Marynata na grilla
- Musztarda (30 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Czosnek (10 g)
- Miód (30 g)
Przepis na marynatę na grilla krok po kroku
W misce wymieszaj musztardę, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu oraz inne ulubione przyprawy.
Mięso umyj i osusz, włóż do miski z marynatą i dobrze nasmaruj.
Całość przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2 h.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty na grilla
Marynata na grilla to dodatek, który jest niezbędny, jeśli zależy nam na zdrowym grillowaniu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, wystarczy tylko kilka chwil i proste składniki, by cieszyć się tym wspaniałym dodatkiem.
Przepis na marynatę na grilla to niezbędnik każdego miłośnika dań z grilla. Potrzeba jej, by cieszyć się smacznym mięsem z rusztu bez konieczności martwienia się o negatywne związki, które w tym czasie powstają. Marynata grillowa to kilka prostych przypraw i dodatków, które wystarczy razem zmieszać. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie, ale zapewne również w swojej spiżarni. Z tej receptury dowiesz się, jak się robi marynatę uniwersalną. Marynata na grilla zapewnia pyszny smak i niezwykłą kruchość mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania. Dzięki zawartości musztardy i oliwy świetnie konserwuje mięso i przedłuża jego trwałość.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę na grilla, by była tania, szybka i w pełni domowa, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego najlepsza marynata do mięsa zarówno wieprzowego, jak i wołowego, ale również kurczaka, czy indyka. Oliwa z oliwek jest idealnym dodatkiem do marynaty, gdyż cudownie podkreśla aromat ziół. Jest również nośnikiem smaku, dzięki czemu mięso jest naprawdę wyborne. Potwierdzi to każdy, kto spróbuje tej marynaty. Świetnie sprawdzi się na większe przyjęcia, ale też na rodzinny obiad. To fantastyczny pomysł na to, jak nieco urozmaicić i podkręcić smak mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Jej największym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet niedoświadczeni kucharze.
Alergeny w marynacie na grilla
Lista alergenów dla marynaty na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze marynaty na grilla
To dobry sposób, by zabezpieczyć mięso przed powstawaniem groźnych związków.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.