Marynata do szynki wieprzowej
- Musztarda sarepska (15 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Miód (10 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn świeży (10 g)
- Sok z cytryny (7 ml)
Przepis na marynatę do szynki wieprzowej krok po kroku
Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny i miodem.
Obierz i rozgnieć czosnek.
Do musztardowo-miodowego sosu dodaj czosnek.
Posól i popierz mięso z obu stron, następnie nałóż na nie marynatę z każdej strony.
Obłóż je gałązkami rozmarynu.
Włóż szynkę do pojemnika i wstaw do lodówki na noc.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do karkówki na grilla
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do szynki wieprzowej
Marynata do szynki wieprzowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych mięs. Z dodatkiem tej smacznej marynaty przygotujesz pyszną i miękką szynkę.
Przepis na marynatę do szynki wieprzowej jest doskonałym wyborem, jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować naprawdę smaczne mięso. Ta marynata będzie idealna dla miłośników ostrych potraw, a także tych lubiących nieoczywiste połączenia. Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania, czy pieczenia. Marynowanie głównie kojarzone jest z przygotowaniem do wędzenia lub grillowania. Jednak nie tylko mięso na ruszt warto marynować. To doskonały krok w przypadku każdej obróbki termicznej. Choć czasochłonny sprawia, że mięso jest smaczne, kruche i bardzo delikatne. Użycie różnych przypraw może też nadawać mu właściwości przeciwzapalne i chronić przed negatywnymi składnikami powstającymi podczas gotowania. Warto również dodać do każdej marynaty kwaśnego składnika. Niskie pH również chroni przed powstawaniem niebezpiecznych substancji. Możesz wykorzystać ocet, sok z cytryny lub jogurt naturalny. Raczej niepolecane jest mleko. Dobór przypraw do marynaty jest ważny, jednak warto sięgnąć po ulubione składniki, by cieszyć się dobrym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do szynki wieprzowej, by była łatwa i najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego domowa przyprawa, która wpływa idealnie na miękkość mięsa. Dowiesz się z niej ile soli, a także innych przypraw musisz użyć, by przygotować naprawdę ciekawą propozycję. To fantastyczny pomysł na to, jak nieco urozmaicić i podkręcić smak mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Jej największym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.
Alergeny w marynacie do szynki wieprzowej
Lista alergenów dla marynaty do szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze marynaty do szynki wieprzowej
To zdrowa opcja, która chroni mięso przez szkodliwym działaniem drobnoustrojów.
Energia i białka
(82g)
Węglowodany
(82g)
Tłuszcze
(82g)
Witaminy
(82g)
Składniki mineralne
(82g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.