Szybka zupa szczawiowa

Opublikowano: 06.06.2022 r., 16:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybka zupa szczawiowa w misce
Szybka zupa szczawiowa
Szybka zupa szczawiowa stanowi doskonałą propozycją na smaczny posiłek dla całej rodziny. Do jej wykonania wykorzystasz szczaw konserwowy. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
158 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko - ugotowane na twardo, obrane (4 szt.)
  • Szczaw - konserwowy (150 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Pietruszka - 1 duża sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na szybką zupę szczawiową krok po kroku

Marchew seler i pietruszkę umyj, obierz i wrzuć do garnka.

Do warzyw dodaj 2 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie.

Warzywa zalej bulionem drobiowym i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.

Do wywaru dodaj szczaw ze słoika.

Zupę gotuje przez chwilę na małym ogniu.

Śmietanę umieść w szklance i wymieszaj ją z odrobiną gorącego wywaru. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę podawaj z dodatkiem jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.

Jak oceniasz przepis na szybką zupę szczawiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat szybkiej zupy szczawiowej

Szybka zupa szczawiowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa szczawiowa jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Przepis na szybką zupę szczawiową z ziemniakami jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jaja kurze, szczaw konserwowy, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, śmietana 18%, bulion drobiowy oraz przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe).

Jak zrobić szybką zupę szczawiową? Marchew seler i pietruszkę umyj, obierz i wrzuć do garnka. Do warzyw dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Warzywa zalej bulionem drobiowym i gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną. Do wywaru dodaj szczaw ze słoika. Zupę gotuje przez chwilę na małym ogniu. Śmietanę umieść w szklance i wymieszaj ją z odrobiną gorącego wywaru. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podawaj z dodatkiem ugotowanych jajek pokrojonych w kostkę lub ćwiartki.

Szczaw to bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas oraz sód. Witaminy A, C oraz E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników i przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Szczaw stanowi również źródło kwasu szczawiowego, który spożywany w nadmiarze może powodować odkładanie się szczawianu wapnia i tworzenie kamieni nerkowych.

Podsumowując prosty przepis na zupę szczawiową stanowi doskonałą propozycją na smaczny obiad dla całej rodziny. Łatwa w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się również jako ciepły posiłek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Dzięki wykorzystaniu szczawiu ze słoika zupę możesz przygotować przez cały rok. W okresie wzrastania szczawiu warto przygotować małe słoiczki ze szczawiem do przygotowania zupy szczawiowej.

Alergeny w szybkiej zupie szczawiowej

Lista alergenów dla szybkiej zupy szczawiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze szybkiej zupy szczawiowej

na 100g gotowej potrawy

Szybka zupa szczawiowa to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stanowi ona źródło łatwo przyswajalnego oraz pełnowartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
28.34
158.69
Białko (g)
1.64
9.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
2.42
13.56
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
10.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
1.27
7.13
Tłuszcze nasycone (g)
0.70
3.92
Tłuszcze nienasycone (g)
0.57
3.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
2.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
1.03
Cholesterol (mg)
31.49
176.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
59.10
330.94
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.49
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.52
8.50
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.87
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
1.30
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.63
81.91
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.50
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
1.56
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.63
48.33
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
441.84
2474.33
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
282.50
1581.98
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Potas (mg)
90.54
507.00
Wapń (mg)
76.27
427.09
Fosfor (mg)
29.35
164.35
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.71
26.39
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
1.95
Cynk (mg)
0.21
1.19
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: szczaw.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej zupy szczawiowej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej zupy szczawiowej

Koszt składników
70.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
ugotowane na twardo, obrane
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szczaw
150 g
konserwowy
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 duża sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Śmietana 18%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Koszt składników
70.20