Marynata do karkówki na grilla
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
Przepis na marynata do karkówki na grilla krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki.
Do miseczki wsyp paprykę słodką, ostrą, dodaj sól, pieprz i jogurt grecki.
Wymieszaj dokładnie, dodaj posiekany koper.
-
Marynata do karkówki
-
Marynata do kurczaka
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Marynata do żeberek
-
Zalewa do peklowania mięsa
-
Solanka do mięsa
-
Zalewa do ogórków konserwowych
-
Marynata do karkówki z piekarnika
-
Patisony marynowane
-
Marynata do tofu
-
Marynata do indyka
-
Marynata do kaczki
-
Marynata do golonki
-
Solanka do szynki
-
Marynata do mięsa
-
Marynata do sarniny
-
Klasyczna marynata do karkówki
-
Tradycyjna marynata do karkówki
-
Marynaty
Więcej informacji na temat marynaty do karkówki na grilla
Szybka marynata do karkówki na grilla to doskonały pomysł na przygotowanie soczystego mięsa na grillu lub z piekarnika. Maryna zapewnia potrawie cudowny aromat i powoduje, że mięso staje się bardziej kruche. Przepis na marynatę do karkówki na grilla jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia marynaty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papryka ostra, papryka słodka, cebula, czosnek, jogurt grecki, koper, sól, pieprz.
Jak zrobić marynatę do karkówki na grilla? Obierz cebulę i czosnek z łupiny i pokrój na mniejsze kawałki. Do miseczki wsyp paprykę słodką, ostrą, dodaj sól, pieprz i jogurt grecki. Wymieszaj dokładnie, dodaj posiekany koper. Mięso najlepiej umieścić w marynacie na całą noc. Kwas mlekowy zawarty w jogurcie spowoduje, że mięso będzie bardziej kruche.
Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Czosnek jest od lat ceniony za właściwości zapobiegające przeziębieniom. Czosnek jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, kwercetyny oraz związków siarki, którym zawdzięcza swój specyficzny zapach. Czosnek reguluje poziom cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zapobiega nowotworom.
Podsumowując najlepsza marynata do mięsa z grilla jest łatwa do zrobienia. Możesz ją przygotować także do innego rodzaju mięsa takiego jak kurczak. Marynata jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować w zależności do swoich preferencji smakowych. Do marynaty dobrze jest dodać produkty zawierające naturalne kwasy, które zmiękczają mięso.
Alergeny w marynacie do karkówki na grilla
Lista alergenów dla marynaty do karkówki na grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze marynaty do karkówki na grilla
Marynata do karkówki na grilla nie zwiększa kaloryczności mięsa. Marynata jest bardzo dobrym źródłem kwasu mlekowego oraz bakterii probiotycznych. Zawiera także cukier mleczny zwany laktozą.
Energia i białka
(310g)
Węglowodany
(310g)
Tłuszcze
(310g)
Witaminy
(310g)
Składniki mineralne
(310g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.