Syrop z buraka

Opublikowano: 21.07.2022 r., 20:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Syrop buraczany w szklance.
Syrop z buraka
Syrop z buraka czerwonego to prosty przepis na zdrowy syrop, który świetnie sprawdzi się przy dolegliwościach z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
265 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Burak (750 g)
  • Miód - 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, miska, sokowirówka

Przepis na syrop z buraka krok po kroku

Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Z buraków przy pomocy sokowirówki wyciśnij sok.

Następnie sok przecedź i dodaj do niego miód.

Syrop dokładnie wymieszaj i przelej do słoika.

Gotowy syrop przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na syrop z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat syropu z buraka

Syrop z buraka czerwonego to prosty przepis na zdrowy syrop, który świetnie sprawdzi się przy dolegliwościach z górnymi i dolnymi drogami oddechowymi. Najlepsze do wykonania syropu będą buraki cukrowe lub buraki czerwone. Smaczny, fit syrop z buraka możemy stosować nie tylko podczas choroby ale także w celu wzmocnienia odporności w okresie wzmożonej zachorowalności. Przepis na syrop z buraka jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania syropu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: buraki oraz miód. Produkty dostępne są w większości sklepów spożywczych, jednak miód warto zakupić od pszczelarza.

Jak zrobić syrop z buraka? Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Z buraków przy pomocy sokowirówki wyciśnij sok. Następnie sok przecedź i dodaj do niego miód. Syrop dokładnie wymieszaj i przelej do słoika. Gotowy syrop przechowuj w lodówce.

Buraki to warzywo, które jest bogate w wiele składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki stanowią również dobre źródło kwasu foliowego, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w żywieniu kobiet planujących ciąże oraz kobiet w ciąży. Odpowiednia podaż kwasu foliowego zmniejsza bowiem ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie.

Podsumowując dietetyczny syrop z buraka czerwonego to przepis, który warto wykorzystać w okresie wzmożonej zachorowalności (czyli w okresie jesienno-zimowym). Spożywanie syropu z buraka może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wspomagać walkę z chorobami. Dobry syrop należy przechowywać w lodówce.

Alergeny w syropie z buraka

Lista alergenów dla syropu z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z buraka

Wartości odżywcze syropu z buraka

na 100g gotowej potrawy

Syrop z buraków jest skarbnicą antocyjanów, które wspomagają prawidłowe działanie układu odpornościowego. Znajdziemy w nim również sporej ilości witaminy C, żelaza, potasu, magnezu czy kwasu foliowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
53.04
265.19
Białko (g)
1.56
7.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
12.36
61.81
Węglowodany przyswajalne (g)
9.66
48.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.70
13.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.82
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.29
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
1.92
9.62
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.73
23.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.19
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Ryboflawina (mg)
0.04
0.20
Niacyna (mg)
0.32
1.61
Foliany (µg (mcg))
104.88
524.42
Beta karoten (µg (mcg))
19.23
96.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
75.15
375.77
Potas (mg)
314.50
1572.50
Wapń (mg)
15.62
78.08
Fosfor (mg)
38.62
193.08
Magnez (mg)
22.19
110.96
Żelazo (mg)
0.79
3.93
Cynk (mg)
0.34
1.73
Miedź (mg)
0.08
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z buraka 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z buraka

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
750 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 750 g
Miód
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Koszt składników
18.00