Kaszanka z cebulką
- Kaszanka z kaszą (300 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Masło (30 g)
Przepis na kaszankę z cebulką krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę.
Kaszankę obierz ze skóry i dodaj ją na patelnię z podsmażoną cebulą.
Kaszankę dopraw 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu oraz 1 łyżeczką majeranku.
Kaszankę z cebulą smaż na małej mocy palnika przez około 15 minut.
Usmażoną kaszankę przełóż na talerze i podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Więcej informacji na temat kaszanki z cebulką
Kaszanka z cebulką to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Szybka w przygotowaniu smażona kaszanka z cebulą doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa oraz surówki z kiszonej kapusty. Prosty przepis na kaszankę z cebulką nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: kaszanka, cebula, masło, sól, pieprz oraz majeranek.
A jak zrobić kaszankę z cebulka? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kaszankę obierz ze skóry i dodaj ją na patelnię z podsmażoną cebulą. Kaszankę dopraw 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką pieprzu oraz 1 łyżeczką majeranku. Kaszankę z cebulą smaż na małej mocy palnika przez około 15 minut. Usmażoną kaszankę przełóż na talerze i podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa.
Kaszanka jest wędliną zawierającą kaszę gryczaną lub jęczmienną. Dodatkowo w jej składzie znajduje się krew, która nadaje jej czarnego koloru. Kaszanka jest wyrazista w smaku i ma dość zwartą konsystencję. Kaszanka zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego.
Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w niej przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.
Podsumowując smaczna kaszanka smażona z cebulą to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe lub kolację na ciepło. Pyszna kaszanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać ją z dodatkiem pieczywa. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kaszance z cebulką
Lista alergenów dla kaszanki z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kaszanka z kaszą
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze kaszanki z cebulką
Kaszanka z cebulką to doskonała propozycja na smaczną kolację lub danie obiadowe. Do przygotowania potrawy warto wybrać dobrą jakościowo wędlinę.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.