Marynata do szynki wieprzowej

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata w słoiku.
Marynata do szynki wieprzowej
Marynata do szynki wieprzowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych mięs. Z dodatkiem tej smacznej marynaty przygotujesz pyszną i miękką szynkę.
Przygotowanie 10 min
334 kcal
Kcal w porcji
82 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Musztarda sarepska (15 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Miód (10 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn świeży (10 g)
  • Sok z cytryny (7 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę do szynki wieprzowej krok po kroku

Wymieszaj oliwę z musztardą, sokiem z cytryny i miodem.

Obierz i rozgnieć czosnek.

Do musztardowo-miodowego sosu dodaj czosnek.

Posól i popierz mięso z obu stron, następnie nałóż na nie marynatę z każdej strony.

Obłóż je gałązkami rozmarynu.

Włóż szynkę do pojemnika i wstaw do lodówki na noc.

Jak oceniasz przepis na marynatę do szynki wieprzowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,7% osób

Więcej informacji na temat marynaty do szynki wieprzowej

Marynata do szynki wieprzowej to doskonały wybór dla wszystkich miłośników aromatycznych mięs. Z dodatkiem tej smacznej marynaty przygotujesz pyszną i miękką szynkę.

Przepis na marynatę do szynki wieprzowej jest doskonałym wyborem, jeśli zastanawiasz się, w jaki sposób przygotować naprawdę smaczne mięso. Ta marynata będzie idealna dla miłośników ostrych potraw, a także tych lubiących nieoczywiste połączenia. Marynaty są stosowane bardzo często, by uzyskać lepszy smak, a także preferowaną strukturę przygotowywanego mięsa. Duża zawartość soli sprawia, że mięso kruszeje i lepiej wchłania przyprawy i zioła. Nadaje też pięknego, apetycznego wyglądu, a dzięki różnym przyprawom tworzy chrupiącą skórkę podczas grillowania, czy pieczenia. Marynowanie głównie kojarzone jest z przygotowaniem do wędzenia lub grillowania. Jednak nie tylko mięso na ruszt warto marynować. To doskonały krok w przypadku każdej obróbki termicznej. Choć czasochłonny sprawia, że mięso jest smaczne, kruche i bardzo delikatne. Użycie różnych przypraw może też nadawać mu właściwości przeciwzapalne i chronić przed negatywnymi składnikami powstającymi podczas gotowania. Warto również dodać do każdej marynaty kwaśnego składnika. Niskie pH również chroni przed powstawaniem niebezpiecznych substancji. Możesz wykorzystać ocet, sok z cytryny lub jogurt naturalny. Raczej niepolecane jest mleko. Dobór przypraw do marynaty jest ważny, jednak warto sięgnąć po ulubione składniki, by cieszyć się dobrym smakiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marynatę do szynki wieprzowej, by była łatwa i najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego domowa przyprawa, która wpływa idealnie na miękkość mięsa. Dowiesz się z niej ile soli, a także innych przypraw musisz użyć, by przygotować naprawdę ciekawą propozycję. To fantastyczny pomysł na to, jak nieco urozmaicić i podkręcić smak mięsa. Dzięki unikalnemu połączeniu różnych składników kompozycja smakowa jest niezwykle wyrazista i głęboka. Jej największym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet początkujący kucharze.

Alergeny w marynacie do szynki wieprzowej

Lista alergenów dla marynaty do szynki wieprzowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze marynaty do szynki wieprzowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która chroni mięso przez szkodliwym działaniem drobnoustrojów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(82g)
Energia (kcal)
407.67
334.29
Białko (g)
2.02
1.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(82g)
Węglowodany (g)
18.17
14.90
Węglowodany przyswajalne (g)
15.36
12.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.81
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(82g)
Tłuszcz (g)
38.00
31.16
Tłuszcze nasycone (g)
7.17
5.88
Tłuszcze nienasycone (g)
30.83
25.28
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
26.85
22.02
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.98
3.27
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(82g)
Witamina A (µg (mcg))
18.54
15.20
Witamina B6 (mg)
0.21
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.90
8.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
5.34
4.38
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.05
Ryboflawina (mg)
0.05
0.04
Niacyna (mg)
0.32
0.26
Foliany (µg (mcg))
16.89
13.85
Beta karoten (µg (mcg))
6.37
5.22
Brak danych dla: rozmaryn świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(82g)
Sód (mg)
207.77
170.37
Potas (mg)
173.30
142.11
Wapń (mg)
73.87
60.57
Fosfor (mg)
47.63
39.06
Magnez (mg)
23.68
19.42
Żelazo (mg)
1.57
1.29
Cynk (mg)
0.40
0.33
Miedź (mg)
0.09
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do szynki wieprzowej 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do szynki wieprzowej

Koszt składników
111.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Musztarda sarepska
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Rozmaryn świeży
10 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Sok z cytryny
7 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 ml
Koszt składników
111.00