Przepis na tymbaliki z łososia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, małe salaterki

Filet z łososia oczyść z ości.

Dopraw solą i pieprzem.

Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Wystudź go i podziel na małe kawałki.

Jajka ugotuj na twardo.

Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Bulion zagotuj w garnku.

Zdejmij z ognia i dodaj do niego żelatynę oraz ocet, wymieszaj dokładnie.

Posiekaj koper.

W salaterkach umieść łososia oraz paprykę, kukurydzę, jajka i koper.

Całość zalej bulionem z dodatkiem żelatyny i schłodź w lodówce.

Często zadawane pytania

Tymbaliki z łososia podane w miseczkach.
Tymbaliki z łososia
Koszt przygotowania dania
120.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
38

Tymbaliki z łososia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tymbaliki z łososia

Tymbaliki z łososia to bardzo dobry pomysł na ciekawą przekąskę dla całej rodziny. Do jej przygotowania można użyć łososia wędzonego, a także surowego fileta. Należy go jednak upiec lub ugotować w bulionie przed dodaniem do potrawy. Przepis na tymbaliki z łososia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, kukurydza, jajko, papryka czerwona, żelatyna, ocet spirytusowy, sól, pieprz, koper, bulion warzywny.

Jak zrobić tymbaliki z łososia? Filet z łososia oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź go i podziel na małe kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Bulion zagotuj w garnku. Zdejmij z ognia i dodaj do niego żelatynę oraz ocet, wymieszaj dokładnie. Posiekaj koper. W salaterkach umieść łososia oraz paprykę, kukurydzę, jajka i koper. Całość zalej bulionem z dodatkiem żelatyny i schłodź w lodówce.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując najlepsze tymbaliki z łososia to idealny pomysł na imprezę. Smaczne mięso łososia w galarecie to najlepsze danie na kolację. Pyszne tymbaliki podać można z dodatkiem innych warzyw. Tymbaliki są dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze tymbaliki z łososia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
43.46 kcal
186.90 kcal
Białko
4.29 g
18.47 g

Węglowodany w tymbaliki z łososia

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
2.12 g
9.11 g
Węglowodany przyswajalne
1.92 g
8.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.20 g
0.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
2.00 g
8.62 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
2.98 g
Tłuszcze nienasycone
1.31 g
5.63 g
Tłuszcze jednonasycone
0.81 g
3.48 g
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
2.16 g
Cholesterol
25.59 mg
110.05 mg

Witaminy w przepisie na tymbaliki z łososia

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A
46.24 µg (mcg)
198.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina C
8.68 mg
37.34 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: łosoś filet.
czytaj dalej
Witamina E
0.31 mg
1.32 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
26.73 µg (mcg)
114.93 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.27 mg
Niacyna
1.36 mg
5.83 mg
Foliany
12.82 µg (mcg)
55.13 µg (mcg)
Beta karoten
165.45 µg (mcg)
711.43 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tymbaliki z łososia

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
233.72 mg
1005.00 mg
Potas
97.66 mg
419.93 mg
Wapń
10.87 mg
46.73 mg
Fosfor
56.14 mg
241.42 mg
Magnez
16.38 mg
70.43 mg
Żelazo
0.26 mg
1.11 mg
Cynk
0.20 mg
0.86 mg
Miedź
0.03 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tymbaliki z łososia 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tymbaliki z łososia

Lista alergenów dla tymbaliki z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania tymbaliki z łososia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
600 g
13.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
39.00
Za 600 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Papryka czerwona
240 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Bulion warzywny
3000 ml
12 szklanek
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 5
64.29
Za 3000 ml
Koszt składników
138.00
Jak oceniasz przepis na tymbaliki z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób