Biała kiełbasa gotowana
- Sól (30 g)
- Łopatka wieprzowa (1000 g)
- Karkówka wieprzowa (1500 g)
- Wołowina, stek (500 g)
- Czosnek - 5 ząbków (40 g)
- Jelito wieprzowe (1 g)
Przepis na białą kiełbasę gotowaną krok po kroku
Łopatkę, karkówkę i wołowinę drobno rozdrobnij.
Wymieszaj wszystkie rodzaje mięsa, dopraw do smaku, dodaj odrobinę wody i masuj mięso lekko uklepując.
Masa powinna być delikatnie klejąca.
Napełnij jelita na długość około 10 cm, zawiń na końcu. Tak przygotowaną możesz ususzyć lub gotować w wodzie.
Umieść gotową kiełbasę w garnku z wodą, podgrzewaj całość na niewielkim ogniu przez 20 minut.
Możesz również zagotować wodę w garnku, a następnie dodać do niej kiełbasę, gdy woda zagotuje się, ponownie wyłącz ogrzewanie i zostaw kiełbasę na około 20 minut.
Więcej informacji na temat białej kiełbasy gotowanej
Biała kiełbasa gotowana to idealny pomysł nie tylko na święta czy Wielkanoc dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony sposób na jej przygotowanie.
Nie ma nic lepszego niż własno ręcznie przygotowana kiełbasa.
Zatem jak zrobić białą kiełbasę w swoim domu?
W pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:
Łopatka wieprzowa, karkówka wieprzowa, sól, czosnek, odrobina wołowiny oraz jelito wieprzowe, w którym umieścimy nasz farsz.
Nie zapominaj o aromatycznych przyprawach koniecznie postaw na oregano, majeranek, tymianek, sól i pieprz.
W pierwszej kolejności łopatkę, karkówkę i wołowinę drobno rozdrobnij. Wymieszaj wszystkie rodzaje mięsa, dopraw do smaku, dodaj odrobinę wody i masuj mięso lekko uklepując. Masa powinna być delikatnie klejąca. Napełnij jelita na długość około 10 cm, zawiń na końcu. Tak przygotowaną możesz ususzyć lub gotować w wodzie.
Jeśli zdecydujesz się na gotowanie, upewnij się jak ugotować białą kiełbasę?
Umieść gotową kiełbasę w garnku z wodą, podgrzewaj całość na niewielkim ogniu przez 20 minut. Możesz również zagotować wodę w garnku, a następnie dodać do niej kiełbasę, gdy woda zagotuje się ponownie wyłącz ogrzewanie i zostaw kiełbasę na około 20 minut. Po tym czasie nasza pyszna kiełbasa jest dobra do podania.
Sam widzisz jak prosty jest mój przepis na gotowaną białą kiełbasę. Będzie to idealny pomysł na obiad ale nie tylko. Czas gotowania kiełbasy jest krótki dlatego śmiało możesz przygotować ją na śniadanie lub kolację dla całej Twojej rodziny. Postaw na dodatek świeżego pieczywa i dodatków takich jak masło i wędlina.
Podanie kiełbasy na posiłek bez dodatku pieczywa to idealny pomysł na posiłek o typie ketogenicznym.
Dieta ketogeniczna, czyli taka która w dość dużym stopniu ogranicza codzienna podaż węglowodanów przy jednocześnie zwiększonej podaży tłuszczu w naszym codziennym jadłospisie w ostatnim czasie zyskała na popularności. Do głównych źródeł węglowodanów w naszej diecie należą takie produkty jak: pieczywo, kasze, makarony, ryże czy mąka.
Ten model żywienia doczekał się swoich przeciwników i zwolenników. Jest to rodzaj diety, mocno eliminacyjnej dlatego budzi wiele kontrowersji. Nikt nie sprzeciwia się, że najlepszym modelem żywienia jest indywidualnie zbilansowana dieta, która zakłada odpowiednia podaż białka, tłuszczy i węglowodanów.
Alergeny w białej kiełbasie gotowanej
Lista alergenów dla białej kiełbasy gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na białą kiełbasę gotowaną
Wartości odżywcze białej kiełbasy gotowanej
Kwestia przyprawiania kiełbasy jest dowolna, postaw jednak na wyraziste przyprawy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.