Przepis na andruty kaliskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:

Masło utrzyj mikserem na gładką masę.

Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.

Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.

Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.

Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.

Następnie pokrój je na małe kawałki.

Andruty kaliskie
andruty kaliskie
Koszt przygotowania dania
8.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
89

Andruty kaliskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o andrutach kaliskich

Andruty kaliskie to pyszne wafle, o okrągłym kształcie, które wspaniale sprawdzają się w deserach. Ten z przepisu jest łatwy, ale naprawdę smaczny i szybki.

Przepis na andruty kaliskie z masą kajmakową to pomysł na szybki, ale smaczny deser. Andruty z tego przepisu są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te wafle to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Rozpływają się w ustach, a dzięki smacznemu kremowi zaskakują smakiem. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z kajmakiem jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić andruty kaliskie z pyszną masą to ten prosty przepis będzie świetnym wyborem. Powstają z niego pyszne ciastka, które można zrobić zupełnie samemu w swoim domu. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych, domowych słodkości. Domowe andruty są znacznie lepsze niż te sklepowe, w dodatku zawierają mniej konserwantów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Drugim składnikiem jest masa do wafli z kajmakiem. Jej stworzenie zajmuje naprawdę kilka chwil. Zwykle wafle przekłada się kremem waniliowym lub śmietankowym, jednak nie jest to opcja ciekawa, czy nowoczesna. W przepisie podany jest najprostszy sposób na stworzenie wypełnienia z masą kajmakową z puszki. Można oczywiście wcześniej samodzielnie przygotować kajmak w domu, wystarczy do tego puszka mleka skondensowanego, które należy gotować przez 5 godzin. Jednak jest to dość pracochłonne, a masę kajmakową można znaleźć w każdym większym sklepie.

W przypadku tych andrutów sprawdzi się każda masa do andrutów, jednak ta kajmakowa jest najszybsza i najsmaczniejsza. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je jadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.

Wartości odżywcze andrutów kaliskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
262.50 kcal
210.00 kcal
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Białko
4.45 g
3.56 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Węglowodany w andrutach kaliskich

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
34.82 g
27.85 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
34.82 g
27.85 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
11.91 g
9.53 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.81 g
6.25 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny andrutów kaliskich 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w andrutach kaliskich

Lista alergenów dla andrutów kaliskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło

W przepisie na andruty kaliskie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wafle tortowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania andrutów kaliskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
kaliskie
Kajmak
500 g
6.00
Za 460.0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
50 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na andruty kaliskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób