Kaszanka z cebulą

Opublikowano: 08.06.2022 r., 14:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszanka, cebula, ziemniaki, ogórek
Kaszanka z cebulą
Kaszanka z cebulą to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego polskiego dania. Kaszanka podana z cebulą jest smaczna i niezwykle delikatna, sprawdzi się na obiad.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
731 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Kaszanka z kaszą (300 g)
  • Cebula (150 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kaszankę z cebulą krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Dodaj kaszankę i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego zmięknięcia kaszanki.

Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na kaszankę z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kaszanki z cebulą

Kaszanka z cebulą to świetna opcja dla wszystkich miłośników tego polskiego dania. Kaszanka podana z cebulą jest smaczna i niezwykle delikatna, sprawdzi się na obiad. Te prosty przepis powie ci jak przygotować ją na szybko, by była idealna.

Przepis na kaszankę z cebulą to smaczna propozycja dla miłośników mięs. Kaszanka dzięki dodatkowi cebuli jest nieco bardziej słodka. Kaszankę przygotowuje się z patelni, dzięki czemu jest daniem niezwykle szybkim. Wystarczy 10 minut, by można się nią było zajadać. Kaszanka najlepiej smakuje z dodatkiem odrobiny majeranku, to przyprawa, która doskonale komponuje się z kaszą, mięsem i nieco słodkawą cebulą. Jelito pod wpływem obróbki całkowicie się rozwarstwia, dlatego nie trzeba go wcześniej zdejmować. Najlepiej najpierw podsmażyć samą cebulę, by była odpowiednio rumiana.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kaszankę z cebulą, by była pyszna i dobra nawet dla początkujących, to ten prosty przepis będzie idealną opcją. Choć zwykle pojawia się na talerzach forma grillowana, to ta smażona również pysznie smakuje. Wystarczy kilka chwil, by ją przygotować, a ma niesamowity aromat. Kaszanka, choć wygląda jak kiełbasa, nieco się od niej różni. To wyrób wędliniarski, który dla wielu jest propozycją nie do przełknięcia. To dlatego, że składa się na nią kasza, podroby, a także krew. To sprawia, że dla wielu osób wydaje się nieco odrażająca. Jednak ten przepis pozwala przygotować ją tak, by była niezwykle aromatyczna i po prostu dobra. Sprawdzi się dla wszystkich, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tego wyrobu. Wyrób ten popularny jest także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. Dawniej kaszanki były niezwykle popularne przy okazji świniobicia, gdyż właśnie wtedy dostępna była świeża krew, która jest częścią tego wyrobu. Do kaszanki zwykle dodaje się kaszy gryczanej, dzięki czemu w większości nie zawiera ona glutenu. Do kaszanki dodaje się wiele różnych podrobów, wszystko zależy, skąd właściwie jest nasza wędlina. Czasami dodaje się do niej także słoniny.

Alergeny w kaszance z cebulą

Lista alergenów dla kaszanki z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kaszanka z kaszą

Wartości odżywcze kaszanki z cebulą

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
304.62
731.10
Białko (g)
9.47
22.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
3.73
8.94
Węglowodany przyswajalne (g)
3.19
7.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
27.84
66.83
Tłuszcze nasycone (g)
10.52
25.24
Tłuszcze nienasycone (g)
17.33
41.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.50
34.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.83
6.78
Cholesterol (mg)
75.00
180.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
1.50
Witamina C (mg)
2.31
5.55
Witamina D (µg (mcg))
0.81
1.95
Witamina E (mg)
0.99
2.37
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Ryboflawina (mg)
0.09
0.22
Niacyna (mg)
0.79
1.89
Foliany (µg (mcg))
9.06
21.75
Beta karoten (µg (mcg))
0.31
0.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
426.38
1023.30
Potas (mg)
69.44
166.65
Wapń (mg)
11.00
26.40
Fosfor (mg)
22.81
54.75
Magnez (mg)
8.12
19.50
Żelazo (mg)
4.10
9.84
Cynk (mg)
0.87
2.08
Miedź (mg)
0.04
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszanki z cebulą 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszanki z cebulą

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kaszanka z kaszą
300 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
31.00