Nalewka z kukułek
Przepis na nalewkę z kukułek krok po kroku
Cukierki wsyp do butelki i zalej spirytusem.
Zakręć, odstaw w ciemne, suche miejsce na 4-5 dni.
Więcej informacji na temat nalewki z kukułek
Kukułki, czyli słodkie, małe cukierki często wykorzystywane są jako podstawa do przygotowywanych w domu nalewek lub likierów. Nalewka z kukułek, zwana także kukułkówką to pomysł na słodki trunek, który pasuje między innymi do deserów, ale nie tylko. Często bywa podawana samodzielnie podczas imprez lub jako baza słodkich, mlecznych drinków – w obu tych wersjach jest naprawdę pyszna i smaczna. Jeśli zastanawiasz się jak samodzielnie przygotować ją w domu koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis na nalewkę z kukułek na spirytusie, która będzie smaczna i dobra na wiele okazji. Dzięki wykorzystaniu cukierków, które same w dobie są bardzo słodkie i łatwo rozpuszczają się w alkoholu, tworząc gęstą masę, przygotowanie nalewki jest banalnie proste i nie potrzeba wiele wysiłku, aby powstała najlepsza nalewka. Wystarczy umieścić cukierki w butelce i zalać je spirytusem. To bardzo prosty i sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Teoretycznie nalewka jest gotowa do podania po kilkunastu minutach, jednak warto odczekać kilka dni, odstawiając butelkę w suche, zaciemnione miejsce, aby cukierki dokładnie się rozpuściły. Wtedy też bardziej będzie wyczuwalna słodycz cukierków, a nie moc alkoholu. Nalewka z kukułek dla wielu osób będzie najlepsza, kiedy podasz ją samodzielnie, ale jest to również dobra baza do drinków, do których dodatkowo możesz dodać na przykład mleko skondensowane, czekoladę, kakao lub cynamon. Domowe nalewki często bywają traktowane jako remediu na wiele dolegliwości, a te o słodkim smaku bywają najbardziej zdradliwe. Pamiętaj, że niebezpieczeństwa i zagrożenia płynące z częstego picia są bardzo poważne, dlatego ograniczaj jego spożycie. Dodatkowo nalewka kukułkowa ma wysoki indeks glikemiczny oraz wysoką kaloryczność.
Alergeny w nalewce z kukułek
Lista alergenów dla nalewki z kukułek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Cukierki kukułki
Wartości odżywcze nalewki z kukułek
Pamiętaj, że alkohol niesie za sobą wiele negatywnych konsekwencji zdrowotnych oraz bezwzględnie powinien być unikany przez kobiety w ciąży i dzieci.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.