Przepis na tymbaliki wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, małe salaterki

Mięso wieprzowe umieść w garnku.

Wlej wodę (około 2 litrów) i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie.

Gotuj przez 90 minut na wolnym ogniu.

Mięso wyjmij z wody i podziel na mniejsze kawałki (wody nie wylewaj).

Marchewkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut.

Do wody po gotowaniu mięsa dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie.

Dopraw solą, octem i pieprzem.

W salaterkach umieść mięso.

Dodaj marchewkę, kukurydzę i groszek.

Zalej bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.

Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Tymbaliki wieprzowe podane na białym talerzu.
Tymbaliki wieprzowe
Koszt przygotowania dania
25.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
499 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
49

Tymbaliki wieprzowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tymbaliki wieprzowe

Tymbaliki wieprzowe to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do kolacji. Wieprzową galaretę podać można także jako śniadanie lub zakąskę do wódki. Tymbaliki przygotować można z dodatkiem lub bez dodatku żelatyny. Te gotowane powoli bez dodatku żelatyny zajmą dużo więcej czasu. Przepis na tymbaliki wieprzowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, marchewka, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, ocet spirytusowy, żelatyna.

Jak zrobić tymbaliki wieprzowe? Mięso wieprzowe umieść w garnku. Wlej wodę i dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj przez 90 minut na wolnym ogniu. Mięso wyjmij z wody i podziel na mniejsze kawałki. Marchewkę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Umieść w garnku, wlej wodę i gotuj przez 10 minut. Do wody po gotowaniu mięsa dodaj żelatynę i wymieszaj dokładnie. Dopraw solą, octem i pieprzem. W salaterkach umieść mięso. Dodaj marchewkę, kukurydzę i groszek. Zalej bulionem z żelatyną i schłodź w lodówce przez 3-4 godziny. Podawaj z dodatkiem pieczywa.

Groszek zielony jest rośliną strączkową zawierającą dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wspomaga usuwanie nadmiaru cholesterolu z naszej krwi. Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza, wapnia, cynku i potasu. Żelazo zawarte w roślinach nie wchłania się w tak dużym stopniu, jak żelazo zawarte w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B oraz żelaza i potasu. Potas odpowiada za prawidłową pracę naszej gospodarki wodno elektrolitowej.

Podsumowując najlepsze mięso wieprzowe w galarecie świetnie sprawdzi się jako domowe danie na kolację. Smaczne tymbaliki podać można także dla dzieci. Pyszne mięso z warzywami jest idealne także na imprezę ze znajomymi. Tymbaliki są dobre do spożycia po schłodzeniu przez kilka godzin. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze tymbaliki wieprzowe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
142.84 kcal
499.95 kcal
Białko
10.52 g
36.82 g
Fenyloalanina
0.38 mg
1.32 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany w tymbaliki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
6.43 g
22.50 g
Węglowodany przyswajalne
5.36 g
18.75 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
3.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
8.40 g
29.39 g
Tłuszcze nasycone
3.75 g
13.14 g
Tłuszcze nienasycone
4.64 g
16.25 g
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
12.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
3.33 g

Witaminy w przepisie na tymbaliki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
168.24 µg (mcg)
588.82 µg (mcg)
Witamina B6
0.21 mg
0.75 mg
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina C
4.11 mg
14.38 mg
Witamina D
0.78 µg (mcg)
2.72 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.76 mg
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
0.92 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Tiamina
0.39 mg
1.36 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.57 mg
Niacyna
2.22 mg
7.76 mg
Foliany
18.69 µg (mcg)
65.42 µg (mcg)
Beta karoten
1695.42 µg (mcg)
5933.99 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tymbaliki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
131.26 mg
459.42 mg
Potas
240.61 mg
842.13 mg
Wapń
17.52 mg
61.31 mg
Fosfor
106.25 mg
371.89 mg
Magnez
15.92 mg
55.73 mg
Żelazo
0.81 mg
2.83 mg
Cynk
1.48 mg
5.19 mg
Miedź
0.11 mg
0.38 mg
Mangan
0.06 mg
0.22 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tymbaliki wieprzowe 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tymbaliki wieprzowe

Lista alergenów dla tymbaliki wieprzowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na tymbaliki wieprzowe

Cena przygotowania tymbaliki wieprzowe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
700 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
17.00
Za 700 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na tymbaliki wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób