Masa do andruta

Opublikowano: 19.03.2023 r., 22:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
masa do andruta
Masa do andruta
Andruty to najlepsze słodycze dzieciństwa naszych rodziców. Jak je zrobić i z czym zjeść? Koniecznie przeczytaj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
227 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mleko 3,2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 3 łyżki (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1/2 łyżki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na masę do andruta krok po kroku

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj.

Dodaj cukier, gotuj do rozpuszczenia.

Dodaj masło i kakao.

Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną, gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać.

Jak oceniasz przepis na masę do andruta
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat masy do andruta

Jeśli nie masz pomysłu na słodką przekąskę w ciągu dnia postaw na andruty, te proste słodycze kocha każdy. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na masę do anduta, domowa masa do andruta jest niezwykle smaczna i na pewno zasmakuje każdemu.

Kruche ciasteczka kakaowe to świetny pomysł na drugie śniadanie w słodkiej formie lub przekąskę do aromatycznej kawy w ciągu dnia.

Większość z nas zapewne pamięta je czasów dzieciństwa. Była to szybka i tania słodka przekąska.

Domowe łakocie powstaną dosłownie z kilku składników takich jak: mąka ziemniaczana, cukier, mleko, masło i kakao.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować mąkę ziemniaczaną, która jest naturalnie bezglutenowa, idealnie sprawdzi się w diecie osób zmagających się z chorobami glutenozależnymi np. celiakia, nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.

Zamiast mąki ziemniaczanej możesz użyć innej naturalnie bezglutenowej.

Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu, ale ma wysoki indeks glikemiczny, co będzie bardzo ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta takich osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia.

Zatem, jak zrobić masę do andruta?

Mleko wlej do garnka i delikatnie podgrzewaj. Dodaj cukier, gotuj do rozpuszczenia. Dodaj masło i kakao. Na końcu dodaj skrobię ziemniaczaną, gdy masa zgęstnieje, przestań ogrzewać. Po kilku minutach nasza masa będzie dobra do spożycia i najlepsza do andrutów.

Sam widzisz, w jak prosty sposób powstaje masa do andruta.

Skoro już wiesz, jak przyrządzić masę do andrutów koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaka jest pyszna. Wszystkie składniki zapewne masz w swoim domu.

Alergeny w masie do andruta

Lista alergenów dla masy do andruta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze masy do andruta

na 100g gotowej potrawy

Masa idealnie sprawdzi się też do innych słodkich wafelków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
454.23
227.12
Białko (g)
2.37
1.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
28.92
14.46
Węglowodany przyswajalne (g)
26.76
13.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.16
1.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
39.13
19.56
Tłuszcze nasycone (g)
26.44
13.22
Tłuszcze nienasycone (g)
12.69
6.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.25
5.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
0.72
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
102.31
51.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
324.07
162.04
Witamina B6 (mg)
0.03
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.10
Witamina C (mg)
0.07
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.13
Witamina E (mg)
1.10
0.55
Retinol (µg (mcg))
317.82
158.91
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.07
0.03
Niacyna (mg)
0.23
0.12
Foliany (µg (mcg))
3.63
1.81
Beta karoten (µg (mcg))
74.77
37.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
16.31
8.15
Potas (mg)
149.48
74.74
Wapń (mg)
48.13
24.06
Fosfor (mg)
78.38
39.19
Magnez (mg)
32.63
16.31
Żelazo (mg)
0.82
0.41
Cynk (mg)
0.53
0.26
Miedź (mg)
0.23
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny masy do andruta 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy do andruta

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
3 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1/2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
25.00