Kotlety jagnięce z combra
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Sok cytrynowy (20 ml)
- Czosnek (15 g)
- Comber jagnięcy (400 g)
Przepis na kotlety jagnięce z combra krok po kroku
Oliwę z oliwek zmieszaj z sokiem z cytryny i dodaj zioła.
Mięso natrzyj solą i pieprzem, a następnie zanurz w mieszance z olejem. Odstaw na 2 godziny.
Rozgrzej olej na patelni. Smaż jagnięcinę w 2 partiach przez 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości, aż do pełnego zarumienienia.
-
Ragout z jagnięciny
-
Comber jagnięcy bez kości
-
Comber cielęcy
-
Comber jagnięcy z grilla
-
Comber jagnięcy duszony
-
Comber jagnięcy pieczony
-
Zapiekane kotleciki z combra jagnięcego w panierce z dodatkiem orzeszków z frytkami i sałatką z pora
-
Pieczony comber jagnięcy w miodowej marynacie z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką wiosenną
-
Kotleciki mielone z combra jagnięcego nadziewane mozzarellą w towarzystwie kaszy gryczanej oraz surówką z kapusty kiszonej
-
Kibbeh nayi
-
Manti
-
Comber jagnięcy
Więcej informacji na temat kotletów jagnięce z combra
Kotlety jagnięce z combra to dobra opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Całość jest prosta, a przy okazji naprawdę ciekawa. Sprawdzi się dla każdego miłośnika mięs. Choć jagnięcina nie gości w tradycyjnym menu zbyt często, warto to zmienić. Jest delikatna, smaczna, a przy okazji soczysta. Jednak do jej przygotowania należy podejść od odpowiedniej strony, a ten przepis znacznie to ułatwia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety jagnięce z combra, by były naprawdę smaczne, a przy okazji ciekawe, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Cały proces przygotowania najlepiej podzielić na dwie części. Pierwszą, a przy tym tą, która trwa najdłużej, jest marynowanie. Choć wydaje się ono zbędne, nie warto z niego rezygnować, to właśnie ono wpływa na odpowiedni smak mięsa. Do przygotowania odpowiedniej marynaty potrzeba tylko kilku składników, w tym wypadku jednak najważniejsze są proporcje. Bez nich marynata nie będzie odpowiednio oddziaływać na mięso. Dlatego dobrze jest wykorzystać tą z przepisu, gdyż jest prosta, a przy okazji naprawdę efektowna. Druga część to odpowiednia obróbka termiczna. Kotlety można zarówno grillować, jak i smażyć. Wersja na grillu, zwłaszcza elektrycznym, jest nieco bardziej zdrowa, gdyż nie dostarcza tak dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. Dla miłośników tradycyjnych przepisów na pewno dużo ciekawsza i smaczniejsza będzie jednak wersja klasyczna, smażone kotlety. Choć czasami do smażenia używa się masła, lepiej tego nie robić. Po jego obróbce w zbyt wysokiej temperaturze zaczynają tworzyć się niebezpieczne substancje, które działają niekorzystnie na układ krwionośny. Lepiej więc skorzystać z oleju rzepakowego lub oliwy, które są znacznie zdrowsze. Mięso podsmażone będzie równie delikatne.
Przepis na kotlety jagnięce z combra to odpowiednia opcja da każdego, kto kocha naprawdę ciekawe dania. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobra patelnia i odrobina cierpliwości. Nie należy również zapominać o czasie marynowania, gdyż jest on kluczowy. To doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, zwłaszcza podane z ziemniakami. Jagnięce kotleciki z kostką to danie dobre dla każdego fana mięs. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić je w wersji najprostszej.
Alergeny w kotletach jagnięce z combra
Lista alergenów dla kotletów jagnięce z combra przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kotlety jagnięce z combra nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- estragon świeży
Wartości odżywcze kotletów jagnięce z combra
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(128g)
Węglowodany
(128g)
Tłuszcze
(128g)
Witaminy
(128g)
Składniki mineralne
(128g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.