Puree z dyni

Opublikowano: 30.05.2021 r., 21:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kostki dyni piżmowej.
Puree z dyni
Puree z dyni na każdą okazję. Idealny dodatek do kawy, ciast, ciasteczek, domowych zup warzywnych. Proste i szybkie, korzenne puree z najlepszej dyni.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
52 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia - 1 sztuka (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa korzenna do piernika, kardamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender

Przepis na puree z dyni krok po kroku

Dynię pokrój na mniejsze kawałki i usuń pestki.

Dynię ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut.

Odstaw do ostudzenia.

Łyżką lub nożem wyjmij upieczony miąższ i zblenduj na gładkie puree razem z przyprawami.

Jak oceniasz przepis na puree z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat puree z dyni

Puree z dyni to danie, które można wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetną bazą do zupy krem z dyni, ciast i ciasteczek. Puree dyniowe można też wykorzystać jako dodatek do kawy, koktajli, czy w formie sosów. Dynia to warzywo charakteryzujące się bogactwem witamin i składników mineralnych, dlatego zdecydowanie warto włączać ją do diety pod wieloma postaciami. Jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu, który wpływa na szereg funkcji organizmu, zapobiega też wielu chorobom. Przepis na puree z dyni jest bardzo uniwersalny i można go dowolnie modyfikować, a także wykorzystać na mnóstwo sposobów. Można też przygotować większą ilość dyniowego pure, zamrozić i wykorzystywać nawet po zakończeniu sezonu na najlepszą sezonową dynię, który trwa dość krótko. Puree z dyni to więc idealny sposób na to, aby przedłużyć czas jego trwania i móc cieszyć się wyjątkowym i niepowtarzalnym smakiem dyni o każdej porze roku. Jak przygotować puree z dyni? Jest to bardzo proste. Dynię wystarczy pokroić w duże plastry, pozbyć się miąższu, dodać przyprawy i piec do miękkości. Po upieczeniu dynia jest gotowa do zblendowania! To wszystko. Jeśli zależy Ci na oszczędności czasu można wybrać dynię, z której mus możesz przygotować bez pieczenia, ponieważ będzie naturalnie miękka, łatwa do pokrojenia i obrania. Odpowiedzi na to jak zrobić puree z dyni, a przede wszystkim jakich przypraw użyć jest bardzo wiele. Bezsprzecznie dynia najlepiej komponuje się z przyprawami korzennymi - cynamonem, goździkami, kardamonem, imbirem, czy gotową przyprawą do piernika. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki można dodać też odrobinę ostrego chilli, które nada mu pikantności. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić mus z dyni na każdą okazję. Przedłuż sezon na dynię w swoim domu i ciesz się tym korzennym smakiem bez względu na porę roku. Dodawaj puree dyniowe do piernikowej, korzennej kawy, zup warzywnych typu krem, domowych ciast i ciasteczek. To danie, które posmakuje również najmłodszym dzieciom.

Alergeny w puree z dyni

Lista alergenów dla Puree z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na puree z dyni

Wartości odżywcze puree z dyni

na 100g gotowej potrawy

Puree z dyni samodzielnie ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego może nie być wskazane dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
26.00
52.00
Białko (g)
1.00
2.00
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.50
13.00
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
12.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
1.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.02
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
426.00
852.00
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.00
18.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
0.60
1.20
Foliany (µg (mcg))
16.00
32.00
Beta karoten (µg (mcg))
3100.00
6200.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.00
2.00
Potas (mg)
340.00
680.00
Wapń (mg)
21.00
42.00
Fosfor (mg)
44.00
88.00
Magnez (mg)
12.00
24.00
Żelazo (mg)
0.80
1.60
Cynk (mg)
0.32
0.64
Miedź (mg)
0.13
0.26
Mangan (mg)
0.13
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z dyni 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree z dyni

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1000 g
1 sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Koszt składników
10.00