Tymbaliki

tymbaliki

Tymbaliki to popularne w Polsce danie, które jest niczym innym, jak drobiowymi galaretkami z warzywami. To świetny pomysł nie tylko na smaczną, ale i bardzo pożywną przystawkę dla gości. Nazwa dania wzięła się od francuskiego słowa timbale, które w tłumaczeniu na język polski oznacza kocioł. Tymbaliki przyrządzić można przy okazji, najlepiej w trakcie gotowania wywaru na zupę. Przekąskę w formie galaretek z mięsem zaserwować możesz zarówno na święta wielkanocne, jak i na rodzinny stół – zupełnie bez żadnej specjalnej okazji.

Tymbaliki - pozostałe przepisy

Tymbaliki – pomysły i przepisy na pyszne galaretki drobiowe

Tymbaliki to przepyszne danie drobiowe, które często pojawia się na polskich stołach. Potrawę stanowi mięso z kurczaka w galarecie, najczęściej z warzywami. W jaki sposób przyrządzić przepis na to smaczne danie z drobiu? Czy jedynym słusznym rozwiązaniem jest galaretka drobiowa? A może tymbaliki zrobić można nie tylko z kurczaka? Sprawdź najważniejsze informacje na temat popularnej potrawy i dowiedz się, jak ją przygotować.

Przepis na tymbaliki drobiowe w galarecie – polecane sposoby na tymbaliki

Przepis na tymbaliki z kurczaka, krok po kroku – zrób je dla całej rodziny!

Szukasz pomysłu na pyszną przystawkę dla całej rodziny? Przygotuj więc tymbaliki, znane inaczej jako galaretki z kurczaka. Ich przyrządzanie nie należy do najtrudniejszych, jednak trzeba poświęcić galaretkom trochę wolnego czasu – zwykle ok. 120 minut. Do przygotowania tego pysznego dania potrzebować będziesz następujących składników: bulion drobiowy, filet z kurczaka, ugotowany groszek zielony, ugotowana i pokrojona marchewka, marynowana papryka, kukurydza z puszki, nać pietruszki i żelatyna.

Najpierw ugotuj piersi z kurczaka w bulionie warzywnym. Możesz też ugotować mięso drobiowe w wodzie, doprawiając je do smaku i dodając warzywa – w ten sposób utworzysz pyszny bulion. Następnie odcedź składniki i wypełnij uprzednio przygotowane foremki kilkoma warstwami warzyw, a także porwanymi kawałkami drobiu i posiekaną nacią pietruszki. Zalej foremki ciepłym lub jeszcze gorącym bulionem – pamiętaj jednak, żeby przed przelaniem dodać do bulionu żelatynę. Wstaw tymbaliki na ok. 3 godziny do lodówki, żeby galaretka stężała. Podawaj na małych talerzykach lub w szklanych salaterkach.

Tymbaliki z drobiu z warzywami – dowiedz się, jak zrobić je na święta!

Drobiowe tymbaliki to fantastyczny pomysł na smaczne oraz pożywne galaretki drobiowe dla całej rodziny. Najlepiej smakują te z zielonym groszkiem i marchewką. Do przygotowania potrawy wykorzystać możesz również mięso drobiowe z rosołu, które zostanie po obiedzie. Oto lista produktów spożywczych, na podstawie której przyrządzić należy słynne tymbaliki: mięso z kurczaka (ugotowane uprzednio w rosole), gotowana marchewka, groszek zielony konserwowy, kukurydza konserwowa, jajka ugotowane na twardo, żelatyna, nać pietruszki, rosół i (do wyboru) chrzan, sos tatarski lub sok ze świeżej cytryny.

Najpierw wybierz najładniejsze kawałki mięsa z gotowanego kurczaka. Pozbądź się z niego wszelakich kosteczek, błonek i skórek. Pokrój mięso drobiowe na kawałki, ewentualnie poszarp je na strzępy. Gotowaną marchewkę pokrój na równe i cienkie plastry, natomiast kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Ugotuj jajka na twardo, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Dopraw do smaku rosół, aby stał się mocno słony, po czym zagotuj go i rozpuść w rosole żelatynę. Warzywa i mięso ułóż w salaterkach. Możesz też włożyć je do miseczek albo niedużych naczyń ze szkła. Zalej składniki ciepłym rosołem i odstaw, żeby się ochłodziły. Na koniec wsadź tak przyrządzone naczynia do lodówki, aby galaretka stężała. Wyjmij tymbaliki po minimum 3 godzinach od włożenia ich do lodówki. Podawaj danie udekorowane sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, sosem tatarskim lub chrzanem.

Pyszna galaretka drobiowa, krok po kroku – zobacz, jak zrobić tymbaliki!

Tymbaliki z łososiem, czyli alternatywna wersja tradycyjnej galaretki

Masz ochotę na tymbaliki w wersji pescowegetariańskiej? Koniecznie wypróbuj przepis na tymbaliki z łososiem! To alternatywna wersja dla tymbalików drobiowych, która jest bardzo prosta do przygotowania i równie smaczna. Ze zrobieniem tymbalików z łososia nie powinien mieć większych problemów zupełnie nikt – nawet osoby, które nie mają zbyt wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Oto składniki, które należy przygotować do utworzenia tymbalików z tego przepisu: świeży łosoś, jajka na twardo, groszek konserwowy, gotowana marchewka, bulion warzywny, żelatyna, szczypiorek, natka pietruszki, majonez i przyprawy do smaku.

Najpierw wrzuć porcję łososia na gorący bulion warzywny i gotuj go na niewielkim ogniu do momentu, aż białko w rybie się zetnie. Powinno to zająć maksymalnie do 10 minut, zależnie od wielkości łososia. Odcedź rybę, ostudź ją i zdejmij z niej skórę. Możesz również wyjąć z łososia ości, a mięso poszarpać na małe kawałki. Przygotuj w następnej kolejności galaretkę z bulionu – uważaj przy tym, żeby nie była ona zbyt rzadka, ponieważ może się rozpaść, gdy postoi chwilę na zewnątrz (po wyjęciu z lodówki). Wlej żelatynę na dno każdej salaterki z galaretką (po 2 łyżeczki) i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Gdy tak się stanie, do każdej dodaj po plastrze gotowanego na twardo jaja, groszek, marchewkę i rozdrobnionego łososia. Zalej potrawę kolejną porcją galaretki i wstaw, aż stężeje. Podawaj tymbaliki ozdobione majonezem, posiekaną nacią pietruszki i szczypiorkiem.

Tymbaliki z indyka polane sosem tatarskim – dowiedz się, jak je zrobić!

Nie masz ochoty na tymbaliki z kurczaka? To przepyszne danie możesz zrobić z warzywami i mięsem z indyka! Przy okazji gotowania wywaru na zupę warto będzie przyrządzić właśnie takie wytrawne galaretki dla całej rodziny. Aby potrawa smakowała wyjątkowo i niepowtarzalnie, możesz zaserwować ją z sosem tatarskim. Do przygotowania tymbalików i sosu potrzebować będziesz kilku podstawowych produktów spożywczych: kostek na rosół drobiowo-warzywny, piersi z indyka, majonezu, mrożonej marchewki z groszkiem, gotowanych na twardo jajek, pietruszki, ogórków konserwowych, marynowanych pieczarek i musztardy.

Najpierw rozpuść kostki rosołowe w wodzie, następnie dodaj filety z indyka do rosołu. Ugotuj je na wolnym ogniu. Wyciągnij mięso z indyka i pokrój w równą kostkę. Następnie wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem do rosołu – zagotuj całość. Odcedź warzywa i zostaw je do ostygnięcia. Wsyp żelatynę do kubeczka, następnie zalej ją zimną wodą. Zostaw do momentu, aż żelatyna całkiem wchłonie wodę. Przełóż następnie żelatynę do gorącego rosołu i gotuj przez ok. 2 minuty, wciąż mieszając. Ugotuj jajka na twardo, pokój je w ćwiartki i włóż do miseczek lub niewielkich filiżanek. Pokrój natkę pietruszki na grube kawałeczki i dorzuć do marchewki z groszkiem. Układaj na jajkach marchewkę z groszkiem, a także ugotowanego indyka.

Całość należy zalać rosołem z żelatyną, a później zostawić w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Pozostało już tylko zrobić sos. W tym celu pokrój w drobną kostkę ogórki konserwowe (mogą to być również korniszony) i odciśnij je z nadmiaru octu. Następnie pokrój pieczarki w drobną kostkę, obierz jajka i pokrój je również w kostkę. Wymieszaj majonez z musztardą, pieczarkami, ogórkami i jajkami. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Następnie z właśnie tak przygotowanym sosem serwować możesz gościom tymbaliki z łososiem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto