Schab w cieście francuskim
- Schab wieprzowy bez kości (1000 g)
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na schab w cieście francuskim krok po kroku
Schab natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie przełóż go do miski i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia z każdej strony.
Na patelnię dodaj bulion i mięso duś pod przykryciem przez 10 minut.
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na cieście francuskim połóż mięso, zawiń i dokładnie zlep brzegi.
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym ze szczyptą soli.
Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 40 minut (w razie potrzeby blaszkę przykryj folią aluminiową, aby ciasto francuskie nie przypiekło się za bardzo).
Gotowy schab w cieście francuskim pokrój w plastry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Zapiekanka z ciasta francuskiego z serowymi brzegami
-
Ciasto francuskie z warzywami
-
Kisz
-
Ciasto francuskie z mozzarellą
-
Pizza zawijana
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem
-
Ciasto francuskie z salami
-
Ciasto francuskie na obiad
Więcej informacji na temat schabu w cieście francuskim
Schab w cieście francuskim to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na schab w cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy, ciasto francuskie, jajka, bulion warzywny, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz majeranek.
A jak zrobić schab w cieście francuskim? Schab natrzyj solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie przełóż go do miski i wstaw dop lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso do zarumienienia z każdej strony. Na patelnię dodaj bulion i mięso duś pod przykryciem przez 10 minut. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście francuskim połóż mięso, zawiń i dokładnie zlep brzegi. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym ze szczyptą soli. Mięso piecze w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40 minut (w razie potrzeby blaszkę przykryj folią aluminiową, aby ciasto francuskie nie przypiekło się za bardzo). Gotowy schab w cieście francuskim pokrój w plastry i podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Schab wieprzowy to jedno z najbardziej popularnych mięs wykorzystywanych w kuchni polskiej. Dobry jakościowo schab powinien cechować się kolorem jasnoróżowym lub głęboko różowym. Schab to mięso stosunkowo niskokaloryczne, ponieważ 100 gram mięsa zawiera jedynie 128 kcal - kaloryczność zmienia się jednak w zależności od sposobu przygotowania. W schabie znajdziemy niektóre witaminy z grupy B (np. witaminę B1, B6 i B12), żelazo, selen, fosfor, potas, cynk, magnez oraz miedź.
Podsumowując pyszny schab w cieście francuskim to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepszy schab w cieście francuskim jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w schabie w cieście francuskim
Lista alergenów dla schabu w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze schabu w cieście francuskim
Schab w cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Schab stanowi doskonałe źródło białka, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.