Dereniówka

Opublikowano: 04.07.2021 r., 12:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dereniówka podana w ozdobnej butelce razem z innymi nalewkami.
Dereniówka
Nalewka z derenia jadalnego to doskonała propozycja na napój alkoholowy na spotkania rodzinne czy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na tą smaczną nalewkę.
Przygotowanie 30 min
84 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 25 porcji
  • Owoc derenia (500 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Cukier (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoiki, pojemnik zamykany, sitko, butelka szklana

Przepis na dereniówkę krok po kroku

Owoce derenia umyj. Następnie zmiażdż je, aby mogły puścić sok.

Do wyparzonych słoików włóż owoce derenia i zalej je spirytusem. Każdy słoik zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na około miesiąc.

Słoiki potrząśnij co kilka dni, aby wymieszać ich zawartość.

Po miesiącu alkohol przelej do butelki. Natomiast owoce derenia włóż do pojemnika i zasyp je cukrem. Pojemnik przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.

Po tygodniu przecedź sok uzyskany z owoców derenia i przelej go do butelki z alkoholem. Zawartość butelki wymieszaj.

Butelkę z dereniówką ostaw na 2-3 tygodnie, do momentu powstania osadu. następnie po tym czasie zawartość butelki przecedź przez pieluchę tetrową lub bardzo drobne sitko.

Gotową nalewkę przelej do butelek (zamknij każdą z nich), które odstaw w chłodne miejsce. Im dłużej nalewka stoi w chłodnym miejscu, tym jest lepsza.

Optymalny czas leżakowania nalewki wynosi około roku czasu.

Jak oceniasz przepis na dereniówkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat dereniówki

Dereniówka (nalewka z derenia jadalnego) to doskonała propozycja na smaczny napój na bazie spirytusu. Jest to przetwór, który zalecany jest do spożycia jedynie przez osoby pełnoletnie, ponieważ przygotowywany jest na dość mocnym spirytusie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Przepis na dereniówkę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Jedynym minusem tego przepisu jest konieczność długiego oczekiwania na ten napój alkoholowy. Do wykonania dereniówki niezbędne bada Tobie następujące produkty spożywcze: owoce derenia jadalnego, spirytus oraz cukier. Połączenie tych trzech składników sprawia, że powstaje najlepsza wytrawna nalewka z derenia. Ten dobry przepis na nalewkę można wykorzystać tylko w okresie dojrzewania derenia.

A więc jak zrobić dereniówkę? Owoce derenia jadalnego oczyść, umyj i zmiażdż - owoce puszczą soki i nalewka będzie smaczniejsza. Owoce razem ze spirytusem włóż do jednego pojemnika, szczelnie go zamknij i odstaw na około miesiąc czasu. Po tym czasie alkohol zlej do butelki a owoce zasyp cukrem. Produkty odstaw na tydzień. Po tym czasie przecedź sok od owoców derenia i wlej go do butelek z alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę odstaw jeszcze z 2 tygodnie. W tym momencie powstanie osad, który po upłynie 2 tygodni należy odcedzić od nalewki. Gotową nalewkę rozlej do butelek i ciesz się smakiem nalewki z derenia.

Dereń jadalny jest rośliną o wielu właściwościach leczniczych. Jest to źródło witaminy A, C, żelaza, potasu, wapnia, fosforu, cynku, miedzi oraz manganu. Dzięki obecności żelaza spożywanie owoców derenia może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na anemię.

Podsumowując nalewka z derenia jadalnego sprawdzi się idealnie na spotkaniach ze znajomymi lub na imprezach rodzinnych. Dereniówkę możemy przelać w elegancką butelkę, udekorować wstążką i podarować komuś w formie prezentu. Nasz przepis jest na spirytusie ale możemy przygotować go również na wódce. Nalewka dereniowa to doskonały pomysł na wykorzystanie wartościowych owoców.

Alergeny w dereniówce

Lista alergenów dla dereniówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dereniówkę

Wartości odżywcze dereniówki

na 100g gotowej potrawy

Napój ten jest doskonałą propozycją na spotkania ze znajomymi lub rodziną. Dereniówka jest napojem alkoholowym, dlatego powinniśmy ograniczyć jej ilość w naszej diecie.

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany przyswajalne (g)
19.92
9.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny dereniówki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dereniówki

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Owoc derenia
500 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
40.00
Za 500 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
82.50