Andruty

andruty

Andruty są cienkimi waflami, które od XVIII wieku systematycznie wyrabiane są w naszym kraju. Ich produkcję zapoczątkowano w Kaliszu, gdzie do dziś stanowią czołowy polski produkt, należący już do tradycji kulinarnej. Klasyczne andruty powinno się robić w specjalnej formie z mąki, oleju, cukru i wody, stosując odpowiednio wysoką temperaturę. W Polsce do dziś chętnie przyrządzamy andruty przekładane czekoladą i inną masą, np. kajmakową lub z owocowych galaretek. To pyszny deser, który pasuje do popołudniowej kawy. Można zjeść andruty również na drugie śniadanie i lunch.

Andruty - pozostałe przepisy

Andruty – domowy przepis na chrupiące przekładane andruty

Andruty to domowe wafle, które chętnie robimy w polskich domach. Do najbardziej popularnych należą te przekładane masą czekoladową, kakaową albo toffi. W cienkich waflach pojawia się często nie tylko słodka masa kajmakowa, ale i pyszny krem ze sproszkowanego mleka. Jak zrobić klasyczne andruty do popołudniowej kawy? Jaki skład powinien mieć typowy andrut kaliski, będący najpopularniejszym waflem tego typu w Polsce? Dowiedz się, który przepis na andruty jest najciekawszy i sprawdź, jak na przestrzeni lat rozwijała się historia andrutów.

Jak zrobić pyszne, domowe andruty? Prosty przepis na przekładane wafle

Najważniejsze informacje na temat produkcji andrutów. Czy o tym wiedziałeś?

Andruty są cienkimi waflami, które stanowią ważny element polskiej tradycji kulinarnej. Robi się je według staropolskiego przepisu z mąki, oleju, cukru i wody w specjalnej foremce, którą wypieka się w odpowiednio wysokiej temperaturze. Andruty powinny być okrągłe i kruche, przynajmniej te pochodzące z Kalisza. Wafelki są tak dobre, że nie trzeba do nich żadnych ulepszaczy lub dodatków. To świetna przekąska do szkoły lub deser do kawy, będąca jednocześnie słodka i lekka. Według „Leksykonu Sztuki Kulinarnej” andruty to cienkie i delikatne płaty ciasta, które piecze się w tzw. żelazkach – okrągłych, ewentualnie kwadratowych foremkach. Co ciekawe, nazwa wafli najprawdopodobniej pochodzi z języka niemieckiego, gdzie anblatt oznacza odmianę jednego z opłatków. W „Encyklopedii Staropolskiej” wyczytać można z kolei, że wafle podawano głównie na deser – w takiej formie andruty funkcjonowały w Polsce od XVIII wieku.

Przepis na andruty od lat robiony jest dokładnie w ten sam sposób. Nie zmieniła się ani technologia ich wytwarzania, ani receptura wafli – przynajmniej tych pochodzących z Kalisza. „Żelazka” nadal rozgrzewa się gazem albo prądem, aby wypiekać w nich wafle. Pieczenie andrutów trwa dość krótko – wafle w tym czasie nie tylko się wypiekają, ale i suszą. Ich robienie to prawdziwa sztuka kulinarna. Wbrew pozorom to bardzo trudne zadanie, aby w zakładzie zajmującym się produkcją andrutów zachować należytą powtarzalność. Konieczna jest ona jednak po to, aby gotowe wafle zawsze wyglądały tak samo. Andruty kaliskie są jednak robione zupełnie inaczej, bo wciąż przyrządza się je ręcznie. To cukiernicy decydują zatem, jak ostateczne wyglądają wafle, przez co są one specyficzne i wyjątkowe. Mimo że płaty są do siebie podobne, każdy z nich jest niepowtarzalny.

Historia początku wypiekania wafli – o tym warto poczytać!

W Polsce najbardziej znane są andruty kaliskie, więc zajmiemy się omawianiem ich historii. Andruty kaliskie pochodzą od tradycji produkcji żydowskiej macy (płaskiego chleba), który dawniej był szczególnie znany w Kaliszu. Kupowali macę również chrześcijanie. Patrząc jednak na skład charakterystycznego chleba, można śmiało stwierdzić, że mocno różni się on od andrutów – również, jeśli chodzi o formę wypieku. Ciężko jest stwierdzić, kto dokładnie zapoczątkował tradycję pieczenia wafli. Jedynym i najważniejszym dokumentem poświadczającym początek andrutów jest inwentarz majątku dworu we Wrzącej, znajdujący się w Departamencie Kaliskim z 1812 roku. Właśnie w tych zapiskach odnaleźć można wzmiankę o formie do andrutów. Kaliskie wafle produkować masowo zaczęto w pierwszej połowie XIX wieku. Właśnie wtedy też zaczęto z pokolenia na pokolenie przekazywać sobie recepturę na andruty.

O tradycji wypiekania kaliskich andrutów poczytać można również w Internecie, we wspomnieniach mieszkańców Kalisza. W historii sprzętu do produkcji wafli z XIX wieku można wyczytać również wiele informacji o długotrwałości jego użytkowania, a także dowiedzieć się, jak długo przekazywano sobie rodzinnie tajniki przepisów na andruty. Mimo że produkcja wafli nie należała do najbardziej skomplikowanych, nie każdy je wytwarzał. Andruty robiono najpierw głównie w piekarniach, ale i sklepach, gdzie z czasem zaczęto je sprzedawać. Najbardziej kultowym miejscem sprzedaży andrutów stał się park miejski w Kaliszu, będący jednym z najstarszych w Polsce. Andruty kaliskie oraz tradycja ich spożywania w parku do dziś wspominana jest przez wielu mieszkańców Kalisza.

Dawniej andruty pojawiały się na rodzinnych stołach jako najlepszy dodatek do popołudniowej kawy. Nie dość, że smakowały wybornie, to w dodatku nie były zbyt drogie. W wielu rodzinach rytuałem po obiedzie był niedzielny spacer, kupno paczki andrutów i rozdzielenie jej między sobą. Andruty kaliskie do dziś stanowią mocny punkt na mapie kulinarnej Polski. To fantastyczny wyrób, który często eksportowany jest dziś za granicę naszego państwa. Smak andrutów jest wyjątkowy. Wafle uwielbiane są zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Nie bez powodu mówi się, że to najlepsza alternatywa dla słodkich ciastek lub słonych chipsów.

Smaczne i słodkie andruty – przepis na przekładane andruty dla całej rodziny

Jak zrobić andruty z kajmakiem? Prosty przepis na smaczny deser po obiedzie

Andruty z kajmakiem to znakomity pomysł na smaczny i słodki deser po obiedzie. Co ważne, nie trzeba mieć dużej wiedzy kulinarnej, aby przyrządzić andruty. Do ich zrobienia potrzeba też zaopatrzyć się wyłącznie w cztery składniki – wafle tortowe, śmietankę kremową 36%, masło i kajmak. Najpierw utrzyj mikserem masło tak, aby powstała gładka masa. Dodaj śmietanę i wciąż ucieraj całość. Małymi porcjami dolej do niej kajmak. Rozprowadź później masę kajmakową na ¼ powierzchni wafli, po czym przykryj je następną warstwą wafelków. Powtarzaj czynność do momentu, aż wafle się skończą. Dopilnuj, aby na ostatniej warstwie wafli nie zalegał krem – musi być sucha. Gdy wafle będą już gotowe, włóż je do lodówki na kilka godzin. W ten sposób masa stężeje, natomiast andruty będą najlepsze do spożycia.

Andruty są naprawdę smacznym deserem, który w Polsce robi się stosunkowo często. Do przyrządzenia deseru potrzeba niewielu składników, więc danie nie jest ani czasochłonne, ani specjalnie drogie. To prosty, jednak naprawdę bardzo smaczny deser. Wielu z nas andruty kojarzą się z najlepszymi czasami dzieciństwa. Wafelki wręcz rozpływają się w ustach – wszystko za sprawą kremu z kajmaku, który zadowoli nawet największego wielbiciela słodkości. Jesteś początkującym cukiernikiem? To przepis, który na pewno bez problemu uda ci się przygotować! Tych andrutów wcale nie trzeba piec, więc do pomocy przy ich robieniu możesz zwołać całą rodzinę, również najmłodszych jej członków. Andruty podawać można zarówno osobno, jak i w formie dodatku do lodów lub owocowej sałatki.

Andruty z mlekiem w proszku – dowiedz się, jak zrobić te pyszne wafelki!

Andruty z mlekiem w proszku to przepis na bardzo smaczny deser, który polubią zarówno młodsi, jak i starsi. Co ważne, receptura jest mało skomplikowana, więc spokojnie poradzi z nią sobie nawet największy laik w kuchni. W celu przygotowania andrutów wystarczy zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników: wafle tortowe, kakao 16% w proszku, cukier, masło i mleko w proszku. Najpierw włóż masło do garnka i wlej do niego wodę, po czym dodaj cukier i kakao. Zagotuj całość, następnie wystudź masę. Dodaj do garnuszka mleko w proszku i zmiksuj wszystko na gładką masę. Przełóż nią wszystkie andruty, a na wierzchu połóż coś ciężkiego (np. deskę do krojenia), aby obciążyć wafle. Zostaw je w ten sposób na kilkanaście godzin w możliwie chłodnym miejscu.

Jeśli masz ochotę na pyszny domowy deser, warto przyrządzić andruty z mlekiem w proszku. Wafle trzeba jednak przygotować dzień wcześniej, żeby mogły zmięknąć. Przepis jest bardzo łatwy, zatem nawet najmniej doświadczona w kuchni osoba doskonale z nim sobie poradzi. Warto dodać, że mleko w proszku produkowane jest z mleka krowiego, więc ma w sobie dużą ilość tłuszczu mlecznego. Jeśli doszłoby kiedykolwiek do sytuacji, że zabraknie ci tradycyjnego mleka, zawsze można wykorzystać mleko w proszku – dodajesz wodę, podgrzewasz i… gotowe! Mleko w proszku jest idealne do wielu deserów, ponieważ nadaje im intensywnie mleczny aromat i smak. Poza tym sproszkowane mleko ma nieco więcej kalorii od klasycznego mleka. Gdy nie możesz zabrać płynnego mleka np. w podróż, zawsze możesz wybrać jego sproszkowaną wersję.

Andruty z galaretką – smaczny deser dla niespodziewanych gości

Szykujesz się na odwiedziny gości? A może chcesz zaskoczyć najbliższych nietypowym, smacznym deserem? Warto zrobić andruty! Znakomicie sprawdzają się zarówno te z kajmakiem i masą z mleka w proszku, jak i andruty w towarzystwie owocowej galaretki i śmietany. Nie dość, że wyglądają naprawdę imponująco, to w dodatku smakują wybornie. Zachwyceni będą wafelkami zarówno dzieci, jak i dorośli. Andruty przygotować można w zasadzie na bazie każdej galaretki. Do tych najczęściej przyrządzanych w Polsce należą andruty z galaretką truskawkową. Nie dość, że dzięki niej prezentują się naprawdę pięknie, to w dodatku stają się wyraziste w smaku. Do przygotowania andrutów potrzebujesz następujących składników: wafle tortowe, truskawkowa galaretka w proszku, cukier, śmietana 18% i masło.

Najpierw należy przełożyć masło z cukrem do osobnego rondelka i podgrzewać, cały czas delikatnie mieszając. Masło z cukrem powinno się rozpuścić, tworząc jednolitą i gładką konsystencję. W dalszym ciągu podgrzewając masę, należy dodać do niej śmietanę i zagotować. Całość wciąż trzeba mieszać tak, aby zapobiec przypalaniu się masy. Zdejmij rondelek i dodaj galaretkę w proszku o smaku truskawkowym. Zmieszaj z masą, po czym odstaw do wystudzenia. Uważaj przy tym, aby masa za bardzo nie zgęstniała, bo może zastygnąć! Jeśli tak się stanie, zawsze możesz ją nieco podgrzać. Gdy masa zrobi się zwarta, przelej ją na andruty i przykryj kolejną warstwą wafli. Powtarzaj czynność do momentu, aż wyczerpiesz składniki. Wierzch andrutów powinien zawsze zostać suchy. Owiń tak przygotowane andruty papierem do pieczenia i przyciśnij od góry deską. Wstaw na ok. 2 godziny do lodówki, aby masa galaretkowa mogła stężeć. Na koniec pokrój całość na małe wafelki i przechowuj w lodówce w dokładnie zamkniętym pudełku. Możesz też od razu zaserwować deser gościom, podając andruty np. ze śmietankowymi lodami.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto