Marynata na grilla

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smarowanie żeberek marynatą na grilla
Marynata na grilla
Marynata na grilla to dodatek, który jest niezbędny, jeśli zależy nam na zdrowym grillowaniu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy tylko kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
654 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Musztarda (30 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Miód (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na marynatę na grilla krok po kroku

W misce wymieszaj musztardę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu oraz inne ulubione przyprawy.

Mięso umyj i osusz, włóż do miski z marynatą i dobrze nasmaruj.

Całość przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 h.

Jak oceniasz przepis na marynatę na grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat marynaty na grilla

Marynata na grilla to dodatek, który jest niezbędny, jeśli zależy nam na zdrowym grillowaniu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy tylko kilka chwil i proste składniki, by cieszyć się tym wspaniałym dodatkiem.

Przepis na marynatę na grilla to niezbędnik każdego miłośnika dań z grilla. Potrzeba jej, by cieszyć się smacznym mięsem z rusztu bez konieczności martwienia się o negatywne związki, które w tym czasie powstają. Marynata grillowa to kilka prostych przypraw i dodatków, które wystarczy razem zmieszać. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, ale zapewne również w swojej spiżarni. Z tej receptury dowiesz się, jak się robi marynatę uniwersalną. Marynata na grilla zapewnia pyszny smak i niezwykłą kruchość mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania. Dzięki zawartości musztardy i oliwy świetnie konserwuje mięso i przedłuża jego trwałość.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę na grilla, by była tania, szybka i w pełni domowa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepsza marynata do mięsa zarówno wieprzowego, jak i wołowego, ale również kurczaka, czy indyka. Oliwa z oliwek jest idealnym dodatkiem do marynaty, gdyż cudownie podkreśla aromat ziół. Jest również nośnikiem smaku, dzięki czemu mięso jest naprawdę wyborne. Potwierdzi to każdy, kto spróbuje tej marynaty. Świetnie sprawdzi się na większe przyjęcia, ale też na rodzinny obiad. To fantastyczny pomysł na to, jak nieco urozmaicić i podkręcić smak mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Jej największym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet niedoświadczeni kucharze.

Alergeny w marynacie na grilla

Lista alergenów dla marynaty na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze marynaty na grilla

na 100g gotowej potrawy

To dobry sposób, by zabezpieczyć mięso przed powstawaniem groźnych związków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
503.69
654.80
Białko (g)
1.54
2.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
22.78
29.62
Węglowodany przyswajalne (g)
21.58
28.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
1.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
46.97
61.06
Tłuszcze nasycone (g)
8.41
10.94
Tłuszcze nienasycone (g)
38.56
50.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
33.69
43.80
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.87
6.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
0.92
1.20
Witamina B6 (mg)
0.12
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.61
3.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
6.73
8.75
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.21
0.27
Foliany (µg (mcg))
2.31
3.00
Beta karoten (µg (mcg))
7.54
9.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
257.00
334.10
Potas (mg)
77.92
101.30
Wapń (mg)
30.31
39.40
Fosfor (mg)
37.62
48.90
Magnez (mg)
13.46
17.50
Żelazo (mg)
0.85
1.11
Cynk (mg)
0.29
0.37
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty na grilla 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty na grilla

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda
30 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Koszt składników
40.00