Konfitura z czereśni

Opublikowano: 14.05.2023 r., 17:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa konfitura z czereśni
Konfitura z czereśni
Nie ma nic lepszego niż domowa konfitura z owoców. Dlatego koniecznie poznaj mój prosty przepis na konfiturę z czereśni i wykorzystaj ją w swojej kuchni.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 40 min
161 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Czereśnie (1000 g)
  • Cukier (500 g)
  • Cytryna - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z czereśni krok po kroku

Dodatkowo przygotuj 100 ml wody.

Owoce umyj i oczyść, a następnie osusz.

Usuń pestki i wyciśnij sok, dodaj do niego cukier i wodę.

Całość zagotuj przez około 30 minut, pamiętaj, aby wciąż mieszać.

Odstaw konfiturę do ostygnięcia, a następnie znowu krótko pogrzej przez około 10-15 minut.

Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z czereśni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat konfitury z czereśni

Konfitura i dżem to jeden z najpopularniejszy dodatków do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę mogą mieć one dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Pyszna konfitura powstanie z wielu świeżych, sezonowych owoców.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na konfiturę z czereśni, którą przygotujesz błyskawicznie. Domowa konfitura to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.

Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.

Wiśnie to jedne z owoców, które dostarczają duże ilości luteiny, która należy do grupy karotenoidów, a te do przeciwutleniaczy. Luteina to związek, który wykazuje pozytywne działanie w chorobach układu krążenia, chorobach oczu, zaburzeń wzroku.

Należą one do owoców niskokalorycznych, zawierają tylko 44 kcal w 100 g owoców. Dostarczają takich witamin jak witamina C, niacyna, witamina, witamina B6, A, E, a także wapń, żelazo oraz kwas foliowy i błonnik pokarmowy, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Agrest charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jak powstaje konfitura z czereśni, przeczytaj nieco niżej, opisuję cały proces krok po kroku. Będzie to idealny dodatek do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu czy konfitur na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny dla dzieci, jako naturalny dodatek np. do naleśników. Wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak smaczna jest moja konfitura, w prosty sposób przygotujesz ją też bez cukru, który możesz zastąpić cynamonem.

W każdej wersji będzie ona dobra, jednym słowem, najlepsza.

Alergeny w konfiturze z czereśni

Lista alergenów dla konfitury z czereśni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z czereśni

Wartości odżywcze konfitury z czereśni

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować konfiturę z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
161.50
161.50
Białko (g)
0.73
0.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
41.71
41.71
Węglowodany przyswajalne (g)
40.22
40.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
1.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.24
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.17
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.07
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.94
1.94
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
7.69
7.69
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.05
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.03
Niacyna (mg)
0.10
0.10
Foliany (µg (mcg))
3.19
3.19
Beta karoten (µg (mcg))
23.94
23.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
0.44
0.44
Potas (mg)
148.00
148.00
Wapń (mg)
10.06
10.06
Fosfor (mg)
14.12
14.12
Magnez (mg)
7.38
7.38
Żelazo (mg)
0.24
0.24
Cynk (mg)
0.05
0.05
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z czereśni 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z czereśni

Koszt składników
33.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czereśnie
1000 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1000 g
Cukier
500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Cytryna
100 g
1 sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
33.80