Przepis na wafle z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, lodówka

Masło utrzyj mikserem na gładką masę.

Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.

Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.

Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.

Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.

Następnie pokój je na małe kawałki.

Wafle z kajmakiem pokrojone na kawałki i ułożone na blacie.
wafle z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
13.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
283 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
91

Wafle z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o waflach z kajmakiem

Wafle z kajmakiem to świetna opcja na szybki i łatwy deser. Są smaczne, proste, ale naprawdę słodkie. Do ich przygotowania potrzeba tylko kilka chwil. Te wafle to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Rozpływają się w ustach, a dzięki smacznemu kremowi zaskakują smakiem. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z kajmakiem jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości.

Przepis na wafle z kajmakiem jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je jadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wafle z kajmakiem, by były naprawdę smaczne, ale również niezbyt skomplikowane, ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Drugim składnikiem jest masa do wafli z kajmakiem. Jej stworzenie zajmuje naprawdę kilka chwil. Zwykle wafle przekłada się kremem waniliowym lub śmietankowym, jednak nie jest to opcja ciekawa, czy nowoczesna. W przepisie podany jest najprostszy sposób na stworzenie wypełnienia z masą kajmakową z puszki. Można oczywiście wcześniej samodzielnie przygotować kajmak w domu, wystarczy do tego puszka mleka skondensowanego, które należy gotować przez 5 godzin. Jednak jest to dość pracochłonne, a masę kajmakową można znaleźć w każdym większym sklepie.

Ten prosty przepis pozwala przygotować pyszne wafle z niezwykle gęstym i słodkim kremem. To dobre rozwiązanie na deser dla całej rodziny.

Wartości odżywcze wafli z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
354.44 kcal
283.55 kcal
Białko
6.52 g
5.21 g

Węglowodany w waflach z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
54.71 g
43.77 g
Węglowodany przyswajalne
34.83 g
27.87 g
Brak danych dla: wafle ryżowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
0.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
12.11 g
9.69 g
Tłuszcze nasycone
8.44 g
6.75 g
Tłuszcze nienasycone
3.68 g
2.94 g

Składniki mineralne w przepisie na wafle z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
83.31 mg
66.65 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wafli z kajmakiem 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w waflach z kajmakiem

Lista alergenów dla wafli z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania wafli z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle ryżowe
200 g
wafle
3.00
Za 130.0 g
Liczba opakowań 2
4.62
Za 200 g
Kajmak
500 g
1 puszka
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na wafle z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób