Lemoniada truskawkowa
- Truskawki (500 g)
- Cytryna (80 g)
- Cukier puder - 2 łyżki (20 g)
Przepis na lemoniadę truskawkową krok po kroku
Truskawki dokładnie myjemy oraz usuwamy z nich szypułki. Przekładamy je do naczynia od blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Do zblendowanych truskawek dodajemy sok z cytryny bez pestek, liście świeżej mięty oraz cukier puder. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec owoce dodajemy do wody (1L). Całość dokładnie mieszamy.
Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.
Więcej informacji na temat lemoniady truskawkowej
Pyszna lemoniada truskawkowa z miętą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu napój, który idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni. Truskawki w połączeniu z sokiem z cytryny, miętą i wodą są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny napój bezalkoholowy zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.
Jak zrobić lemoniadę truskawkową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku truskawki dokładnie myjemy oraz usuwamy z nich szypułki. Przekładamy je do naczynia od blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Do zblendowanych truskawek dodajemy sok z cytryny bez pestek, liście świeżej mięty oraz cukier puder. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec owoce dodajemy do wody (1 l). Całość dokładnie mieszamy. Przed podaniem lemoniadę schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na domową lemoniadę z truskawek nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryny, która posiada wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe
Lemoniada truskawkowo cytrynowa odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy także przygotować ją z bazylią. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na napój na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w lemoniadzie truskawkowej
Lista alergenów dla lemoniady truskawkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę truskawkową
Wartości odżywcze lemoniady truskawkowej
Lemoniada ma niski IG, dzięki czemu możemy ją na stałe wprowadzić do menu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.