Zalewa octowa do ryb

Opublikowano: 04.09.2022 r., 11:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryby w zalewie octowej
Zalewa octowa do ryb
Spora dawka witamin zamknięta szczelnie w słoiku, a to wszystko dzięki zalewie octowej, która sprawdzi się również do innych przetworów.
Przygotowanie 60 min
Smażenie 20 min
247 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Dorsz filet (1000 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 4 łyżki (40 g)
  • Sól - 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na zalewa octowa do ryb krok po kroku

Dodatkowo przygotuj około 2 litry wody.

Rybę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, obtocz w mące.

Usmaż ryby na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Cebulę obierz i pokrój w większe kawałki.

Do garnka wlej wodę, wlej ocet, wsyp cukier, sól, dodaj przyprawy i zagotuj.

Dodaj cebulę, gotuj do jej miękkości i odstaw do ostygnięcia.

Rybę przełóż do słoików, zalej zalewą i odstaw na minimum 24 h.

Jak oceniasz przepis na zalewa octowa do ryb
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat zalewy octowej do ryb

Spora dawka witamin zamknięta szczelnie w słoiku, a to wszystko dzięki zalewie octowej, która sprawdzi się również do innych przetworów. Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na zalewę octową do ryb, dowiesz się, jakie proporcje są idealne i ile octu użyć.

Zalew powstanie z takich składników jak: ocet, woda, cukier, sól, przyprawy takie jak: ziele angielskie, liście laurowe, dodatkowo najważniejsze, czyli ryba – u mnie to dorsz, cebula, odrobina mąki i oleju.

Ryby to idealny pomysł na zdrowy obiad pełen witamin, a co najważniejsze kwasów omega 3, które Polacy spożywają w bardzo niewielkich ilościach.

Średnie spożycie ryb w Polsce niestety wciąż jest niskie i wynosi tylko około 12 kg/rok na osobę. Polacy najczęściej sięgają po mintaja, śledzie i makrelę. Są to zdecydowanie najtańsze gatunki ryb, często zapominamy o dorszu, łososiu lub halibucie, które charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3 w swoim składzie.

Według WHO, czyli Światowej Organizacji Zdrowia, każdy z nas powinien spożywać 250 g ryb dwa razy w tygodniu lub suplementować kwasy omega 3, szczególnie chodzi tutaj o kwasy, które należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – EPA, DHA. Nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować samodzielnie, dlatego tak ważna jest podaż w żywności. Kwasy te działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci na Świecie.

Dlatego szczególnie zachęcam do włączenia ryb do swojego codziennego jadłospisu, wyjdzie to nam tylko na dobre.

Zatem, jak zrobić zalewę octową do ryb?

Wystarczy, że wodę wlejesz do garnka i delikatnie będziesz podgrzewać, wsyp cukier, sól, dodaj przyprawy i zagotuj. Następnie dodaj obraną i pokrojoną cebulę. Gotuj tak długo, aż nie zmięknie. W tym czasie przygotujemy ryby, umyj je i osusz, następnie pokrój w mniejsze kawałki i obtocz w mące.

Usmaż ryby na oleju i przełóż do słoików, zalej słoiki zalewą i odstaw na 24 h, a najlepiej na dwa dni. Sam widzisz, jaki to szybki przepis, najlepsza zalewa octowa do ryb powstaje błyskawicznie. Będzie to dobry pomysł na posiłek.

Alergeny w zalewie octowej do ryb

Lista alergenów dla zalewy octowej do ryb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zalewy octowej do ryb

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz zamarynować grzyby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
123.53
247.06
Białko (g)
12.20
24.40
Fenyloalanina (mg)
0.40
0.79
Brak danych dla: cebula, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
13.59
27.19
Węglowodany przyswajalne (g)
13.40
26.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.76
3.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
1.05
Tłuszcze nienasycone (g)
1.24
2.47
Cholesterol (mg)
24.29
48.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
6.78
13.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.40
2.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.78
13.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
4.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.58
53.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.11
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
250.90
501.80
Potas (mg)
268.14
536.28
Wapń (mg)
15.33
30.66
Fosfor (mg)
136.05
272.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.43
48.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
2.06
Cynk (mg)
0.43
0.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewy octowej do ryb 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewy octowej do ryb

Koszt składników
59.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
59.50