Schab w sosie musztardowym

Opublikowano: 20.05.2021 r., 12:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w sosie musztardowym podany na patelni. Całość stoi na białym obrusie z niebieskimi wzorkami.
Schab w sosie musztardowym
Schab w sosie musztardowym to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Dzięki obecności sosu danie nie będzie suche i posmakuje nawet wybrednym osobom.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 80 min
341 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Bulion warzywny (350 ml)
  • Musztarda (25 g)
  • Miód (25 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% (75 g)
  • Mąka ziemniaczana (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia głęboka

Przepis na schab w sosie musztardowym krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Następnie cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju.

Schab opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go na cienkie plastry. Następnie ułóż je na podsmażonej cebuli i smaż z dwóch stron po około 3 minuty.

Następnie do mięsa dodaj musztardę i miód oraz pieprz.

Wszystkie składniki na patelni zalej gorącym bulionem i duś pod przykryciem przez około 60 minut.

Po tym czasie mięso wyjmij a do wywaru dodaj mąkę rozmieszaną ze śmietanką. Sos dokładnie wymieszaj.

Do gotowego sosu włóż powrotem mięso.

Danie podawaj na ciepło, np. z ziemniakami i surówką z sezonowych warzyw.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie musztardowym

Schab duszony w sosie musztardowym to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do Świetnie komponuje się z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na schab w sosie musztardowym jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Produkty spożywcze niezbędne go przygotowania przepisu to: schab wieprzowy bez kości, cebula, bulion warzywny, musztarda, miód, oliwa z oliwek, śmietanka kremówka 30%, mąka ziemniaczana oraz czosnek. W przepisie przygotujemy schab gotowany pod przykryciem, możesz jednak przygotować kotlety z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym.

A więc jak przygotować schab i sos musztardowy do schabu? Wystarczy, że lekko podsmażony schab z cebulą będziesz dusić z musztardą w bulionie warzywnym. Gdy mięso będzie miękkie wyciągnij je z wywaru, wywar zagęść za pomocą mąki i mięso włóż powrotem doi zagęszczonego już sosu. Do schabu pieczonego potrzebujesz naczynia żaroodpornego, w którym zapieczesz podsmażony schab w bulionie z musztardą.

Schab wieprzowy stanowi najbardziej popularne mięso w kuchni polskiej. Jest to mięso, które powinno występować w naszej diecie raczej sporadycznie, zamiast niego powinniśmy cześciej sięgać po mięso drobiowe oraz nasiona roślin strączkowych i ryby. Schab jest również dobrym źródłem żelaza, które przeciwdziała rozwojowi anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego. Do naszego przepisu najlepiej wybrać chude mięso ze schabu (pozbawione dużych warstw tłuszczu).

Podsumowując schab duszony w sosie musztardowym to idealna propozycja na pyszny dodatek mięsny dodania obiadowego. Świetnie komponuje się z ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw sezonowych. Sos musztardowo-miodowy nada charakterystyczny słodko-pikantny smak dla zdania. Jest to świetna propozycja na pyszne urozmaicenie codziennej diety. Schab w sosie musztardowym możesz przygotować na wiele sposobów, dlatego można uznać ten przepis za uniwersalny pomysł na wiele dodatków mięsnych do obiadów dla całej rodziny.

Alergeny w schabie w sosie musztardowym

Lista alergenów dla schabu w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze schabu w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
136.78
341.94
Białko (g)
10.55
26.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.92
12.29
Węglowodany przyswajalne (g)
4.60
11.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
8.19
20.47
Tłuszcze nasycone (g)
4.07
10.18
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
10.29
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
8.53
Brak danych dla: musztarda, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.76
Brak danych dla: musztarda, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.02
77.55
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
4.44
11.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.58
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.46
1.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.84
9.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
1.67
4.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.74
91.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
145.22
363.05
Potas (mg)
213.45
533.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.41
21.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.43
283.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.49
38.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.35
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
1.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie musztardowym 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie musztardowym

Koszt składników
81.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Bulion warzywny
350 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
7.50
Za 350 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Miód
25 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietanka kremowa 30%
75 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Mąka ziemniaczana
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
81.00