Andruty kaliskie

Opublikowano: 15.08.2022 r., 6:56 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Andruty kaliskie
Andruty kaliskie
Andruty kaliskie to pyszne wafle, o okrągłym kształcie, które wspaniale sprawdzają się w deserach. Ten z przepisu jest łatwy, ale naprawdę smaczny i szybki.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
290 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle tortowe kaliskie (200 g)
  • Kajmak (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:

Przepis na andruty kaliskie krok po kroku

Masło utrzyj mikserem na gładką masę.

Dodaj do niego śmietankę, cały czas ucierając.

Do masy wlewaj małymi porcjami kajmak.

Masę kajmakową rozprowadź na 1/4 porcji wafli, następnie przykryj je kolejną warstwą wafli. Postępuj, aż wykorzystasz wszystkie wafle, pamiętając, że ostatnia warstwa powinna pozostać bez kremu.

Gotowe wafle przełóż do lodówki i schładzaj przez 3 godziny.

Następnie pokrój je na małe kawałki.

Jak oceniasz przepis na andruty kaliskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat andrutów kaliskich

Andruty kaliskie to pyszne wafle, o okrągłym kształcie, które wspaniale sprawdzają się w deserach. Ten z przepisu jest łatwy, ale naprawdę smaczny i szybki.

Przepis na andruty kaliskie z masą kajmakową to pomysł na szybki, ale smaczny deser. Andruty z tego przepisu są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te wafle to przysmak, który kojarzy się z dzieciństwem. Rozpływają się w ustach, a dzięki smacznemu kremowi zaskakują smakiem. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z kajmakiem jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników karmelowych słodkości.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić andruty kaliskie z pyszną masą to ten prosty przepis będzie świetnym wyborem. Powstają z niego pyszne ciastka, które można zrobić zupełnie samemu w swoim domu. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych, domowych słodkości. Domowe andruty są znacznie lepsze niż te sklepowe, w dodatku zawierają mniej konserwantów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Drugim składnikiem jest masa do wafli z kajmakiem. Jej stworzenie zajmuje naprawdę kilka chwil. Zwykle wafle przekłada się kremem waniliowym lub śmietankowym, jednak nie jest to opcja ciekawa, czy nowoczesna. W przepisie podany jest najprostszy sposób na stworzenie wypełnienia z masą kajmakową z puszki. Można oczywiście wcześniej samodzielnie przygotować kajmak w domu, wystarczy do tego puszka mleka skondensowanego, które należy gotować przez 5 godzin. Jednak jest to dość pracochłonne, a masę kajmakową można znaleźć w każdym większym sklepie.

W przypadku tych andrutów sprawdzi się każda masa do andrutów, jednak ta kajmakowa jest najszybsza i najsmaczniejsza. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je jadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.

Alergeny w andrutach kaliskich

Lista alergenów dla andrutów kaliskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • kajmak
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Masło

Wartości odżywcze andrutów kaliskich

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, a także wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
362.75
290.20
Białko (g)
7.45
5.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
53.82
43.05
Węglowodany przyswajalne (g)
34.82
27.85
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
13.04
10.43
Tłuszcze nasycone (g)
8.81
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
4.23
3.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
91.31
73.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny andrutów kaliskich 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania andrutów kaliskich

Koszt składników
31.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
kaliskie
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
50 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
31.40