Przetwory z dzikiej róży

przetwory z dzikiej róży

Dzika róża od dawna doceniana jest w naszym kraju. Wyróżnia się nie tylko fantastycznym smakiem, ale i cennymi właściwościami zdrowotnymi. Dzikie róże zawierają mnóstwo wartościowych witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Nic dziwnego, że przyrządzamy z nich przetwory na zimę – soki, nalewki, dżemy i konfitury. To wspaniała roślina na domowe weki, które można zestawiać później z wieloma potrawami. Przetwory z dzikiej róży można jeść saute, ale też dodawać do różnych dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Przetwory z dzikiej róży – proste przepisy na najlepsze domowe przetwory

Przetwory z dzikiej róży są pyszne i zdrowe. Nic dziwnego, że przepisy na przetwory z dzikiej róży cieszą się tak dużą popularnością w naszym kraju. Domowe przetwory najczęściej robi się do słoików na zimę. Niektórzy uważają, że najlepsze są dżemy, ale też konfitura, syrop i nalewka z dzikiej róży. Owoc dzikiej róży wybornie smakuje, a także wyróżnia się cennymi właściwościami zdrowotnymi. Jak przyrządzić proste przetwory z dzikiej róży? Co z niej zrobić? Przeczytaj.

Najlepsze przepisy na przetwory z dzikiej róży – jak zrobić domowe weki?

Czy owoc dzikiej róży jest zdrowy?

Dzika róża to bardzo ciekawa roślina. Doceniana jest nie tylko ze względu na smak owoców, ale i niezwykłe właściwości zdrowotne. Dzika róża już lata temu znalazła zastosowanie w kuchni oraz medycynie naturalnej. Przede wszystkim znajduje się w niej spora ilość witaminy C. Można śmiało powiedzieć, że dzika róża to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł tej witaminy. Jest ona niezbędna dla naszego organizmu, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy, pomaga produkować kolagen i lepiej wchłaniać żelazo. Spożywanie owoców dzikiej róży np. w formie przetworów może wesprzeć odporność organizmu, a także ochronić przed licznymi infekcjami – zwłaszcza jesienią i zimą.

Warto dodać, że dzika róża działa antyoksydacyjnie. Jest w niej duża ilość naturalnych antyoksydantów, m.in. polifenole i flawonoidy. Spożywanie owoców z dzikiej róży może pomóc w zwalczaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Dzika róża może też neutralizować działanie wolnych rodników i chronić nasze komórki przed uszkodzeniem czy nawet starzeniem się. W dzikiej różowej znajdują się m.in. błonnik i pektyny wspierające zdrowie układu trawiennego. Owoce rośliny wykazują też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ich regularne jedzenie może pomóc w walce ze stanami zapalnymi organizmu, a także infekcjami. Poza tym spożywanie dzikiej róży może przyczynić się do poprawy zdrowia i wyglądu cery. Może również wspomóc i znacznie przyspieszyć gojenie się ran, zmniejszyć blizny i ukoić podrażnioną skórę.

Przetwory z dzikiej róży na zimę – dlaczego warto robić do słoików?

Warto robić przetwory z dzikiej róży na zimę, takie jak syrop czy konfitura. Nie tylko dlatego, że są proste i świetnie smakują. Jak wspominaliśmy, w owocach jest duża ilość witaminy C – znacznie więcej niż np. w cytrusach. Sprawia to, że przetwory z dzikiej róży doskonale wzmacniają układ odpornościowy, zachowując cenną witaminę na dłużej. Dzięki antyoksydantom w dzikiej róży organizm wolniej się starzeje. Poza tym dzika róża wykazuje działanie wykrztuśne i przeciwzapalne, co może być dużą zaletą dla osób zmagających się z różnymi dolegliwościami układu oddechowego, takimi jak przeziębienie i kaszel. Syrop czy herbata z owoców dzikiej róży mogą złagodzić objawy i przyspieszyć proces zdrowienia.

Składniki zawarte w dzikiej róży świetnie oddziałują na skórę. Jak wspominaliśmy, witamina C pomaga produkować kolagen niezbędny dla zdrowego wyglądu cery. Przetwory z dzikiej róży warto robić również dlatego, że wyjątkowo pachną i smakują. Kwiatowy i kwaskowaty smak przetworów z dzikiej róży może dodać charakteru różnym potrawom – zarówno słodkim, jak i słonym. Przetwory fantastycznie uzupełniają smak deserów, sałatek, sosów i wypieków. Dziką różę można zbierać własnoręcznie, co sprawia, że przetwory robi się jeszcze przyjemniej. Warto jednak zachować szczególną ostrożność podczas zbierania owoców, aby nie skaleczyć się kolcami i upewnić, że zbieramy dziką różę z miejsc wolnych od zanieczyszczeń.

Jak przyrządzić domowe przetwory z dzikiej róży?

Dżem z dzikiej róży – sprawdzony przepis, krok po kroku

Zastanawiasz się, jak zrobić domowy dżem z dzikiej róży? Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie – nawet dla początkujących w kuchni. Dżem można wykorzystywać na wiele różnych sposobów, np. jeść saute lub smarować nim naleśniki i gofry. Fantastycznie smakuje w wypiekach typu tort i drożdżówka, ale też nieźle komponuje się z pieczonym lub grillowanym mięsem. Do przygotowania dżemu potrzeba płatków róży, cukru i cytryny. Najpierw należy oczyścić płatki róży, a następie wypłukać i odkroić białe końce. Zagotuj wodę i wsyp do niej płatki róż. Gotuj przez ok. 5 minut. Dodaj sok z cytryny i cukier, po czym doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 35 minut. Na koniec przelej gorący dżem do wygotowanych lub wyparzonych, suchych słoików. Zamknij i upewnij się, że nic nie wypływa, po czym odstaw do góry dnem, aby zawekować przetwory.

Dżem z dzikiej róży fantastycznie smakuje w daniach na słodko. Możesz dodać go do wspomnianych już naleśników i gofrów, a także pancakesów czy porannej owsianki. Możesz również posmarować nim kanapki. Dżem z dzikiej róży nadaje się na nadzienie do domowych pączków. Nie każdy powinien go jednak jeść – a już na pewno niezbyt często. Dżem ma dużą zawartość cukru, sporo kalorii i wysoki indeks glikemiczny. Nie jest więc polecany cukrzykom czy osobom zmagającym się z insulinoopornością. Jeśli masz takie problemy, możesz zastąpić cukier w przepisie np. erytrolem lub ksylitolem. Słodziki te również nadają słodkości przetworom, jednak mają znacznie niższą kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Sprawia to, że są korzystniejsze dla zdrowia.

Wino z dzikiej róży – prosty przepis

Wino z dzikiej róży jest ciekawym pomysłem na trunek z niewielką ilością alkoholu. To smaczna propozycja dla dorosłych. Warto jednak pamiętać, że wino zawiera dużą ilość cukru. Trunek przygotujesz z owoców dzikiej róży, cytryny i cukru. Przyda się balon na wino.

Umyj owoce i wsyp do garnka. Zasyp cukrem, rozgnieć i przykryj naczynie gazą. Odstaw do ciepłego miejsca. Zostaw owoce na ok. 3 dni – powinny się zmacerować i puścić sok. Przecedź owoce i przelej sok do naczynia. Wyciśnij owoce, żeby uzyskać moszcz. Rozpuść cukier w wodzie. Wymieszaj 5 l wody z moszczem i skórką z cytryny. Wlej do balona fermentacyjnego. Włóż do środka rurkę, przez którą uciekać będzie powietrze. Fermentacja zająć powinna od 2 do 3 tygodni. Przelej wino do mniejszych butelek i schowaj do ciemnego, możliwie chłodnego miejsca (np. do spiżarni).

Syrop z dzikiej róży – dodatek do herbaty i deserów

Chcesz przyrządzać pyszne, rozgrzewające napoje jesienią i zimą? Przyda się syrop z dzikiej róży! Do jego przygotowania potrzebne są owoce dzikiej róży i cukier. Przepis jest bardzo prosty – nawet amator kulinarny powinien sobie świetnie z nim poradzić. Najpierw umyj i oczyść owoce. Przełóż je do garnka i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą. Odstaw na 15 minut i zblenduj. Przetrzyj masę przez sitko, dodaj cukier i wymieszaj. Przez 20 minut podgrzewaj na średnim ogniu. Przelej gorący syrop do butelek lub słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do zawekowania. Syrop z dzikiej róży możesz używać przez wiele kolejnych miesięcy.

Aby przygotować syrop, skorzystaj z owoców dzikiej róży. Najsmaczniejsze są owoce zbierane w sierpniu i wrześniu – czyli wtedy, gdy trwa sezon na dziką różę. Właśnie wtedy owoce smakują najlepiej i mają najwięcej pożytecznych właściwości odżywczych. W przepisie warto zastąpić cukier zdrowszymi odpowiednikami – słodzikami takimi jak erytrol lub ksylitol, które mają niższy indeks glikemiczny. Syrop będzie świetnym dodatkiem do herbaty. Możesz również zrobić z niego orzeźwiającą lemoniadę. Przepis jest prosty do odtworzenia. Nie jest też specjalnie czasochłonny. Warto za jednym razem zrobić większy zapas syropu z dzikiej róży, aby korzystać z niego jesienią i zimą.

Przetwory z dzikiej róży - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto