Tofurnik na zimno
- Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
- Sok z cytryny - 6 łyżek stołowych (60 ml)
- Mleczko kokosowe (300 ml)
- Truskawki - 2 małe opakowania (400 g)
- Cukier (240 g)
Przepis na tofurnik na zimno krok po kroku
Tofu umieść w misce, dodaj cukier, mleko kokosowe, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
Agar (3 płaskie łyżeczki) rozpuść w odrobinie gorącej wody.
Dodaj do masy z tofu i wymieszaj dokładnie.
Truskawki umyj i oczyść z szypułek.
Pokrój w kostkę i dodaj do masy, wymieszaj.
Wlej masę na tofurnik do blaszki wyłożonej folią spożywczą.
Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Podziel na porcje.
Więcej informacji na temat tofurnika na zimno
Tofurnik na zimno to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sernik z tofu bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako szybki deser. Można go przygotować z dodatkiem ulubionych owoców. Przepis na tofurnik na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: tofu, agar, cukier, sok z cytryny, mleko kokosowe, truskawki.
Jak zrobić tofurnik na zimno? Tofu umieść w misce, dodaj cukier, mleko kokosowe, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Agar rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj do masy z tofu i wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój w kostkę i dodaj do masy, wymieszaj. Wlej masę na tofurnik do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Podziel na porcje.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu, tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Truskawki są niskokalorycznymi owocami zawierającymi dużą ilość błonnika pokarmowego. Truskawki świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz diecie cukrzycowej.
Podsumowując pyszny tofurnik bez pieczenia to doskonały deser, który komponuje się podany z kawą i herbatą. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tofurnik można przygotować z innymi owocami takimi jak maliny lub borówki.
Alergeny w tofurniku na zimno
Lista alergenów dla tofurnika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
W przepisie na tofurnik na zimno nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- agar
Wartości odżywcze tofurnika na zimno
Tofurnik to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Można go zamienić na ksylitol lub erytrytol. Będzie on zawierał wówczas mniejszą ilość kalorii. Tofurnik nie zawiera jajek ani mleka, świetnie sprawdza się w diecie alergików.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.