Przepis na andruty kaliskie krok po kroku
- Wafle tortowe 200 g kaliskie
- Kajmak 500 g
- Śmietanka kremowa 36% 50 ml
- Masło 50 g
Masło utrzyj mikserem na gładką masę.
Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.
Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.
Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.
Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.
Następnie pokrój je na małe kawałki.

(liczba kalorii)
Andruty kaliskie - cechy przepisu
Więcej o andrutach kaliskich
Andruty kaliskie to pyszne wafle, o okrągłym kształcie, które wspaniale sprawdzają się w deserach. Ten z przepisu jest łatwy, ale naprawdę smaczny i szybki.
Przepis na andruty kaliskie z masą kajmakową to pomysł na szybki, ale smaczny deser. Andruty z tego przepisu są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te wafle to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Rozpływają się w ustach, a dzięki smacznemu kremowi zaskakują smakiem. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z kajmakiem jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić andruty kaliskie z pyszną masą to ten prosty przepis będzie świetnym wyborem. Powstają z niego pyszne ciastka, które można zrobić zupełnie samemu w swoim domu. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych, domowych słodkości. Domowe andruty są znacznie lepsze niż te sklepowe, w dodatku zawierają mniej konserwantów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Drugim składnikiem jest masa do wafli z kajmakiem. Jej stworzenie zajmuje naprawdę kilka chwil. Zwykle wafle przekłada się kremem waniliowym lub śmietankowym, jednak nie jest to opcja ciekawa, czy nowoczesna. W przepisie podany jest najprostszy sposób na stworzenie wypełnienia z masą kajmakową z puszki. Można oczywiście wcześniej samodzielnie przygotować kajmak w domu, wystarczy do tego puszka mleka skondensowanego, które należy gotować przez 5 godzin. Jednak jest to dość pracochłonne, a masę kajmakową można znaleźć w każdym większym sklepie.
W przypadku tych andrutów sprawdzi się każda masa do andrutów, jednak ta kajmakowa jest najszybsza i najsmaczniejsza. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je jadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.
Wartości odżywcze andrutów kaliskich
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w andrutach kaliskich
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w andrutach kaliskich
Lista alergenów dla andrutów kaliskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- kajmak
- Śmietanka kremowa 36%
- Masło
W przepisie na andruty kaliskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- wafle tortowe