Powidło ze śliwek

Opublikowano: 28.10.2021 r., 20:13 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe powidło śliwkowe w słoiku
Powidło ze śliwek
Powidła śliwkowe są czasochłonne w wykonaniu, ale ich smak wynagrodzi nam to w pełni. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego każdy powinien sobie poradzić. Koniecznie musisz ich spróbować.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 300 min
360 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Śliwki (3000 g)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik 500 ml

Przepis na powidło ze śliwek krok po kroku

Umyj śliwki i usuń z nich pestki.

Wrzuć śliwki do garnka i zasyp je cukrem, poczekaj około 20 minut, aż owoce puszczą sok.

Następnie na wolnym ogniu gotuj je powoli bez przykrywki. Raz na jakiś czas mieszaj owoce, aby nie przypaliły się.

Gotuj, aż sok odparuje (około 4 godzin).

Gorące powidła przełóż do słoików i zamknij je, a następnie pasteryzuj w gotującej się wodzie około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na powidło ze śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat powidła ze śliwek

Pyszne powidło ze śliwek to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do naleśników, ciasta, deserów lub rozgrzewającej zimowej herbaty. Powidła są bardzo aromatyczne, a śliwki w takiej formie zapadną Ci na długo w pamięci. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Zapach powideł ze śliwek będzie roznosił się po całym domu, a najlepsze powidła wychodzą ze śliwek węgierek. Ważne, aby było mocno dojrzałe. Smak możesz wzbogacić również o ulubione przyprawy, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić powidło ze śliwek? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy umyć i usunąć pestki ze śliwek. Śliwki wsypujemy do garnka i zasypujemy je cukrem. Odstawiamy na około 20 minut, aż owoce puszczą sok. Tak przygotowane wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu, powoli, raz na jakiś czas mieszając. Jak długo smażyć powidła? To wszystko zależy od naszej metody, którą prędzej używaliśmy. Natomiast moje gotowałam około 4 godzin, aż cały sok odparuje. Gotowe powidła przekładamy do słoików i zamykamy. Pasteryzujemy je około 20 minut w gotującej się wodzie.

Przepis na powidło ze śliwek jest bardzo łatwy. Składa się głównie ze śliwek które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Powidło ze śliwek są szybkie w przygotowaniu, a na dodatek smaczne. Wiele osób zastanawia się ile cukru wsypać do śliwek. Na 3kg owoców, najlepiej wsypać jedną szklankę. Dojrzałe śliwki same w sobie są słodkie, dlatego warto uważać na ilość jaką wsypujemy. Dobre domowe przetwory idealnie sprawdzą się na długie zimowe wieczory.

Alergeny w powidle ze śliwek

Lista alergenów dla powidła ze śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło ze śliwek

Wartości odżywcze powidła ze śliwek

na 100g gotowej potrawy

Powidła śliwkowe to doskonały dodatek to wielu deserów lub ciast, natomiast jeśli chcemy przygotować wersję fit to warto zamienić cukier na słodzik np. erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
72.08
360.38
Białko (g)
0.65
3.23
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
18.18
90.92
Węglowodany przyswajalne (g)
16.89
84.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
6.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.28
1.42
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.63
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.78
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
15.69
78.46
Witamina B6 (mg)
0.03
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.77
43.85
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Ryboflawina (mg)
0.03
0.15
Niacyna (mg)
0.39
1.94
Foliany (µg (mcg))
4.62
23.08
Beta karoten (µg (mcg))
175.38
876.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
0.08
0.38
Potas (mg)
145.08
725.38
Wapń (mg)
5.62
28.08
Fosfor (mg)
14.77
73.85
Magnez (mg)
6.46
32.31
Żelazo (mg)
0.16
0.80
Cynk (mg)
0.09
0.47
Miedź (mg)
0.06
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny powidła ze śliwek 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powidła ze śliwek

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
3000 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 6
30.00
Za 3000 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Koszt składników
32.50