Zalewa octowa do ryb
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Dorsz filet (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 4 łyżki (40 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zalewa octowa do ryb krok po kroku
Dodatkowo przygotuj około 2 litry wody.
Rybę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w mące.
Usmaż ryby na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Cebulę obierz i pokrój w większe kawałki.
Do garnka wlej wodę, wlej ocet, wsyp cukier, sól, dodaj przyprawy i zagotuj.
Dodaj cebulę, gotuj do jej miękkości i odstaw do ostygnięcia.
Rybę przełóż do słoików, zalej zalewą i odstaw na minimum 24 h.
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Zalewa octowa do grzybów
-
Zalewa octowa do śledzia
-
Zalewa na korniszony
-
Ryba w zalewie pomidorowej
-
Marynata do grzybów
-
Ryba w zalewie octowej do słoika
-
Pomidory w zalewie
-
Kanie w zalewie octowej
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Karp w zalewie octowej
-
Sałatka szwedzka z ogórków
-
Ryba opiekana w zalewie octowej
-
Zalewa do papryki konserwowej
-
Pieczarki w occie
-
Dynia w zalewie octowej
-
Ryby smażone w zalewie octowej
-
Klopsiki w zalewie octowej
-
Dania w zalewie octowej
Więcej informacji na temat zalewy octowej do ryb
Spora dawka witamin zamknięta szczelnie w słoiku, a to wszystko dzięki zalewie octowej, która sprawdzi się również do innych przetworów. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na zalewę octową do ryb, dowiesz się, jakie proporcje są idealne i ile octu użyć.
Zalew powstanie z takich składników jak: ocet, woda, cukier, sól, przyprawy takie jak: ziele angielskie, liście laurowe, dodatkowo najważniejsze, czyli ryba – u mnie to dorsz, cebula, odrobina mąki i oleju.
Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.
Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.
Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.
Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.
Zatem, jak zrobić zalewę octową do ryb?
Wystarczy, że wodę wlejesz do garnka i delikatnie będziesz podgrzewać, wsyp cukier, sól, dodaj przyprawy i zagotuj. Następnie dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Gotuj tak długo, aż nie zmięknie. W tym czasie przygotujemy ryby, umyj je i osusz, następnie pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące.
Usmaż ryby na oleju i przełóż do słoików, zalej słoiki zalewą i odstaw na 24 h, a najlepiej na dwa dni. Sam widzisz, jaki to szybki przepis, najlepsza zalewa octowa do ryb powstaje błyskawicznie. Będzie to dobry pomysł na posiłek.
Alergeny w zalewie octowej do ryb
Lista alergenów dla zalewy octowej do ryb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zalewy octowej do ryb
W podobny sposób możesz zamarynować grzyby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.