Przepis na andrut z galaretką krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
  • Wafle tortowe 200 g 1 opakowanie
  • Galaretka 150 g 1 opakowanie
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
czajnik, miska

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Przygotuj galaretkę z gorącą wodą.

Ostudzoną galaretką przełóż wafle.

Całość pokrój na mniejsze kawałki i podawaj do deserów.

andrut z galaretką
Andrut z galaretką
Koszt przygotowania dania
7.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
197 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Andrut z galaretką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o andrucie z galaretką

Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andruty z galaretką, te proste słodycze kocha każdy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na andrut z galaretką, domowy deser smakuje pysznie i na pewno zasmakuje każdemu.

Andruty z galaretką owocową to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: andruty i galaretka o

Dowolnym smaku. Pamiętaj, że andruty w swoim składzie mogą mieć mąkę pszenną.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Mąka pszenna zawiera gluten i ma wysoki indeks glikemicznym, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić andrut z galaretką?

Przygotuj galaretkę z gorącą wodą. Ostudzoną galaretką przełóż wafle. Całość pokrój na mniejsze kawałki i podawaj do deserów.

Sam widzisz, w jak prosty sposób powstaje andrut z galaretką.

Skoro już wiesz, jak przyrządzić masę do andrutów koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest smaczna. Wszystkie składniki zapewne masz w swoim domu, a pamiętaj, że domowy deser jest najlepszy.

Wartości odżywcze andruta z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
395.86 kcal
197.93 kcal
Białko
12.17 g
6.09 g

Węglowodany w andrucie z galaretką

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
78.91 g
39.46 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
2.57 g
1.29 g
Tłuszcze nasycone
0.29 g
0.14 g
Tłuszcze nienasycone
2.29 g
1.14 g

Składniki mineralne w przepisie na andrut z galaretką

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
34.86 mg
17.43 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny andruta z galaretką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w andrucie z galaretką

Lista alergenów dla andruta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Cena przygotowania andruta z galaretką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
1 opakowanie
3.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Galaretka
150 g
1 opakowanie
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Koszt składników
10.00
Jak oceniasz przepis na andrut z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.2% osób