Frittata z pomidorami

Opublikowano: 23.07.2022 r., 13:34 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomidorowa frittata na patelni
Frittata z pomidorami
Frittata z pomidorami to niezwykle lekkie i aromatyczne danie, które nasyci Cię na długi czas. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
232 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Pomidory koktajlowe - 1 szklanka (200 g)
  • Ser Feta - 2 kawałki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na frittata z pomidorami krok po kroku

Jajka rozbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, dopraw do smaku.

Olej rzepakowy wlej i rozgrzej na patelni, wlej jajka.

Dodaj pomidorki przekrojone na pół i kawałki sera feta.

Smaż frittatę do momentu, aż jajka całkowicie się zetną.

Jak oceniasz przepis na frittata z pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat frittaty z pomidorami

Frittata z pomidorami to szybki i prosty sposób na obiad lub ciepły posiłek w ciągu dnia.

Wybierz swoje ulubione warzywa i zainspiruj się moim dzisiejszym przepisem. Postawiłam na wersję wegetariańską, czyli taką, która w swoim składzie nie zawiera mięsa.

Aby przygotować mój dzisiejszy przepis na frittatę z pomidorami będą potrzebne Ci podstawowe składniki, zaopatrz się w świeże pomidory, jajka, odrobinę oleju rzepakowego, ser feta.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Zatem, jak zrobić frittatę z pomidorami?

W pierwszej kolejności rozbij jajka do miski, dopraw do smaku i wlej masę jajeczną na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, a całość posyp pokruszonym serem feta.

W ciągu 15 minut powinna być dobra do spożycia. Pamiętaj, aby smażyć ją na niewielkim ogniu, możesz robić to pod przykryciem lub bez.

O farszu Twojej frittaty możesz zadecydować sam, idealnie nadadzą się też pieczarki, papryka czy nawet mięsne nadzienie w postaci drobiu, czy łososia, które będzie dodatkową porcją białka. Cały posiłek nie zawiera głównych źródeł węglowodanów, do których należy makaron, kasza czy ryż dlatego będzie to dobry pomysł na posiłek keto. Dieta ketogeniczna, czyli taka, która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów, przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Śmiało możesz podawać ją na obiad, ale będzie to też dobry pomysł na kolację czy pyszne przekąski w ciągu dnia.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na posiłek. Skoro już wiesz, jak zrobić frittatę koniecznie przygotuj ją w domu i przekonaj się, że jest najlepsza.

Alergeny w frittatacie z pomidorami

Lista alergenów dla frittaty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze frittaty z pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Do frittaty możesz dodać swoje ulubione warzywa i dodatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
116.30
232.60
Białko (g)
7.46
14.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.32
4.65
Węglowodany przyswajalne (g)
1.81
3.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.49
16.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.42
6.84
Tłuszcze nienasycone (g)
5.08
10.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.52
7.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
3.11
Cholesterol (mg)
181.70
363.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
103.40
206.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.83
11.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.95
1.90
Witamina E (mg)
0.53
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
85.53
171.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.37
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.11
62.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
191.32
382.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
165.62
331.23
Potas (mg)
170.72
341.45
Wapń (mg)
72.43
144.85
Fosfor (mg)
131.57
263.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.91
23.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
1.98
Cynk (mg)
0.92
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny frittaty z pomidorami 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania frittaty z pomidorami

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pomidory koktajlowe
200 g
1 szklanka
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Feta
40 g
2 kawałki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Koszt składników
30.00