Wiśnie kandyzowane
- Wiśnie (1000 g)
- Cukier (1250 g)
Przepis na wiśnie kandyzowane krok po kroku
Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Ułóż je na sicie by lekko odciekły z soku.
Do garnka wlej 0,5 l wody i wsyp cukier.
Gotuj, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje.
Delikatnie włóż wiśnie do garnka z gotującym się syropem, tak by się nie uszkodziły.
Gotuj przez 30 minut, lekko potrząsając garnkiem od czasu do czasu, by owoce się nie przypaliły.
Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na całą noc.
Następnego dnia garnek ponownie postaw na ogniu i gotuj przez 20-30 minut, aż owoce staną się szkliste.
Teraz wyciągnij delikatnie owoce z garnka i ułóż na sitku by je lekko wysuszyć.
Teraz ułóż wiśnie na suszarce do warzyw i dokładnie wysusz.
Owoce przechowuj w szczelnie zamykanym naczyniu.
-
Nalewka z wiśni
-
Frużelina
-
Wiśniówka
-
Wino z wiśni
-
Frużelina wiśniowa
-
Wiśnie w syropie
-
Nalewka wiśniowa
-
Konfitura z wiśni
-
Dżem z wiśni
-
Zupa wiśniowa
-
Dżem wiśniowy
-
Nalewka z wiśni na wódce
-
Kompot z wiśni z pestkami
-
Konfitura wiśniowa bez cukru
-
Kompot z wiśni do słoików
-
Powidła z wiśni
-
Przetwory z wiśni
Więcej informacji na temat wiśni kandyzowanych
Wiśnie kandyzowane to smaczne owoce służące do ozdoby tortu, ciasta i deseru. Takie owoce mogą być przechowywane w słoiku przez dłuższy czas.
Przepis na wiśnie kandyzowane to najlepsze rozwiązanie, jeśli chcesz zachować pyszne owoce przez dłuższy czas. Na początku wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Ułóż je na sicie by lekko odciekły z soku. Do garnka wlej 0,5 l wody i wsyp cukier. Gotuj, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje. Delikatnie włóż wiśnie do garnka z gotującym się syropem, tak by się nie uszkodziły. Gotuj przez 30 minut, lekko potrząsając garnkiem od czasu do czasu, by owoce się nie przypaliły. Zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na całą noc. Następnego dnia garnek ponownie postaw na ogniu i gotuj przez 20-30 minut, aż owoce staną się szkliste. Teraz wyciągnij delikatnie owoce z garnka i ułóż na sitku by je lekko wysuszyć. Teraz ułóż wiśnie na suszarce do warzyw i dokładnie wysusz. Te dobre owoce przechowuj w szczelnie zamykanym naczyniu. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić wiśnie kandyzowane.
Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Ich dobry smak idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebuje wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.
Alergeny w wiśniach kandyzowanych
Lista alergenów dla wiśni kandyzowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wiśnie kandyzowane
Wartości odżywcze wiśni kandyzowanych
Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebuje wsparcia dla układu odpornościowego.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.