Szyszki z masy kajmakowej
- Masło - 2 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Kajmak (450 g)
- Ryż biały preparowany (150 g)
Przepis na szyszki z masy kajmakowej krok po kroku
Do wysokiego garnka włóż masło, roztop je i zmniejsz ogień na mały.
Następnie do rozpuszczonego masła dodaj kajmak.
Składniki w garnku dokładnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dającej się swobodnie mieszać.
Do masy dodaj ryż preparowany i dokładnie wymieszaj składniki.
Gdy składniki będą dokładnie wymieszane, masę zdejmij z ognia.
Przy pomocy dwóch łyżek stołowych z masy ryżowej uformuj kulki i ułóż je jedna obok drugiej na desce.
Szyszki pozostaw do wystygnięcia.
Gotowe szyszki podawaj po wystygnięciu.
Więcej informacji na temat szyszek z masy kajmakowej
Szyszki z masy kajmakowej to doskonała propozycja na smaczny deser dla dzieci i dorosłych. Najlepsze szyszki doskonale smakują jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Szyszki doskonale będą komponować się na słodkim stole podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatkowo szyszki z kajmakiem możemy podać jako słodką przekąskę podczas imprezy urodzinowej dzieci. Pyszne szyszki z masy kajmakowej są bardzo słodkie i wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością w diecie. Przepis na szyszki z masy kajmakowej jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty: masło, masa kajmakowa oraz ryż preparowany.
Jak zrobić szyszki z masy kajmakowej? Do wysokiego garnka włóż masło, roztop je i zmniejsz ogień na mały. Następnie do rozpuszczonego masła dodaj kajmak. Składniki w garnku dokładnie mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, dającej się swobodnie mieszać. Do masy dodaj ryż preparowany i dokładnie wymieszaj składniki. Gdy składniki będą dokładnie wymieszane masę zdejmij z ognia. Przy pomocy dwóch łyżek stołowych z masy ryżowej uformuj kulki i ułóż je jedna obok drugiej na desce. Szyszki pozostaw do wystygnięcia. Gotowe szyszki podawaj po wystygnięciu.
Masa kajmakowa jest słodkim wyrobem powstającym poprzez długie gotowanie mleka skondensowanego. Zawiera bardzo dużo cukru, który szybko podnosi poziom cukru we krwi. Gotowa masa kajmakowa dostępna jest w kilku wariantach smakowych. Domową masę możesz wzbogacić aromatem wanilii lub migdałów.
Podsumowując smaczne szyszki z masą kajmakową stanowią doskonałą propozycję na słodką przekąskę. Szyszki są dobre do spożycia po ich dobrym wystudzeniu i sklejeniu ryżu preparowanego. Szyszki doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty. Świetnie sprawdzą się na wielu imprezach, ponieważ są bardzo proste w przygotowaniu. Szyszki z kajmakiem są bardzo słodkie i wysokokaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością w diecie.
Alergeny w szyszkach z masy kajmakowej
Lista alergenów dla szyszek z masy kajmakowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- kajmak
Wartości odżywcze szyszek z masy kajmakowej
Szyszki z masy kajmakowej to doskonały pomysł na przekąskę. Warto pamiętać, że są wysokokaloryczne.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.