Kompot z aronii
- Aronia (600 g)
- Jabłko (300 g)
- Cukier (50 g)
Przepis na kompot z aronii krok po kroku
Do garnka wlej 1 l wody.
Owoce umyj i wrzuć do garnka. Jabłka obierz i pokrój w plastry.
Dodaj cukier i gotuj przez 25 minut.
Napój przecedź i podawaj w szklankach.
Więcej informacji na temat kompotu z aronii
Kompot z aronii to doskonały dodatek do drugiego dania. Jest delikatny i bardzo zdrowy. Ze względu na dodatek innych owoców jest pozbawiony zwyczajowej goryczki.
Przepis na kompot z aronii to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Jest tak pyszny, że posmakuje również dzieciom. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować kompot z aronii, który posmakuje całej rodzinie. Aronia jest owocem, który powinien gościć w menu jak najczęściej. To dlatego, że jest naprawdę cennym źródłem wielu prozdrowotnych substancji, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Co więcej, w owocach aronii znajdują się flawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem tworzą grupę zwalczania wolnych rodników. Kwercetyna wspiera działanie układu immunologicznego i jest podejrzewana o łagodzenie objawów alergii, więc sprawdzi się zwłaszcza na wiosnę. Choć aronie ciężko dostać wiosną, kompot można jak najbardziej przechowywać w słoikach przez zimę, nic im się nie stanie. Rutyna natomiast poprawia odporność i wspiera działanie naczyń krwionośnych, razem z potężną dawką witaminy C, której nie brakuje w aronii, będzie doskonałym narzędziem w przypadku pojawiających się infekcji.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować kompot z aronii, by był smaczny, tradycyjny i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepszy kompot aroniowy. Z przepisu dowiesz się, ile cukru należy dodać do owoców, by całość była słodka. Ten domowy kompot ze świeżej aronii sprawdzi się latem i jesienią. Choć aronie zwykle nie kojarzą się dobrze, raczej z owocem, który jest niezwykle cierpki, to w tej wersji kompot na ich bazie jest słodki i orzeźwiający. Zwłaszcza jeśli podaje się go z kostkami lodu. Ten kompot jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Przyda się do niego tylko duży garnek i odrobina cierpliwości, gdyż cały proces zabiera trochę czasu. Nie ma jednak co owoców przegotowywać, gdyż wpływa to negatywnie na ich wartość odżywczą, a przecież to o bogactwo nie tylko smaków, ale witamin tutaj chodzi! Dlatego wystarczy tylko odrobina gotowania, by wypić ten przepyszny i jakże zdrowy kompot. Nie ma co go sobie żałować.
Alergeny w kompocie z aronii
Lista alergenów dla kompotu z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z aronii
Wartości odżywcze kompotu z aronii
To zdrowa opcja, która może gościć w menu często, ze względu na dużą ilość cennych składników.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.