Andruty z masą kakaową
- Wafle tortowe (200 g)
- Cukier (70 g)
- Masło (200 g)
- Mleko 2% (45 ml)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na andruty z masą kakaową krok po kroku
Mleko wlej do garnuszka i zacznij gotować. Dodaj do niego pokrojone w kostkę masło, cały czas mieszając.
Do mleka wsyp cukier i kakao, zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
Jajka wbij do miseczki i rozmieszaj. Wlej je powoli do masy, cały czas mieszając. Całość gotuj 2 minuty.
Krem ostudź.
Masę rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.
Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.
Następnie pokrój je na małe kawałki.
Więcej informacji na temat andrutów z masą kakaową
Andruty z masą kakaową to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych słodkości. Całość można przygotować w kilka chwil. To niezwykle łatwa opcja na deser.
Przepis na andruty z masą kakaową to doskonały pomysł na prosty deser dla całej rodziny. To dobre rozwiązanie dla osób szukających przepisu na słodycze jak za dawnych lat. Andruty są smaczne i bardzo miękkie. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilka chwil. Te wafle to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Rozpływają się w ustach, a dzięki smacznemu kremowi zaskakują smakiem. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z masą kakaową jest najbardziej wyważona, przez co, choć dostarcza słodkości, nie muli.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić andruty z masą kakaową, by były domowe, a przy tym pyszne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego najlepsze andruty z masą kakaową. Tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je jadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Drugim składnikiem jest masa do wafli z kajmakiem. Jej stworzenie zajmuje naprawdę kilka chwil. Zwykle wafle przekłada się kremem waniliowym lub śmietankowym, jednak nie jest to opcja ciekawa, czy nowoczesna. W przepisie podany jest najprostszy sposób na stworzenie tych słodkich smakołyków. Ten prosty przepis pozwala przygotować pyszne wafle z niezwykle gęstym i słodkim kremem. To dobre rozwiązanie na deser dla całej rodziny.
Alergeny w andrutach z masą kakaową
Lista alergenów dla andrutów z masą kakaową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze andrutów z masą kakaową
To deser, który zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.