Dynia w zalewie octowej
- Dynia (1000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 szklanka (130 g)
Przepis na dynię w zalewie octowej krok po kroku
Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
Ułóż w słoikach i dodaj przyprawy.
W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem octu i cukru.
Gorącą zalewą zalewaj dynię w słoikach i szczelnie zakręć.
-
Zalewa octowa do ryb
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat dyni w zalewie octowej
Dynia w zalewie octowej do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na to wyjątkowe, jesienne warzywo w swoim domu i kuchni. Poprzez zamknięcie dyni w słoikach podczas trwania sezonu, czyli wtedy kiedy ma najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych i jest najbardziej przystępna cenowo, możemy z nich korzystać również podczas innych pór roku i wykorzystywać na wiele sposobów. Jak zrobić dynię w zalewie octowej na zimę, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Potrzebujesz wyłącznie świeżej dyni, cukru, wody, octu spirytusowego oraz przypraw. Najlepsza dynia w zalewie octowej powstaje, kiedy dodasz do niej również korzenne przyprawy takie jak cynamon, anyż, goździki, które idealnie komponują się smakiem. Nie bój się eksperymentować w kuchni i sprawdzać, która wersja będzie odpowiadała Ci najbardziej. Samo przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie pokroić, obrać i usunąć miąższ i pestki z dyni, ułożyć kostki dyni w słoikach i zalać gorącą zalewą powstałą poprzez zagotowanie wody z octem i cukrem. Pyszna, smaczna dynia w zalewie octowej to pomysł na zdrowe, domowe przetwory idealne na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich, czy wegańskich. Możesz wykorzystać je również do kanapek. Domowe przetwory to jeden z lepszych sposób na to jak zachować pyszne i wartościowe produkty, na które sezon trwa niestety krótko. Świeżą, sezonową dynię możemy dostać przez zaledwie dwa, trzy miesiące, dlatego, jeśli lubisz to warzywo, jest to przepis, który po prostu musisz wypróbować, aby móc wrócić do swoich ulubionych smaków również poza sezonem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na dynię w zalewie octowej.
Alergeny w dyni w zalewie octowej
Lista alergenów dla dyni w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię w zalewie octowej
Wartości odżywcze dyni w zalewie octowej
Zamiast cukru można dodać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność zalewy.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.