Tymbaliki z łososia
- Łosoś filet (600 g)
- Kukurydza konserwowa (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (240 g)
- Żelatyna (30 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Bulion warzywny - 12 szklanek (3000 ml)
Przepis na tymbaliki z łososia krok po kroku
Filet z łososia oczyść z ości.
Dopraw solą i pieprzem.
Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
Wystudź go i podziel na małe kawałki.
Jajka ugotuj na twardo.
Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Bulion zagotuj w garnku.
Zdejmij z ognia i dodaj do niego żelatynę oraz ocet, wymieszaj dokładnie.
Posiekaj koper.
W salaterkach umieść łososia oraz paprykę, kukurydzę, jajka i koper.
Całość zalej bulionem z dodatkiem żelatyny i schłodź w lodówce.
Więcej informacji na temat tymbaliki z łososia
Tymbaliki z łososia to bardzo dobry pomysł na ciekawą przekąskę dla całej rodziny. Do jej przygotowania można użyć łososia wędzonego, a także surowego fileta. Należy go jednak upiec lub ugotować w bulionie przed dodaniem do potrawy. Przepis na tymbaliki z łososia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: filet z łososia, kukurydza, jajko, papryka czerwona, żelatyna, ocet spirytusowy, sól, pieprz, koper, bulion warzywny.
Jak zrobić tymbaliki z łososia? Filet z łososia oczyść z ości. Dopraw solą i pieprzem. Umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Wystudź go i podziel na małe kawałki. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Bulion zagotuj w garnku. Zdejmij z ognia i dodaj do niego żelatynę oraz ocet, wymieszaj dokładnie. Posiekaj koper. W salaterkach umieść łososia oraz paprykę, kukurydzę, jajka i koper. Całość zalej bulionem z dodatkiem żelatyny i schłodź w lodówce.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując najlepsze tymbaliki z łososia to idealny pomysł na imprezę. Smaczne mięso łososia w galarecie to najlepsze danie na kolację. Pyszne tymbaliki podać można z dodatkiem innych warzyw. Tymbaliki są dobre do spożycia po schłodzeniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w tymbaliki z łososia
Lista alergenów dla tymbaliki z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze tymbaliki z łososia
Tymbaliki z łososia to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Są one także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Tymbaliki są niskokaloryczne i sprawdzą się jako danie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.