Dynia w zalewie octowej

Opublikowano: 28.11.2022 r., 17:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowana dynia w słoiku
Dynia w zalewie octowej
Poznaj przepis na pyszną, marynowaną dynię w zalewie octowej, idealną na zimowe przetwory.
Przygotowanie 30 min
75 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (1000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 szklanka (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki całe, cynamon cały, anyż
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na dynię w zalewie octowej krok po kroku

Dynię umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.

Ułóż w słoikach i dodaj przyprawy.

W garnku zagotuj litr wody z dodatkiem octu i cukru.

Gorącą zalewą zalewaj dynię w słoikach i szczelnie zakręć.

Jak oceniasz przepis na dynię w zalewie octowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat dyni w zalewie octowej

Dynia w zalewie octowej do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na to wyjątkowe, jesienne warzywo w swoim domu i kuchni. Poprzez zamknięcie dyni w słoikach podczas trwania sezonu, czyli wtedy kiedy ma najlepszy smak, najwięcej wartości odżywczych i jest najbardziej przystępna cenowo, możemy z nich korzystać również podczas innych pór roku i wykorzystywać na wiele sposobów. Jak zrobić dynię w zalewie octowej na zimę, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Potrzebujesz wyłącznie świeżej dyni, cukru, wody, octu spirytusowego oraz przypraw. Najlepsza dynia w zalewie octowej powstaje, kiedy dodasz do niej również korzenne przyprawy takie jak cynamon, anyż, goździki, które idealnie komponują się smakiem. Nie bój się eksperymentować w kuchni i sprawdzać, która wersja będzie odpowiadała Ci najbardziej. Samo przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie pokroić, obrać i usunąć miąższ i pestki z dyni, ułożyć kostki dyni w słoikach i zalać gorącą zalewą powstałą poprzez zagotowanie wody z octem i cukrem. Pyszna, smaczna dynia w zalewie octowej to pomysł na zdrowe, domowe przetwory idealne na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich, czy wegańskich. Możesz wykorzystać je również do kanapek. Domowe przetwory to jeden z lepszych sposób na to jak zachować pyszne i wartościowe produkty, na które sezon trwa niestety krótko. Świeżą, sezonową dynię możemy dostać przez zaledwie dwa, trzy miesiące, dlatego, jeśli lubisz to warzywo, jest to przepis, który po prostu musisz wypróbować, aby móc wrócić do swoich ulubionych smaków również poza sezonem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na dynię w zalewie octowej.

Alergeny w dyni w zalewie octowej

Lista alergenów dla dyni w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dynię w zalewie octowej

Wartości odżywcze dyni w zalewie octowej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru można dodać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność zalewy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
58.37
75.88
Białko (g)
0.72
0.94
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
14.10
18.33
Węglowodany przyswajalne (g)
13.74
17.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.47

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
308.70
401.30
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.52
8.48
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.08
0.11
Niacyna (mg)
0.43
0.57
Foliany (µg (mcg))
11.59
15.07
Beta karoten (µg (mcg))
2246.38
2920.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
1.18
1.54
Potas (mg)
246.93
321.01
Wapń (mg)
16.40
21.32
Fosfor (mg)
32.61
42.39
Magnez (mg)
8.88
11.54
Żelazo (mg)
0.59
0.77
Cynk (mg)
0.23
0.31
Miedź (mg)
0.10
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny dyni w zalewie octowej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dyni w zalewie octowej

Koszt składników
15.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
130 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Koszt składników
15.50