Kompot z aronii

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kompot z aronii podany  w szklance.
Kompot z aronii
Kompot z aronii to doskonały dodatek do drugiego dania. Jest delikatny i bardzo zdrowy. Ze względu na dodatek innych owoców jest pozbawiony zwyczajowej goryczki.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
163 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Aronia (600 g)
  • Jabłko (300 g)
  • Cukier (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko

Przepis na kompot z aronii krok po kroku

Do garnka wlej 1 l wody.

Owoce umyj i wrzuć do garnka. Jabłka obierz i pokrój w plastry.

Dodaj cukier i gotuj przez 25 minut.

Napój przecedź i podawaj w szklankach.

Jak oceniasz przepis na kompot z aronii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat kompotu z aronii

Kompot z aronii to doskonały dodatek do drugiego dania. Jest delikatny i bardzo zdrowy. Ze względu na dodatek innych owoców jest pozbawiony zwyczajowej goryczki.

Przepis na kompot z aronii to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Jest tak pyszny, że posmakuje również dzieciom. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować kompot z aronii, który posmakuje całej rodzinie. Aronia jest owocem, który powinien gościć w menu jak najczęściej. To dlatego, że jest naprawdę cennym źródłem wielu prozdrowotnych substancji, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu. Co więcej, w owocach aronii znajdują się flawonoidy: rutyna i kwercetyna, antocyjany, leukocyjany i katechiny. Wszystkie razem tworzą grupę zwalczania wolnych rodników. Kwercetyna wspiera działanie układu immunologicznego i jest podejrzewana o łagodzenie objawów alergii, więc sprawdzi się zwłaszcza na wiosnę. Choć aronie ciężko dostać wiosną, kompot można jak najbardziej przechowywać w słoikach przez zimę, nic im się nie stanie. Rutyna natomiast poprawia odporność i wspiera działanie naczyń krwionośnych, razem z potężną dawką witaminy C, której nie brakuje w aronii, będzie doskonałym narzędziem w przypadku pojawiających się infekcji.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować kompot z aronii, by był smaczny, tradycyjny i łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepszy kompot aroniowy. Z przepisu dowiesz się, ile cukru należy dodać do owoców, by całość była słodka. Ten domowy kompot ze świeżej aronii sprawdzi się latem i jesienią. Choć aronie zwykle nie kojarzą się dobrze, raczej z owocem, który jest niezwykle cierpki, to w tej wersji kompot na ich bazie jest słodki i orzeźwiający. Zwłaszcza jeśli podaje się go z kostkami lodu. Ten kompot jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Przyda się do niego tylko duży garnek i odrobina cierpliwości, gdyż cały proces zabiera trochę czasu. Nie ma jednak co owoców przegotowywać, gdyż wpływa to negatywnie na ich wartość odżywczą, a przecież to o bogactwo nie tylko smaków, ale witamin tutaj chodzi! Dlatego wystarczy tylko odrobina gotowania, by wypić ten przepyszny i jakże zdrowy kompot. Nie ma co go sobie żałować.

Alergeny w kompocie z aronii

Lista alergenów dla kompotu z aronii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z aronii

Wartości odżywcze kompotu z aronii

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu często, ze względu na dużą ilość cennych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
67.95
163.07
Białko (g)
0.97
2.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
15.60
37.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.11
9.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
0.38
0.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
0.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z aronii 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kompotu z aronii

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Aronia
600 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
48.00
Za 600 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
51.50