Lemoniada ogórkowa
- Ogórek - pół szt (90 g)
- Limonka - 1 szt (90 g)
- Cukier - 3 łyżki (30 g)
Przepis na lemoniadę ogórkową krok po kroku
Do dzbanka wlej litr dowolnej wody.
Limonkę przekrój na pół. Wyciśnij sok z połowy i dodaj do wody. Wrzuć cukier i zamieszaj.
Połowę ogórka pokrój w cienkie plasterki i wrzuć do dzbanka, a drugą część zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i przetrzyj przez sitko, do dzbanka z wodą.
Całość schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Więcej informacji na temat lemoniady ogórkowej
Lemoniada ogórkowa to niezwykle smaczny i orzeźwiający napój. Stanowi wspaniałą alternatywę dla dużo bardziej popularnej lemoniady z cytryny. Ogórek, choć jest warzywem i może nie kojarzyć się ze smacznymi napojami, ze względu na dużą zawartość wody i bardzo świeży smak, świetnie łączy się z wodą i miętą. Odrobinę dosłodzony napój świetnie zaspokoi pragnienie nawet w najbardziej upalny, letni dzień.
Przepis na lemoniadę ogórkową jest niezwykle prosty i niczym nie różni się od przepisu na klasyczną wersje tego napoju. Do jego wykonania potrzebna jest tylko woda, ogórki, słodzik i mięta. Całość w przepisie została również wzbogacona o limonkę, która nadaje całości lepszego smaku. Do wykonania tego napoju można użyć zarówno wody niegazowanej, jak i tej z bąbelkami. W upalne dni warto postawić na wodę o wysokim stopniu mineralizacji, gdyż obecność odpowiednich pierwiastków sprawia, że trudniej o odwodnienie. Warto wybierać wody bogate w magnez, wapń, a także takie, w których ilość sodu nie jest zbyt wysoka. Wiele osób nie pija wód wysoko zmineralizowanych, ze względu na ich smak, jednak w przypadku lemoniady ten problem został rozwiązany. Całość jest tak pyszna, że ciężko jest sobie odmówić kolejnej porcji. To świetny sposób na wypicie dużej ilości wody w ciągu dnia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić lemoniadę ogórkową, która będzie naprawdę smaczna i aromatyczna, a przy tym inna niż wszystkie, warto postawić na tę z ogórkiem. Całość jest bardzo orzeźwiająca, jednak smakuje zupełnie inaczej. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowoczesnych i niekonwencjonalnych połączeń smakowych.
Lemoniada z ogórka z dodatkiem limonki jest niezwykle pyszna i pełna smaku, to wspaniały wybór na słoneczne dni. Jej wykonanie jest bardzo proste. To świetny pomysł na napój chłodzący dla całej rodziny. Sprawdzi się również dla dzieci, gdyż ma słodki smak. Przypomina trochę smak arbuza, dlatego zakochają się w niej wszyscy miłośnicy tego owocu.
Jej największym plusem jest to, że jest niezwykle szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nią nawet najmłodsi.
Alergeny w lemoniadzie ogórkowej
Lista alergenów dla lemoniady ogórkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lemoniadę ogórkową
Wartości odżywcze lemoniady ogórkowej
To zdrowy pomysł na lemoniadę, jednak warto wybrać słodzik zamiast cukru, by obniżyć indeks glikemiczny.
Energia i białka
(242g)
Węglowodany
(242g)
Tłuszcze
(242g)
Witaminy
(242g)
Składniki mineralne
(242g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.