Biała kiełbasa gotowana

Opublikowano: 25.10.2023 r., 11:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska kiełbasa gotowana
Biała kiełbasa gotowana
Ciężko sobie wyobrazić święta bez gotowanej białej kiełbasy, dlatego koniecznie dowiedz się jak ją przygotować.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 10 min
205 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Sól (30 g)
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Karkówka wieprzowa (1500 g)
  • Wołowina, stek (500 g)
  • Czosnek - 5 ząbków (40 g)
  • Jelito wieprzowe (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na białą kiełbasę gotowaną krok po kroku

Łopatkę, karkówkę i wołowinę drobno rozdrobnij.

Wymieszaj wszystkie rodzaje mięsa, dopraw do smaku, dodaj odrobinę wody i masuj mięso lekko uklepując.

Masa powinna być delikatnie klejąca.

Napełnij jelita na długość około 10 cm, zawiń na końcu. Tak przygotowaną możesz ususzyć lub gotować w wodzie.

Umieść gotową kiełbasę w garnku z wodą, podgrzewaj całość na niewielkim ogniu przez 20 minut.

Możesz również zagotować wodę w garnku, a następnie dodać do niej kiełbasę, gdy woda zagotuje się, ponownie wyłącz ogrzewanie i zostaw kiełbasę na około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na białą kiełbasę gotowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat białej kiełbasy gotowanej

Biała kiełbasa gotowana to idealny pomysł nie tylko na święta czy Wielkanoc dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób na jej przygotowanie.

Nie ma nic lepszego niż własno ręcznie przygotowana kiełbasa.

Zatem jak zrobić białą kiełbasę w swoim domu?

W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:

Łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, sól, czosnek, odrobina wołowiny oraz jelito wieprzowe, w którym umieścimy nasz farsz.

Nie zapominaj o aromatycznych przyprawach koniecznie postaw na oregano, majeranek, tymianek, sól i pieprz.

W pierwszej kolejności łopatkę, karkówkę i wołowinę drobno rozdrobnij. Wymieszaj wszystkie rodzaje mięsa, dopraw do smaku, dodaj odrobinę wody i masuj mięso lekko uklepując. Masa powinna być delikatnie klejąca. Napełnij jelita na długość około 10 cm, zawiń na końcu. Tak przygotowaną możesz ususzyć lub gotować w wodzie.

Jeśli zdecydujesz się na gotowanie, upewnij się jak ugotować białą kiełbasę?

Umieść gotową kiełbasę w garnku z wodą, podgrzewaj całość na niewielkim ogniu przez 20 minut. Możesz również zagotować wodę w garnku, a następnie dodać do niej kiełbasę, gdy woda zagotuje się ponownie wyłącz ogrzewanie i zostaw kiełbasę na około 20 minut. Po tym czasie nasza pyszna kiełbasa jest dobra do podania.

Sam widzisz jak prosty jest mój przepis na gotowaną białą kiełbasę. Będzie to idealny pomysł na obiad ale nie tylko. Czas gotowania kiełbasy jest krótki dlatego śmiało możesz przygotować ją na śniadanie lub kolację dla całej Twojej rodziny. Postaw na dodatek świeżego pieczywa i dodatków takich jak masło i wędlina.

Podanie kiełbasy na posiłek bez dodatku pieczywa to idealny pomysł na posiłek o typie ketogenicznym.

Dieta ketogeniczna, czyli taka która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.

Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.

Alergeny w białej kiełbasie gotowanej

Lista alergenów dla białej kiełbasy gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na białą kiełbasę gotowaną

Wartości odżywcze białej kiełbasy gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Kwestia przyprawiania kiełbasy jest dowolna, postaw jednak na wyraziste przyprawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
205.95
205.95
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
22.72
22.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.43
0.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.40
0.40
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.03
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.94
11.94
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
5.27
5.27
Tłuszcze nienasycone (g)
6.67
6.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.29
5.29
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
1.38
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.63
1.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
0.41
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.02
1.02
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.63
0.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.07
1.07
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.63
1.63
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.56
0.56
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.27
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.94
4.94
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.76
4.76
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.07
0.07
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
494.85
494.85
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
323.76
323.76
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.08
17.08
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
217.88
217.88
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.38
19.38
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
1.23
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
3.28
3.28
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny białej kiełbasy gotowanej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania białej kiełbasy gotowanej

Koszt składników
161.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól
30 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Karkówka wieprzowa
1500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 1500 g
Wołowina, stek
500 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
72.00
Za 500 g
Czosnek
40 g
5 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Jelito wieprzowe
1 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 1 g
Koszt składników
161.00