Śmietanowiec z owocami
- Śmietanka kremowa 30% (1000 g)
- Galaretka - o smaku truskawkowym (75 g)
- Galaretka - o smaku malinowym (75 g)
- Galaretka - o smaku agrestowym (75 g)
- Borówka amerykańska (150 g)
- Porzeczki czerwone (150 g)
- Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Żelatyna (30 g)
Przepis na śmietanowca z owocami krok po kroku
Każdą z galaretek rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do całkowitego stężenia.
Stężałe galaretki pokroju w kostkę.
Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody (tak, aby w całości była przykryta), wymieszaj i odstaw, aby napęczniała.
Śmietankę przelej do garnka i podgrzej ją. Następnie dodaj do niej cukier puder oraz żelatynę. Składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do ostudzenia.
Keksówkę wyłóż folią spożywczą.
Do keksówki przelej śmietanę i zanurz w niej owoce oraz pokrojone galaretki.
Śmietanowiec z owocami wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowy deser podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat śmietanowca z owocami
Śmietanowiec z owocami to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające ciasto bez pieczenia. Ciasto z galaretką i świeżymi owocami świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Śmietanowiec warto przygotować jako słodką przekąskę na uroczystości rodzinne. Przepis na śmietanowiec z owocami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: śmietanka 30%, galaretka truskawkowa, galaretka malinowa, galaretka agrestowa, borówki, porzeczki czerwone, cukier puder oraz żelatyna.
A jak zrobić ciasto śmietanowe z owocami? Każdą z galaretek rozpuść w 300 ml wrzącej wody i pozostaw do całkowitego stężenia. Stężałe galaretki pokroju w kostkę. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, wymieszaj i odstaw, aby napęczniała. Śmietankę przelej do garnka i podgrzej ją. Następnie dodaj do niej cukier puder oraz żelatynę. Składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką i odstaw do ostudzenia. Do keksówki przelej śmietanę i zanurz w niej owoce oraz pokrojone galaretki. Śmietanowiec z owocami wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Gotowy deser podawaj na zimno.
Sezon ja borówki zaczyna się na przełomie czerwca i lipca. Borówki amerykańskie zawierają dużą ilość flawonoidów, które są naturalnymi substancjami o działaniu antyoksydacyjnym. Borówki mają ciemnoniebieski kolor i są większe od jagód. Borówki najlepiej sprawdzają się na świeżo, zachowują wtedy swój słodki smak i jędrność.
Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego.
Podsumowując: pyszne ciasto śmietanowe świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Smaczne ciasto jest dobre do spożycia dopiero po całkowitym stężeniu masy śmietanowej. Produkty niezbędne do wykonania śmietanowca dostępne są w większości sklepów spożywczych. Owoce do wykonania ciasta możesz wybrać dowolnie (np. kiwi, pomarańcze czy mango).
Alergeny w śmietanowcu z owocami
Lista alergenów dla śmietanowca z owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze śmietanowca z owocami
Śmietanowiec z owocami to doskonała propozycja na smaczny deser. Owoce wykorzystane do przygotowania deseru to skarbnica składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.