Przepis na schab w sosie musztardowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia głęboka

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju.

Schab opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go na cienkie plastry. Następnie ułóż je na podsmażonej cebuli i smaż z dwóch stron po około 3 minuty.

Następnie do mięsa dodaj musztardę i miód oraz pieprz.

Wszystkie składniki na patelni zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez około 60 minut.

Po tym czasie mięso wyjmij a do wywaru dodaj mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Sos dokładnie wymieszaj.

Do gotowego sosu włóż powrotem mięso.

Danie podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.

Schab w sosie musztardowym podany na patelni. Całość stoi na białym obrusie z niebieskimi wzorkami.
Schab w sosie musztardowym
Koszt przygotowania dania
23.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
341 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Schab w sosie musztardowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o schabie w sosie musztardowym

Schab duszony w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do Świetnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na schab w sosie musztardowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Produkty spożywcze niezbędne go przygotowania przepisu to: schab wieprzowy bez kości, cebula, bulion warzywny, musztarda, miód, oliwa z oliwek, śmietanka kremówka 30%, mąka ziemniaczana oraz czosnek. W przepisie przygotujemy schab gotowany pod przykryciem, możesz jednak przygotować kotlety z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym.

A więc jak przygotować schab i sos musztardowy do schabu? Wystarczy, że lekko podsmażony schab z cebulą będziesz dusić z musztardą w bulionie warzywnym. Gdy mięso będzie miękkie wyciągnij je z wywaru, wywar zagęść za pomocą mąki i mięso włóż powrotem doi zagęszczonego już sosu. Do schabu pieczonego potrzebujesz naczynia żaroodpornego, w którym zapieczesz podsmażony schab w bulionie z musztardą.

Schab wieprzowy stanowi najbardziej popularne mięso w kuchni polskiej. Jest to mięso, które powinno występować w naszej diecie raczej sporadycznie, zamiast niego powinniśmy cześciej sięgać po mięso drobiowe oraz nasiona roślin strączkowych i ryby. Schab jest również dobrym źródłem żelaza, które przeciwdziała rozwojowi anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Do naszego przepisu najlepiej wybrać chude mięso ze schabu (pozbawione dużych warstw tłuszczu).

Podsumowując schab duszony w sosie musztardowym to idealna propozycja na pyszny dodatek mięsny dodania obiadowego. Świetnie komponuje się z ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw sezonowych. Sos musztardowo-miodowy nada charakterystyczny słodko-pikantny smak dla zdania. Jest to świetna propozycja na pyszne urozmaicenie codziennej diety. Schab w sosie musztardowym możesz przygotować na wiele sposobów, dlatego można uznać ten przepis za uniwersalny pomysł na wiele dodatków mięsnych do obiadów dla całej rodziny.

Wartości odżywcze schabu w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
136.78 kcal
341.94 kcal
Białko
10.55 g
26.37 g

Węglowodany w schabie w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.92 g
12.29 g
Węglowodany przyswajalne
4.60 g
11.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
8.19 g
20.47 g
Tłuszcze nasycone
3.99 g
9.99 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
10.29 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.41 g
8.53 g
Brak danych dla: musztarda, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.70 g
1.76 g
Brak danych dla: musztarda, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
31.02 mg
77.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
4.44 µg (mcg)
11.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.37 mg
0.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.58 mg
1.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.46 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
1.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
0.46 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.84 mg
9.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
1.67 µg (mcg)
4.17 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
36.74 µg (mcg)
91.84 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
145.22 mg
363.05 mg
Potas
213.45 mg
533.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
8.41 mg
21.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
113.43 mg
283.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
15.49 mg
38.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
0.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.77 mg
1.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie musztardowym 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie musztardowym

Lista alergenów dla schabu w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania schabu w sosie musztardowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
350 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 350 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
81.00
Jak oceniasz przepis na schab w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób