Przetwory z aronii

Przetwory z aronii
Przetwory z aronii

Aronia nie cieszy się popularnością w naszym kraju, a szkoda, bo jest niezwykle prozdrowotna – to jedno z najcenniejszych źródeł antocyjanów w przyrodzie. Oprócz tego to bogactwo bioflawonoidów i polifenoli, a ponadto zawiera amigdalinę, błonnik, kwasy organiczne i resweratrol. Aronia więc pomaga chronić się przed chorobami i wpływa pozytywnie na nasze zdrowie. A co można zrobić z jej owoców? Między innymi aroniówkę, czyli nalewkę z aronii, która jest nie tylko smaczna, ale i wykazuje wiele leczniczych właściwości. Możliwości jest jednak o wiele więcej.

Przetwory z aronii - dżem, konfitura, sok i inne – przepisy i pomysły

Dżem z aronii lub marmolada

Dżem z aronii to jedna z najlepszych inspiracji dla każdego z nas, jeśli chodzi o przetwory z aronii. Przetwory na zimę będą jak znalazł, kiedy za oknem świat otula biała płachta śniegu i skrzy się mróz. Do tego marmolada lub dżem z aronii wykazują właściwości prozdrowotne. Przepis na dżem z owoców aronii jest bardzo łatwy do wykonania.

Taka konfitura nie wymaga od nas specjalnych umiejętności. Najpierw zacznijmy od zgromadzenia składników. Potrzebne będą nam: owoce z aronii – około 1 kg, 50 dag cukru i pół szklanki wody.

Owoce aronii przebieramy, myjemy i wkładamy do garnka lub rondelka. Następnie dodajemy cukier i przez kilkanaście minut podgrzewamy na małym ogniu – cały czas należy mieszać. Po upływie tego czasu wlewamy pół szklanki wody, dalej mieszając, aż w garnku lub rondelku uzyskamy konsystencję dżemu. Na koniec przekładamy dżem z aronii do słoiczków, zakręcamy je mocno i odwracamy do góry dnem. Po ostygnięciu należy je zanieść do piwnicy, by stały w ciemnym miejscu. Przepis na dżem z owoców aronii powinien zagościć u każdego, jeśli chodzi o przepisy na przetwory. Powinna się tam też znaleźć konfitura z aronii.

Konfitura z aronii

Jeśli nie przekonał cię dżem, to może skusi cię tradycyjna konfitura z aronii? Jeśli marzy się wam przygotować sprawdzoną i tradycyjną konfiturę z aronii, polecamy ten przepis.

Potrzebne będą nam: owoce aronii w ilości 1 kg oraz 1 kg cukru.

Zaczynamy od umycia i odsączenia owoców aronii. Następnie wkładamy je do miski. Wsypujemy na nie warstwę cukru. W takiej postaci należy je odstawić na 8-10 godzin. Po upływie wskazanego czasu trzeba włożyć je do garnka lub rondelka i przez około 5 minut smażyć na małym ogniu. Następnie odstawiamy je do przestudzenia, a takie około 5-minutowe podgrzewanie trzeba powtórzyć jeszcze trzy razy.

Kiedy podgrzejemy je już po raz ostatni, należy jeszcze gorące przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i szczelnie je zamknąć oraz odwrócić do góry dnem. Konfitura jest gotowa. Na koniec pozostaje już tylko zanieść ją do piwnicy, by tam mogła poczekać do zimy i w tym czasie cieszyć nasze podniebienie.

Przetwory z aronii mrożonej

Jeśli lubicie jeść same owoce aronii lub chcecie ją zamrozić na zimę, aby w jej porze móc przyrządzić z niej na przykład deserowy mus, dobrym pomysłem na przetwory z aronii jest także zwykłe mrożenie owoców. Pamiętajcie tylko, aby wcześniej dokładnie je oczyścić. Wkładamy je w woreczek i umieszczamy w zamrażalniku. Ważne: przed zamrożeniem owoce muszą być suche.

Mamy dla was także prosty trik, który sprawi, że po zamrożeniu owoce nie zbrylą się i nie stracą swojego pieknego, naturalnego kształtu. Wystarczy ułożyć je na tacce i wstawić w takiej postaci do zamrożenia. Kiedy owoce poddadzą się już niskiej temperaturze, wówczas możecie je przełożyć do woreczków i ponownie schować do zamrażarki.

Sok z aronii

Sok z aronii chętnie gości w wielu domach ze względu na jego właściwości lecznicze – pomaga przy trawieniu, ale też przy grypie lub przeziębieniu. Oto nasza inspiracja na przepis na sok z aronii.

Jak zrobić sok z aronii? Oto lista potrzebnych składników: owoce aronii – 1 kg, 300 g cukru, 1 szklanka wody i 1 cytryna.

Zaczynamy od umycia i delikatnego odsączenia owoców aronii. Następnie trzeba je rozdrobnić – do tego polecamy użyć miksera lub zwykłego tłuczka do mięsa. Już rozdrobnioną aronię wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i gotujemy przez około pół godziny. Po tym czasie nasz sok trzeba przecedzić – polecamy do tego użyć gęstego sitka lub zwykłej gazy. Czysty i klarowny sok z aronii przelewamy do uprzednio przygotowanych butelek. Odwracamy je jeszcze do góry dnem, a po przestudzeniu są już gotowe do zaniesienia do piwnicy.

Nalewka z aronii

Przetwory z aronii nie są tak popularne, jak z innych owoców, ale warto mieć świadomość, że są nie tylko smaczne, ale i prozdrowotne. A co powiecie na inspirację, jaką jest lecznicza nalewka z aronii? Po pierwsze warto wiedzieć, że oczyszcza ona nasz organizm z toksyn, a po drugie korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Co bardzo interesujące, łagodzi szkodliwe działanie komputera.

Do przygotowania tego trunku trzeba zgromadzić takie oto składniki: owoce aronii – 1,5 kg, 0,5 kg cukru, laska wanilii, troszkę imbiru, 1 l wódki 40% i 0,25 l spirytusu 96% (jest to bowiem nalewka na spirytusie).

Pora na przygotowanie nalewki z aronii. Zaczynamy od umycia i odsączenia owoców. Następnie wysypujemy je na papierowy ręcznik lub ściereczkę, by usunąć ogonki i szypułki. W następnej kolejności wrzucamy do słoja i i dodajemy cukier, laskę wanilii i imbir. Wszystkie te składniki zalewamy alkoholem. Teraz należy umieścić słój w ciemnym, ale ciepłym miejscu. Zostawiamy go tak na minimum 3, a nawet 4 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy owoce, a po tygodniu przefiltrowujemy je, by następne wlać gotową nalewkę do wcześniej przygotowanych butelek. Korkujemy je i zanosimy do piwnicy na minimum pół roku.

Aronia - jakie są jej właściwości?

Aronia na wysokie ciśnienie i inne choroby

Aronia i nalewka z aronii to doskonała pomoc dla osób, które mają wysokie ciśnienie. Jeśli więc zmagasz się z tym problemem, warto pomyśleć o zakupie tego trunku lub w zaciszu domu przygotować go samodzielnie.

Aronia i nalewka z aronii dba o ściany naczyń krwionośnych. Przez fakt, że jest wrogiem tzw. złego cholesterolu, zapobiega jego powstawaniu, a tym samym przeciwdziała też pojawieniu się miażdżycy.

Wspomaga pracę narządów wzrokowych i odporność

Aronia ma właściwości ochronne naczyń krwionośnych, które bardzo dobrze przekładają się też na jakość narządów wzroku. Antocyjany i rutyna, które zawierają owoce aronii, dbają o nasze oczy. Szczególnie wykazuje swoje lecznicze właściwości w kierunku zapobiegania jaskrze, zaćmie czy zwyrodnieniu plamki żółtej. Polecana dla każdego z problemami wzroku i dla osób starszych.

Bioflawonoidy mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dbają też o wygląd skóry, korzystnie wpływają na stan naszej odporności, a także zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych oraz ich rozwojowi.

Jakby tych leczniczych właściwości aronii i nalewki z aronii było mało, są one też źródłem wielu witamin, w tym: B2, C, E, a także kwasu foliowego. W składzie owoców aronii znajdziemy też miedź, wapń czy żelazo.

Przetwory z aronii - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto