Konfitura z dzikiej róży

Opublikowano: 09.10.2024 r., 12:57 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
słoik z konfiturą z róży
Konfitura z dzikiej róży
Poznaj przepis na przepyszną, domową konfiturę z dzikiej róży.
Przygotowanie 40 min
59 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Dzika róża owoce (1000 g)
  • Cukier - 20 łyżek (200 g)
  • Cytryna - 2 sztuki (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
duży garnek, słoiki

Przepis na konfiturę z dzikiej róży krok po kroku

Owoce dokładnie umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki.

Tak przygotowane owoce przełóż do garnka, dodaj połowę cukru i sok z cytryny.

Zacznij podsmażać i podlewaj co jakiś czas wodą.

Gotuj ok. 15 minut.

Zdejmij owoce z ognia, odstaw pod przykryciem na 24 godziny lub całą noc.

Następnego dnia dodaj pozostały cukier i ponownie zagotuj, aż całość zgęstnieje.

Przełóż do słoików, szczelnie zamknij i zapasteryzuj.

Jak oceniasz przepis na konfiturę z dzikiej róży
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat konfitury z dzikiej róży

Domowa konfitura z dzikiej róży to świetny pomysł na to jak wykorzystać te bardzo zdrowe, lokalne owoce i skorzystać z ich pysznego smaku oraz właściwości prozdrowotnych. Owoce z dzikiej róży są bardzo zdrowe, jednak ze względu na krótki sezon oraz brak pomysłów na ich wykorzystanie w kuchni, są rzadkim elementem diety. Dlatego z pomocą przychodzi konfitura z owoców dzikiej róży na zimę, która jest pyszna i zdrowa. Dlaczego owoce dzikiej róży są tak wartościowe? Owoce dzikiej róży są jednym z najlepszych polskich źródeł witaminy C, która jest bardzo ważna dla zdrowia. Wpływa między innymi na odporność, stan skóry, włosów i paznokci, działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwstarzeniowo. Przepis na konfiturę z dzikiej róży do słoiczków jest bardzo prosty w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie z tym bez problemu, nawet nie mając dużego doświadczenia w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić konfiturę z dzikiej róży, aby była naprawdę dobra, uniwersalna i pasowała do wielu dań, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przepis nie wymaga ani wyszukanych składników, ani długiego czasu spędzonego w kuchni. Niezbędne składniki do jej przygotowania to jedynie owoce dzikiej róży, woda, sok z cytryny oraz cukier. Konfiturę możesz przygotować również w wersji bardziej fit i niskokalorycznej, bez dodatku cukru, zastępując go na przykład ksylitolem. Dzięki temu będzie mniej kaloryczna i będzie miała niższy indeks glikemiczny, przez co będzie zdecydowanie zdrowsza, a przy tym równie słodka. W takiej wersji lepiej sprawdzi się dla osób z problemami z gospodarką cukrową. Jak się robi konfiturę z dzikiej róży? Ile cukru dodać? Jakie proporcje będą najlepsze. Sprawdź nasz sprawdzony przepis, który na pewno Cię zainspiruje. Pamiętaj jednak, że możesz go dowolnie modyfikować np. zmieniając ilość dodanego cukru adekwatnie do swoich preferencji, możesz też dodać cynamon, ziarenka wanilii, jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić smak konfitury.

Alergeny w konfiturze z dzikiej róży

Lista alergenów dla konfitury z dzikiej róży przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na konfiturę z dzikiej róży

Wartości odżywcze konfitury z dzikiej róży

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, dzięki czemu kaloryczność i indeks glikemiczny będą niższe.

Szacunkowy indeks glikemiczny konfitury z dzikiej róży 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania konfitury z dzikiej róży

Koszt składników
45.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dzika róża owoce
1000 g
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
40.00
Za 1000 g
Cukier
200 g
20 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cytryna
200 g
2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Koszt składników
45.10