Strudel jabłkowy

Opublikowano: 22.03.2023 r., 11:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser strudel jabłkowy z ciastem
Strudel jabłkowy
Strudel jabłkowy to świetna propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Wypiek warto przygotować na imprezy rodzinne. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 35 min
471 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy (15 g)
  • Skórka z cytryny - z jednej cytryny (40 g)
  • Masło - 1 kostka, zimne (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Rodzynki (50 g)
  • Jabłko - 4 większe sztuki (1000 g)
  • Cynamon (10 g)
  • Migdały - mielone (80 g)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka do pieczenia 20x35 cm, szklanka

Przepis na strudel jabłkowy krok po kroku

Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, połowę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę startą z połowy cytryny oraz ziemne masło pokrojone na kawałki. Ze składników zagnieć dłońmi kruszonkę.

Następnie do kruszonki dodaj jedno jajko i składniki zagnieć w jednolite ciasto.

Ciasto pozostaw w misce, przykryj je folią spożywczą i odstaw do lodówki.

Rodzynki zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut, aby namokły.

Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie jabłka pokrój na cienkie plasterki.

Jabłka wymieszaj z pozostałym cukrem, cynamonem, skórką startą z połowy cytryny, mielonymi migdałami oraz z odcedzonymi rodzynkami.

Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj na papierze do pieczenia o wymiarach mniejszych niż blaszka do pieczenia.

Na rozwałkowanym cieście ułóż nadzienie na środku, ciasto zawiń na wierzch i zlep jego końce.

Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i razem z papierem do pieczenia włóż do blaszki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na strudel jabłkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat strudla jabłkowego

Strudel jabłkowy to doskonały pomysł na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Wypieki z jabłkami warto przygotować w sezonie dojrzewania owoców. Sprawdzony przepis na strudel jabłkowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórka z cytryny, masło, jajka, rodzynki, jabłka, cynamon, migdały mielone, cukier puder oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić strudel jabłkowy? Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, połowę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, skórkę startą z połowy cytryny oraz ziemne masło pokrojone na kawałki. Składniki zagnieć dłońmi na kruszonkę. Następnie do kruszonki dodaj jajko i składniki zagnieć w jednolite ciasto. Rodzynki zalej szklanką wrzątku i odstaw na 10 minut, aby namokły. Jabłka pokrój na cienkie plasterki. Jabłka wymieszaj z pozostałym cukrem, cynamonem, skórką startą z połowy cytryny, mielonymi migdałami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście ułóż nadzienie na środku, ciasto zawiń na wierzch i zlep jego końce. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem i razem z papierem do pieczenia włóż do blaszki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu.

Podsumowując strydel jabłkowy to naklepsza propozycja na dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszny wypiek jest dobry do spożycia po przestygnięciu. Przed podaniem warto posypać go cukrem pudrem. Produkty spożywcze niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w strudlu jabłkowym

Lista alergenów dla strudla jabłkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze strudla jabłkowego

na 100g gotowej potrawy

Strudel jabłkowy to doskonała propozycja na smaczny wypiek. Jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
235.90
471.80
Białko (g)
4.00
8.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
31.99
63.97
Węglowodany przyswajalne (g)
29.65
59.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.34
4.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.95
21.90
Tłuszcze nasycone (g)
6.26
12.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
9.38
Cholesterol (mg)
41.75
83.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
78.44
156.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.41
2.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.52
151.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.22
2.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.40
56.80
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.90
57.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
11.56
23.12
Potas (mg)
159.00
317.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.19
82.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.36
150.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.86
41.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
2.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.40
0.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strudla jabłkowego 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strudla jabłkowego

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
15 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Skórka z cytryny
40 g
z jednej cytryny
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Masło
200 g
1 kostka, zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jabłko
1000 g
4 większe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Cynamon
10 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Migdały
80 g
mielone
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 80 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
50.00