie.
Zaleca się nie przekraczać 2-3 filiżanek kawy dziennie. Przy jej prawidłowym spożyciu kawa ma działanie pobudzające i korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu, dzięki czemu jesteśmy w stanie odzyskać siły i znów usprawnić proces myślenia. Dlatego tak często po nią sięgamy, w czasach, gdy wielu z nas jest zmęczona, nie dosypia kofeina przychodzi z pomocą.
Kofeinę znajdziemy nie tylko w kawie ale w coraz większej ilości napoi, szczególnie tych przeznaczonych dla sportowców. Poprzez działanie pobudzające znalazła swoje zastosowanie również w tej grupie ludzi. Dodatkowo kofeina wpływa na nasze pozytywne samopoczucie, ponieważ stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników w mózgu, takich jak serotonina, dopamina czy noradrenalina.
Jeśli wypróbujesz mój przepis, koniecznie daj znać czy jest ono smaczne? Moim zdaniem jest najlepsze i dobre dla każdego!
Alergeny w latte macchiato
Lista alergenów dla Latte macchiato przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
Wartości odżywcze latte macchiato
Dodatek cukru jest indywidualny, zamiast niego możesz dodać słodki syrop lub zamiennik cukru - stawia, erytrytol.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.