Syrop z buraka
- Burak (750 g)
- Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na syrop z buraka krok po kroku
Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Z buraków przy pomocy sokowirówki wyciśnij sok.
Następnie sok przecedź i dodaj do niego miód.
Syrop dokładnie wymieszaj i przelej do słoika.
Gotowy syrop przechowuj w lodówce.
-
Kutia
-
Żeberka w miodzie
-
Chałwa
-
Sos musztardowo miodowy
-
Legumina
-
Nugat
-
Grzane piwo
-
Podudzia z kurczaka
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasto królewiec
-
Nalewka z mięty
-
Ciasto na pierniki
-
Miękkie pierniczki
-
Miodownik z kaszą manną
-
Mrowisko ciasto
-
Mazurek ciasto
-
Nalewka z mniszka
-
Schab w sosie musztardowym
-
Dania z miodem
Więcej informacji na temat syropu z buraka
Syrop z buraka czerwonego to prosty przepis na zdrowy syrop, który świetnie sprawdzi się przy dolegliwościach z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Najlepsze do wykonania syropu będą buraki cukrowe lub buraki czerwone. Smaczny, fit syrop z buraka możemy stosować nie tylko podczas choroby ale także w celu wzmocnienia odporności w okresie wzmożonej zachorowalności. Przepis na syrop z buraka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania syropu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki oraz miód. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak miód warto zakupić od pszczelarza.
Jak zrobić syrop z buraka? Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Z buraków przy pomocy sokowirówki wyciśnij sok. Następnie sok przecedź i dodaj do niego miód. Syrop dokładnie wymieszaj i przelej do słoika. Gotowy syrop przechowuj w lodówce.
Buraki to warzywo, które jest bogate w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki stanowią również dobre źródło kwasu foliowego, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w żywieniu kobiet planujących ciąże oraz kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie.
Podsumowując dietetyczny syrop z buraka czerwonego to przepis, który warto wykorzystać w okresie wzmożonej zachorowalności (czyli w okresie jesienno-zimowym). Spożywanie syropu z buraka może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wspomagać walkę z chorobami. Dobry syrop należy przechowywać w lodówce.
Alergeny w syropie z buraka
Lista alergenów dla syropu z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z buraka
Wartości odżywcze syropu z buraka
Syrop z buraków jest skarbnicą antocyjanów, które wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego. Znajdziemy w nim również sporej ilości witaminy C, żelaza, potasu, magnezu czy kwasu foliowego.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.