Syrop z aronii
- Aronia (1000 g)
- Cukier 2 szklanki (500 g)
- Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
Przepis na syrop z aronii krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 2 szklanki wody - 500 ml.
Owoce aronii umyj pod wodą i przełóż do garnka.
Zalej owoce wodą i delikatnie gotuj do momentu, aż owoce się rozpadną.
Wsyp cukier i gotuj tak aby cukier się rozpuścił.
Odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej przez gazę lub sitko.
Przelej syrop do słoików i szczelnie zakręć.
Więcej informacji na temat syropu z aronii
Zdrowy syrop z cebuli i miodu był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.
Syrop z cebuli ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Dzisiaj jednak przedstawię Ci delikatną modyfikację, poznaj mój przepis na syrop z aronii. Jest on zdecydowanie bardziej słodki i można go podawać na odporność i przeziębienie.
Zatem, jak zrobić syrop z aronii?
Wystarczy, że kilka owoców aronii dokładnie umyjesz pod wodą i przełożysz do garnka, zalej całość wodą – będzie potrzebne około 0,5 litra wody.
Zacznij delikatnie gotować i wsyp cukier, gdy rozpuści się, a owoce całkowicie się rozgotują, przestań ogrzewać i odstaw na chwilę na bok. Syrop możesz przygotować z miodem, wtedy zmniejsz porcję cukru.
Powstały syrop przelej przez gazę i wlej do słoika lub szklanych butelek.
W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować na przeziębienie, na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.
Zatem czy syrop z aronii ma jakieś wady?
Głównym składnikiem są owoce aronii, które odpowiadają za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier. Dzięki niemu owoce wypuszczają sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.
Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.
W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.
Jak widzisz, przygotowanie domowego syropu jest bardzo proste i tanie. To chyba najlepszy, domowy pomysł na podniesienie swojej odporności, dlatego wykorzystaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Alergeny w syropie z aronii
Lista alergenów dla syropu z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z aronii
Wartości odżywcze syropu z aronii
Zamiast cukru możesz skorzystać z miodu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.