Kompot z truskawek mrożonych
Przepis na kompot z truskawek mrożonych krok po kroku
Do garnka wlej litr wody, dodaj cukier, zagotuj i podgrzewaj, aż się rozpuści.
Dodaj truskawki i gotuj, aż będą miękkie i puszczą sok.
-
Dżem truskawkowy
-
Kompot z truskawek
-
Nalewka z truskawek
-
Mus truskawkowy
-
Koktajl z truskawek
-
Frużelina truskawkowa
-
Konfitura z truskawek
-
Likier truskawkowy
-
Wino z truskawek
-
Dżem truskawkowy z żelfixem
-
Dżem truskawkowy Thermomix
-
Dżem truskawkowy bez cukru
-
Kompot z truskawek na zimę
-
Smoothie truskawkowe
-
Nalewka z truskawek na spirytusie
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Wino truskawkowe
-
Przetwory z truskawek
Więcej informacji na temat kompotu z truskawek mrożonych
Kompot z mrożonych truskawek to pomysł na pyszny, letni, owocowy napój. Oczywiście sprawdzi się nie tylko na lato, ale również zimą, czy jesienią. Dzięki możliwości wykorzystania mrożonych owoców w niczym nie ogranicza Cię sezon ani dostępność świeżych truskawek. Jak zrobić kompot z mrożonych truskawek, aby był pyszny i posmakował każdemu? To naprawdę nie jest skomplikowane, przepis na kompot z mrożonych truskawek jest szybki i łatwy i z pewnością poradzisz sobie z nim, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Potrzebujesz jedynie mrożonych truskawek, cukru oraz wody. Z tych trzech łatwo dostępnych składników powstaje najlepszy kompot, który sprawdzi się na każdą okazję. Pamiętaj jednak, że ma stosunkowo wysoką kaloryczność oraz indeks glikemiczny, dlatego nie można nazwać go produktem prozdrowotnym. Wynika to z dużego dodatku cukru, który obecny jest w kompotach. Aby to zmienić, cukier warto zastąpić naturalnym słodzikiem, na przykład ksylitolem. Kompot z mrożonych truskawek będzie równie smaczny i łatwy w przygotowaniu, a przy tym jego kaloryczność i indeks glikemiczny będą zdecydowanie niższe. Będzie więc na pewno lepszym i zdrowszym wyborem. Truskawki to bardzo zdrowe owoce, dostarczające witaminy C, polifenoli i antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym, a także błonnika pokarmowego. Zdecydowanie warto więc włączyć je do swojej diety i korzystać ze wszystkich prozdrowotnych właściwości. Trzeba jednak pamiętać, że kompoty nie powinny zastępować całych owoców. Wysoka temperatura podczas gotowania prowadzi do strat wartości odżywczych, dodatkowo napoje te są pozbawione błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i odpowiada między innymi za uczucie sytości. Dlatego kompoty owocowe nie powinny być podstawą diety ani głównym źródłem płynów, a jedynie produktem rekreacyjnym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z mrożonych truskawek, ile cukru należy dodać oraz jak długo gotować koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w kompocie z truskawek mrożonych
Lista alergenów dla kompotu z truskawek mrożonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z truskawek mrożonych
Wartości odżywcze kompotu z truskawek mrożonych
Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem lub zmniejszyć jego dodatek.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.