Powidło śliwkowe bez mieszania

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek powidła śliwkowego z chlebem
Powidło śliwkowe bez mieszania
Powidło śliwkowe bez mieszania to doskonały pomysł na naprawdę smaczny i szybki dodatek do wypieków, deserów i kanapek. Jest smaczne i bardzo aromatyczne.
Przygotowanie 330 min
Gotowanie i Pasteryzacja 300 min
1345 kcal
Kcal w porcji
1455 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Śliwki - węgierki (drylowane) (2500 g)
  • Cukier (400 g)
  • Ocet spirytusowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na powidło śliwkowe bez mieszania krok po kroku

Śliwki umyj i ułóż w garnku, układaj warstwami na przemian z cukrem.

Ostatnią warstwą ma być cukier.

Całość polej octem.

Ważne jest, abyś nie mieszał powideł, ponieważ się przypalą.

Pozostaw garnek bez przykrycia na ok. 12h.

Po tym czasie wstaw na mały ogień na co najmniej 5 h, nie mieszaj.

Po wyłączeniu gazu całość wymieszaj.

Dżem poddaj pasteryzacji.

Jak oceniasz przepis na powidło śliwkowe bez mieszania
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat powidła śliwkowego h bez mieszania

Powidło śliwkowe bez mieszania to doskonały pomysł na naprawdę smaczny i szybki dodatek do wypieków, deserów i kanapek. Jest smaczne i bardzo aromatyczne.

Przepis na powidło śliwkowe bez mieszania to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Z tej receptury dowiesz się, ile cukru musisz dodać do przetworów ze śliwek, a także jak długo trzeba je przygotowywać. Ze względu na użycie całych owoców mają dużo błonnika, a także są niezwykle słodkie, dlatego nie potrzebują zbyt dużo cukru do dosłodzenia. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom naturalnych słodkości. Będą idealnym wyborem do placuszków i naleśników, zwłaszcza w połączeniu z orzechami i odrobiną bitej śmietany. Ten dżem ze śliwek jest wyjątkowo dobry i słodki, dlatego przypadnie do gustu nawet najmłodszym domownikom, świetnie komponuje się ze słodkimi naleśnikami, omletami, czy placuszkami. Można użyć go także do różnych ciast i tortów. Ze względu na dodatek cynamonu świetnie odnajdzie się w cieście marchewkowym, dyniowym czy orzechowym, gdyż wszystkie one charakteryzują się niezwykle korzennym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić powidło śliwkowe bez mieszania, by było najlepsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego przepyszne powidła, które pasują do każdego deseru i świetnie urozmaicą codzienną dietę, gdyż zwykle częściej sięga się po powidła truskawkowe, jagodowe lub porzeczkowe. Choć z tego przepisu nie powstaje dużo porcji, dzięki użyciu mniejszej ilości śliwek całość nie zabiera zbyt dużo czasu i można się cieszyć gotowymi powidłami znacznie szybciej. To przepis idealny zarówno dla dopiero zaczynających przygodę z przetworami, jak i osób, które mają dużą wprawę, jednak szukają szybszego sposób na przygotowanie. Dzięki temu przepisowi można znacznie skrócić czas oczekiwania na powidła i cieszyć się ich słodkim smakiem dużo szybciej. Te domowe powidła są świetną alternatywą dla tych ze sklepu ze względu na większą zawartość owoców, a mniejszą cukru. To również świetny sposób na kontrolowanie ilości dodanego cukru. W wersji dla osób z cukrzycą, zamiast białego cukru można użyć słodzika, który znacznie obniży indeks glikemiczny.

Alergeny w powidle śliwkowym bez mieszania

Lista alergenów dla powidła śliwkowego h bez mieszania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidło śliwkowe bez mieszania

Wartości odżywcze powidła śliwkowego h bez mieszania

na 100g gotowej potrawy

Te powidła zawierają dość dużo cukru, ale możesz go zastąpić słodzikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1455g)
Energia (kcal)
92.50
1345.90
Białko (g)
0.60
8.75
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1455g)
Węglowodany (g)
23.48
341.70
Węglowodany przyswajalne (g)
22.28
324.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
17.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1455g)
Tłuszcz (g)
0.28
4.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.15
2.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1455g)
Witamina A (µg (mcg))
14.60
212.50
Witamina B6 (mg)
0.03
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.16
118.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.38
Ryboflawina (mg)
0.03
0.41
Niacyna (mg)
0.36
5.25
Foliany (µg (mcg))
4.30
62.50
Beta karoten (µg (mcg))
163.23
2375.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1455g)
Sód (mg)
0.14
2.10
Potas (mg)
135.16
1966.60
Wapń (mg)
5.31
77.30
Fosfor (mg)
13.76
200.20
Magnez (mg)
6.02
87.55
Żelazo (mg)
0.15
2.23
Cynk (mg)
0.09
1.27
Miedź (mg)
0.05
0.77
Szacunkowy indeks glikemiczny powidła śliwkowego h bez mieszania 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powidła śliwkowego h bez mieszania

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
2500 g
węgierki (drylowane)
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 5
25.00
Za 2500 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Ocet spirytusowy
10 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Koszt składników
30.50