Przepis na kompot z aronii krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej 1 l wody.

Owoce umyj i wrzuć do garnka.

Dodaj cukier i gotuj przez 25 minut.

Kompot z aroni podany w szklance.
kompot z aroni
Koszt przygotowania dania
40.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
53 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
76

Kompot z aronii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kompocie z aronii

Kompot z aronii to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych lekkich przepisów. Choć aronia jest unikana, ze względu na cierpkość, to tutaj smakuje pysznie.

Przepis na kompot z aronii to doskonały pomysł na naprawdę smaczny i letni napój. Choć aronie zwykle nie kojarzą się dobrze, raczej z owocem, który jest niezwykle cierpki, to w tej wersji kompot na ich bazie jest słodki i orzeźwiający. Zwłaszcza jeśli podaje się go z kostkami lodu. Ten kompot jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Przyda się do niego tylko duży garnek i odrobina cierpliwości, gdyż cały proces zabiera trochę czasu. Nie ma jednak co owoców przegotowywać, gdyż wpływa to negatywnie na ich wartość odżywczą, a przecież to o bogactwo nie tylko smaków, ale witamin tutaj chodzi! Dlatego wystarczy tylko odrobina gotowania, by wypić ten przepyszny i jakże zdrowy kompot. Nie ma co go sobie żałować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kompot z aronii, by był najlepszy, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest naprawdę smaczna i pełna tych zdrowych owoców. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować kompot z aronii, który posmakuje całej rodzinie. Aronia jest owocem, który powinien gościć w menu jak najczęściej. To dlatego, że jest naprawdę cennym źródłem wielu prozdrowotnych substancji, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Co więcej, w owocach aronii znajdują się flawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem tworzą grupę zwalczania wolnych rodników. Kwercetyna wspiera działanie układu immunologicznego i jest podejrzewana o łagodzenie objawów alergii, więc sprawdzi się zwłaszcza na wiosnę. Choć aronie ciężko dostać wiosną, kompot można jak najbardziej przechowywać w słoikach przez zimę, nic im się nie stanie. Rutyna natomiast poprawia odporność i wspiera działanie naczyń krwionośnych, razem z potężną dawką witaminy C, której nie brakuje w aronii, będzie doskonałym narzędziem w przypadku pojawiających się infekcji.

Wartości odżywcze kompotu z aronii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(69g)
Energia (kalorie)
77.73 kcal
53.63 kcal
Białko
1.27 g
0.88 g

Węglowodany w kompocie z aronii

Na 100g
Na porcję
(69g)
Węglowodany
17.78 g
12.27 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.82 g
3.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(69g)
Tłuszcz
0.48 g
0.33 g
Tłuszcze nasycone
0.48 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z aronii 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompocie z aronii

Lista alergenów dla kompotu z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z aronii

Cena przygotowania kompotu z aronii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Aronia
500 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
40.00
Za 500 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
50.50
Jak oceniasz przepis na kompot z aronii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób